Подробна информация за уголемяването на устните

Процедурите и материалите, които се използват за да се придаде изпъкналост на устните и да се подмладят не винаги имат едни и същи резултати.
Докато уголемяването изисква оперативна намеса, секси изпъкналостта може да  се постигне с помощта на инжекции; повечето жени се подлагат на операция за подобряване на тяхната застаряваща усмивка с цел преидаване на един наистина младежки облик.
Уголемяването на устните на пациенти на възраст между 35 и 64 години е процедура, която изисква не толкова кратко възстановяване.
Подмладяването на устните включва много решения, които обаче изискват хирургична намеса, като идентифициране областта на устните, която се нуждае от корекция. Така например, много жени не могат да осъзнаят, че полу-постоянните пълнители са понякога по-добър вариант за области като вътрешната страна на устните, поради факта че по-дълготрайните могат да предизвикат появата на бучки, които биха загрозили визията им за период от една до две години. Инжектирането на течни пълнители наистина може видимо да ви подмлади с години. Ключът е използването на подходящи за пълнене субстанции, приложени в правилната зона.
Има някои условия които трябва да бъдат взети под внимание; проблеми с лицевия нерв и съпътстващи заболявания, херпес повтарящи се инфекции, диабет, множество предишни алергии и автоимунни заболявания.

Инжектиращи пълнители - този метод използва няколко материали, които се инжектират в устните ви. Най-често това са колаген и автоложна мазнина. Други, които не се използват често са препарати с хиалоронична киселина като рестилан, перлан и биопластика. Основното предимство на инжекцията с автоложни мазнини е, че тя постига дългосрочни, а понякога и постоянни резултати. Мазнините се събират от областта на пъпа и се инжектират на малки дози в устните.

Импланти - може да бъдат синтетични, например политетрафлуоретилен (ПТФЕ) и биоматериали, например дерма, фасция и алодерм. Имплантите са с различни размери и се имплантират под кожата на устните. Правят се два малки разреза в двата ъгъла на устата, а после имплантанта се доставя с използването на специални пасавани.

Хирургически процедури - възможни са различни манипулации, за да се създаде нов облик на устните ви. Може да се използва парче от вътрешността на устата, включващо само кожата и лигавицата.

Всяка процедура крие риск за усложнения: алергични реакции на колагена, хематом на донорната тъкан, цепване на кожата, инфекция, асиметрия на устните, нарушена функция на устните и усещане за промяна.

След процедурата устните ви ще бъдат покрити с торбички с лед за първите 24 часа. Ще трябва да избягвате прекомерното говорене, усмивките и смеха за около една седмица. За намаляване на болката може да приемате и аналгетици. Подуването е много често явление и обикновено продължава 7 до 10 дни. По време на следоперативния период се препоръчва да се използват пакетчета с лед за успокояване, избягване на слънчевата светлина и твърдите храни. Можете също така да чувствате малка скованост около устните, това обикновено отминава след 4 до 6 седмици.

Хиалуроновата киселина е естествен продукт, мукополизахарид, който има отношение към хидратацията на кожата. Тя съществува във всички живи организми и за това се приема изключително лесно. Стабилизирана под формата на гел тази киселина се използва за попълване на бръчки и уголемяване на устни. Чрез специална инжекционна техника този гел се инжектира по хода на бръчките или придава желаната форма и обем на устните. След една, две години при попълване на бръчките и около шест месеца при уголемяване на устните продуктът се резорбира изцяло от организма. По време на тази резорбция  мястото на всяка молекула хиалуронова киселина се заема от молекула Н2О, тъй като хиалуроновата киселина има свойството да привлича водните молекули и това довежда до една много добра хидратация в областта на третирания участък. След пълното или частичното усвояване на гела процедурата може да бъде повторена отново, но дори и след окончателната резорбция на тези ампули се наблюдава видимо намаляване на бръчките-резултат от стимулацията на колагена и еластина в кожата.
Този продукт няма нищо общо със силикона (който се отрича при подобни манипулации), колагена, който дава чести алергии, хидрогела или някои постоянни имплантанти.
В зависимост от фирмата производител, инжекциите за попълване на бръчки или уголемяване на устни имат различни имена (Restylane, Juvederm, HY20, Hialoform, Matridur, Matridex). Предпочитат се тези, които са изцяло на базата на хиалуронова киселина и са синтетично получени, защото риска от алергии е сведен до минимум. В зависимост от големината на молекулите инжекциите са разработени в различни варианти, за по-фини бръчки, по-дълбоки бръчки и устни.

ВАЖНО

Ако за пръв път ви предстои подобна процедура, имайте в предвид, че по време на инжектирането се появява лек отток, който може да ви създаде илюзионна представа за бъдещия резултат. Повечето пациентки казват, че не искат да изглеждат фрапиращо и че устните ставали прекалено големи, а след няколко дни решават, че няма никакъв резултат. Задължително си направете снимки преди и след. Така ще имате нагледна представа за резултата.

Уголемяването на устните се свързва с три ясно определени цели:

    1.възстановяване на изгубения обем и корекции на ъгълчетата, които са започнали да увисват – процес, който се проявява с напредването на възрастта.
    2. За постигане на симетрия и пропорционалност
    3. Постигане на по-големи , по-закръглени и чувствени устни.

Полезни съвети:

    * Процедурите за уголемяване на устни имат своите странични ефекти, които включват – подуване, зачервяване и болезненост.
    * Винаги се косултирайте с лекар, преди да си поставите инжекция или дермален филър в устните.
    * Никога не предприемайте процедура за уголемяване на устни ако сте бременни.
    * Процедурите за уголемяване на устни отнемат до 2-3 часа.
    * Не пренебрегвайте факта, че след спадането на оттока, устните ви може да изглеждат по-малки от колкото в първите дни след процедурата.
    * Помнете : използвайте червило с по-светъл цвят, ако искате устните ви да изглеждат по-обемни
    * Помнете: тъмните червила, гланцове или моливи правят устните ви да изглеждат по-тънки.
    * Ексфолирайте устните си веднъж или два пъти седмично, за да отстраните мъртвите кожни клетки и да предпазите кожата в тази област от изсушаване, напукване и разраняване.
    * Изберете балсам, гланц или червило с най-малко SPF 15 за да се предпазите от вредните слънчеви лъчи.
    * Нанасяйте балсама всеки път, щом почувствате устните си сухи и напукани.
    * Избирайте червила, гланцове и балсами, които съдържат по – естествени и овлажняващи съставки.
    * Ако червилото ви попада в линиите около устните, използвайте такова с некремообразна форма и нанасяйте пудра върху устните преди слагането му.
    * Ако кожата ви е зряла, избягвайте да използвате тежки червила, тъй като те привличат вниманието към бръчиците край устните.
    * Никога не излизайте в сухо, студено време, без да сте нанесли балсам за устни или червило.
Какво представляват козметичните филъри?
Това са продукти с различен състав и произход, които се имплантират чрез инжектиране на различни места по лицето и тялото за корекция на кожни дефекти. Филърите се поставят там, където бръчките са дълбоки или има наличие на кожни депресии, белези. Най-честите зони са назолабиалните бръчки (между носа и устните), между веждите, горна и долна устна, депресии от белези в областта на лицето или други участъци на тялото.

Какви видове филъри са познати?
Всеки филър има различни съставки и лекарят може да избира с оглед на тяхното съдържание. В зависимост от това дали веществото, което се имплантира в кожата се резорбира или не, филърите се делят на резорбируеми и нерезорбируеми.

През последните години много популярни са продуктите, съдържащи хиалуронова киселина. Това е захароподобно вещество, много популярно в Европа и Америка. Естествена съставка на организма, която, използвана като филър, се резорбира след време и не предизвиква никакви странични реакции.
Предварителни тестове не са необходими. Материалът е мек и много често се използва за третиране на фини линии, бръчки, за запълване и уголемяване на горна и долна устна, за запълване на белези и депресии.

Каква е трайността на филърите?
Обикновено резултатите са видими около 4-6 месеца. Това зависи от индивидуалните особености на отделния организъм.

Какви реакции са възможни след апликация на козметични филъри?
Всички възможни реакции са временни и индивидуално обособени. Те могат да бъдат зачервяване, лек оток, болка, промяна на цвета на апликирания участък. Те отшумяват в течение на няколко дни до седмица.


- разберете името на препарата
- количеството
- възможните усложнения
- ако имате кожно заболяване, задължително попитайте доктора, дали е допустимо поставянето на филъри!
- също така попитайте, дали филърът може да се поставя под лигавица, или е създаден само за дълбоко подкожно инжектиране (цялата информация се съдържа на листовката към препарата)

Ако се случи да имате проблеми, освен при доктора, отидете и на опитен дерматолог!

Какво е Колаген?
Дълги белтъчни вериги, изграждат основата на съединителната тъкан. Специфични са за всеки животински вид, т.е. животинският колаген може да предизвика алергична реакция.


Какво е Липофилинг?
Собствени мастни клетки, извлечени чрез мини-липосукция, центрофугирани или не. Инжектират се с тънка канюла. Степента на резорбция не може да се предвиди, което може да наложи повторна процедура. Понякога изисква обща анестезия и е оперативна намеса.
Усложнения : много редки - кисти – само при липофилинг на зле кръвоснабден терен с много цикатрикси.

Плътни филъри
Изискват хирургична процедура при поставяне.


Устните са един от елементите на лицето, които изразяват индивидуалността на всеки човек. Методите на естетичната хирургия, имащи за цел коригирането на формата и големината на устните, през последните 10 години претърпяха значителна промяна и развитие. До неотдавна се използваха материали за увеличаване на устните от рода на колаген или синтетични материали под формата на силиконов гел или силиконово олио. Тези материали днес вече са изоставени, дори в повечето страни в Европа са забранени за използване, тъй като алергизират организма или прорастват в тъканите, като създават неравности и хронични възпаления. Най-големият недостатък на тези материали е, че не могат да бъдат извадени от мястото, в което са инжектирани, ако след време се появи проблем в тази област.
Методите за увеличаване на устните и за промяна на тяхната форма могат да се разделят на две големи групи – оперативни и неоперативни.

Най-популярните съвременни методи за оперативно увеличаване на устните са следните:
Увеличаване на устни със собствен мекотъканен коктейл по метода на д-р Колман. Това е метод на липоскулптуриране на устните. У нас малко неправилно той се нарича липофилинг. Правилното наименование на тази техника е “Structural fat grafting by S. Colleman”. Това е изключително модерен метод за увеличаване на устни. Няма никакви вредни последици за организма! Състои се в това, че в устните се имплантира коктейл от мастна тъкан и съединителнотъканни повлекла. Мастната тъкан се взема от други части на тялото на пациента, като най-често това е долната част на корема. вътрешна част на мишници, бедра, колена и т. н. Разковничето на успеха се състои в това по какъв начин и с какъв инструментариум ще се обработи мастната тъкан преди да се инжектира в пациента. Мастната тъкан се събира много внимателно. Използва се метод, подобен на този на аспирационната липосукция, но събирането се извършва при значително по-ниско отрицателно налягане чрез така наречената "сириндж техника". Най-важният момент от подготовката на коктейла за неговото инжектиране е центрофугирането му. Използва се специална центрофуга, конструирана от самия Колман. След центрофугирането в епруветката се образуват 3 нива на различни тъкани. Най-отгоре е мастна емулсия (олио), която се получава при центрофугирането на наранените клетки. Средният слой е образуван от здрави и пълноценни мастни клетки. Най-ниско е слоят, образуван от кръвни елементи. Използва се само средният слой, който при правилна техника на събиране и центрофугиране е хомогенен и подходящ материал за инжектиране. Използването на методи, разчитащи на "утаявяне" на мастната тъкан или прецеждането й през марля, често използвани в миналото, а в някои клиники и до днес, не водят до добри резултати. Това е така, тъй като наред с живите и годни клетки се инжектират и наранени клетки, кръв и мастна емулсия (олио). Много е важно и с каква канюла се извършва инжектирането, тъй като за всяка част на лицето Колман е създал различни канюли. Устните след операцията са оточни, но отокът преминава за около 7-10 дни. След този период пациентите могат да водят пълноценен социален живот. След около 15-20 дни са налице новата форма и контур на устните. Процесите на резорбция и редукция продължават около 60-70 дни след операцията, но те са незабележими. Това, което се получава като ефект след този период, остава до края на живота. Понякога се налага повторно инжектиране на мастна тъкан, поради това че не се е образувала достатъчна мрежа от кръвоносни съдове и част от трансплантираните клетки умират. Устните, създадени по този начин, са меки и гладки и изглеждат естествено. Предимствата на метода са, че това е материал, взет от собственото тяло на пациента, и поради това не се наблюдава реакция на алергизиране и отхвърляне. Риск от операцията няма. Анестезията е локална или венозна.

Оперативна W-Y пластика за увеличаване на устни.
Един също много модерен метод, при който се извършва транспозиция на лигавицата на устната. Разрезите са много малки и са скрити от вътрешната страна на устната, почти до венците. Белег след операцията няма. Методът е чисто оперативен. Операцията е продължителна и тежка за хирурга, но с много добър резултат за пациента. Подходяща е за тънки и дълги устни. Рисковете са минимални. Отокът също е минимален и отзвучава за около 5-7 дни. Анестезията е обща или местна и освен няколко часа след операцията, не се налага допълнителен престой в клиниката.
Следоперативните грижи се изразяват в стриктна устна хигиена и приемане на течна храна през първите 3 дни след операцията. На втори етап методът може да бъде допълнен и с инжектиране на собствен мекотъканен коктейл по Колман.

Изрязване на част от кожата на ръба на устната, непосредствено над лигавицата (т. нар. Купидонова дъга) е метод, който още се практикува, но той отстъпва на горепосочените два метода поради факта, че при него остава белег, и то външен, по протежение на цялата устна.

Публикацията е направена по материали, събрани от интернет.

Посетете нашия

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign