Консултация с дерматолог: 4 често срещани козметични проблеми.

Не всеки има възможността да се консултира с дерматолог... Доверяваме се на съветите на познати, на колежки, на непознати и пр... Тук можете да намерите отговорите на често срещани козметични проблеми. Консултацията и съветите са от медицинско лице - дерматолог. 

                                                       Проблем:
Купих си крем за очи с ретинол, обаче кожата около очите почервеня, независимо че спазих инструкциите.
  
Отговор:
Ретинолът е съставка с мощно излющващо (пилингово) действие, което от своя страна стимулира възпроизводството на епидермиса. Тези негови свойства определят приложението му в козметиката предимно в противостареещи кремове. По-често се включва в кремове за лице и много рядко в продукти за околоочния контур поради някои специфични въздействия, които налагат да се спазват няколко задължителни условия.
В първите дни от прилагането на крема може да пропускате намазване за 1-2 дни и отново да се мажете. Необходими са 1-2 седмици за адаптация към крема. При най-малкото зачервяване трябва да прекратите третирането, като заместите ретиноловия крем с хидратантен. След като кожата се успокои, ретиноловият крем отново се подновява. Това може да се приложи многократно, но след адаптиране - тогава ежедневното приложение на крема не предизвиква нежелани реакции. Важно условие е също да ползвате крема с ретинол 10-15 минути, след като измиете лицето. Влажната кожа усилва дразнещия ефект върху кожата.
За да постигнете желания ефект на ретинола - премахване на бръчките, трябва да го прилагате няколко месеца, обикновено вечер, защото слънчевите лъчи могат да засилят риска от зачервяване. Приложението му през деня е много рядко и винаги в съчетание с фотозащитни филтри.


Проблем:
Вече съм на 25 години, а продължавам да имам пъпки по лицето. Каква е причината и какво лечение ще ми препоръчате?

Отговор:
Акне е хормонозависимо състояние и действието на хормоните по време на пубертета има директен ефект върху функцията на мастните жлези. Акне може да се появи и в по-късна възраст или да не изчезне, след като сте излезли от младежката. Причините са различни:
- не е прекъсната веригата на въздействие на хормоните върху мастната жлеза, без да има хормонално нарушение
- има хормонално нарушение, което налага консултация с гинеколог. Ако това се установи, лечението решава и кожния проблем.
- козметично акне - все по-често приложението на козметични продукти може да се окаже причина за късно появилото се акне. Това най-често е резултат от използване на плътни като консистенция кремове, съдържащи в състава си твърди мазнини. Получава се механично запушване на порите и то, макар и по различен механизъм, предизвиква същата картина както при "младежките пъпки". За да решите проблема си, трябва да се обърнете към дерматолог, защото лечението на акне е дълъг процес, който изисква търпение от ваша страна и компетентност от страна на лекаря.


Проблем:
По лицето ми има разширени пори. Често посещавам солариум и постоянно ползвам декоративна козметика, за да ги прикривам. Струва ми се, че от това порите се разширяват.

Отговор:
Разширените пори на лицето са една от характеристиките на мазната или комбинирана кожа (ако са само в областта на носа, челото и брадичката). Солариумът води до леко засушаване на кожата. Това, както и прилагането на декоративна козметика, не са решение на проблема. Най-важно е да поддържате кожата на лицето с продукти, специално предназначени за мазна кожа. Тук влиза: почистване, като най-подходящи са пенливите измиващи средства за лице; тонизиране и прилагане на специална "матираща емулсия" за мазна кожа - сутрин и вечер. Не бива да пропускате да правите 2 пъти седмично глинени или съдържащи минерални соли маски, както и пилингови маски.


Проблем:
Сутрин се събуждам с отоци под очите. През деня изчезват, но все пак ми е неприятно. Как да се избавя от тях?

Отговор:
Отоците под очите може да са причинени от лош сън, недоспиване, различни заболявания, но много често се получават от неправилно приложение на крема за лице. Не забравяйте, че зоната около очите има своя специфика и съответно своя самостоятелна козметика. Продуктите за околоочния контур са по-леки (най-често са под формата на гел) и съдържат по-малки количества от активните съставки, защото кожата там е тънка и проникването е в по-голям процент. Нанасянето на нощния крем за лице в зоната около очите често е причина за сутрешните отоци, особено ако е богат на активни съставки. Използвайте само кремове и гелове, специално предназначени за зоната около очите, като най-подходящи са продуктите против торбички под очите. Тяхното редовно приложение, съчетано с добър сън, може да реши проблема.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign