Целулит – големият враг на красотата

1. Какво представлява целулитът?

Целулитът е един от най-често срещаните козметични проблеми сред жените – почти всяка трета жена страда от така мразената портокалова кожа. Може би именно в тези моменти всички жени завиждат на мъжете, които не познават целулита. Причината за това е проста. При жените мастната тъкан в областта на бедрата и ханша е един своеобразен склад за периода на кърменето. Именно в тази област се натрупват в най-голямо количество мастните клетки, които са от основно значение за нормалното протичане на бременността, раждането и кърменето. В даден момент обаче, тези така нужни на женското тяло мастни клетки могат да се превърнат в целулитните делчета, които деформират женското тяло.

Целулитът е състояние, при което в резултат на намаляване еластичността и здравината на съединителнотъканните влакна между мастните клетки, последните се появяват по повърхността на кожата под формата на неравен, грапав релеф. Причините, които могат да доведат до деформиране и слабост на съединителната тъкан в областта на кожата, са многобройни. Най-често обаче става въпрос за нарушение в микроциркулацията, в резултат на което еластичните влакна губят гъвкавостта си и се отпускат, което дава възможност на мастните клетки да увеличат размера си и да се появят на кожната повърхност.

2. Как се развива целулитът?

Натрупването на свободни радикали в кожата води до окисление на колагеновите влакна и загуба на тяхната гъвкавост. Значение има и липсата на достатъчно физичести упражнения, застоялия начин на живот, конституционалните особености на кожата, неправилното хранене и прекаляване с мазнини, и не на последно място естрогените. Женските хормони благоприятстват разрастването на мастните клетки и превръщането им в мастни депа, чието предилекционно място са бедрата и ханша.

Развитието на целулита минава през три етапа. В началото типичният грапав и неравен релеф на кожата се вижда с просто око само при стискане на кожата между пръстите. Вторият етап настъпва тогава, когато целулитът е видим при напрягане на мускулите. При третият стадий портокаловата кожа не може да не бъде забелязана - тя деформира женската фигура и се превръща в неприятен козметичен дефект.

3. Как се лекува целулитът?

Лечението на целулита е комплексно и изисква постоянство и търпение. В началото специалистите смятаха, че щом като естрогените играят роля за появата на портокаловата кожа, евентуалното прилагане на конкретни хормонални продукти би повлияло добре целулита. За съжаление обаче резултатите бяха негативни: целулитът не се влияе от антиестрогените препарати. Други търсиха отговор на проблема с целулита в липосукцията. Освен че не помага, сега вече е доказано, че тази инвазивна процедура влошава вида на целулита и го прави още по-забележим.

Понастояшем се смята, че златният стандарт в лечението на целулита е трикомпонентен:

* здравословно и нискомаслено хранене
* редовни физически упражнения
* прилагането на специални антицелулитни продукти


4. Каква е ролята на диетичното хранене?


Диетичното хранене лежи в основата на всички опити за отслабване и почти винаги е съпроводено с успех. При наличието на целулит обаче, самостоятелното избягване на висококалорични храни и напитки не води до искания резултат, а напротив, като че ли подчертава целулитнине недостатъци. Причината за това е, че мастните депа в областта на ханша и бедрата са най-трудно поддаващите се на разграждане. Обикновено те се образуват първи и последни изчезват.
,
Прилагането на физически упражнения атакува голяма част от причините, водещи до появата на целулита. От една страна те стимулират циркулацията в областта на кожата, а от друга подобряват еластичността и гъвкавостта на колагеновите влакна, с което предотвратяват образуването на целулитните подутини.


6. Какви продукти и процедури можем да използваме?


Не на последно място в борбата с целулита стоят антицелулитните продукти. Те са изключително разнообразни, като в последните години лабораториите се надпреварват в създаването на уникални препарати, които по-ефективно да изгарят мазнините на клетъчно ниво. Успехът от прилагането на антицелулитните гелове и кремове обаче се крие в редовната им употреба, а не толкова в избора на марка. Най-малко два пъти дневно върху добре почистена кожа в продължение на 5 минути за около 12-20 седмици чрез подходящи масажни движения и целулитът намалява. В случай на свръхчувствителност към посочените мазила, фармацевтичните фирми предлагат и специални пособия като масажори (механични и електрически), ръкавици и четки от специална материя. Действието на всички тях се базира на подобряване микроциркулаторните процеси в кожата чрез активно и правилно извършвания масаж.

Напоследък особен интерес се проявява и към всички антицелулитни процедури и програми, които се прилагат в специалните козметични центрове. С най-добър ефект, според запознати, са масажите на проблемните области с подходящи продукти, с помощта на които се подобрява кръвната и лимфна циркулация, йонизиращите процедури, при които с помощта на ток в кожата се вкарват активни съставки, разрушаващи целулитните натрупвания, стимулиране на мускулите с ток, масажи и компреси с водорасли. Напоследък широко приложение намират и специалните масажни процедури с шоколад, като специалистите твърдят, че 10-15 процедури оказват изключителен ефект на целулитните области.

Не бива да се забравя обаче, че прилагането и на най-ефикасния антицелулитен крем, прилагането и на най-качествените антицелулитни процедури няма да имат търсения ефект, ако не бъдат комбинирани с правилен начин на хранене и активна спортна дейност. Само в този случай целулитът може да бъде победен.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign