Поверия за късмет и благополучие на Никулден + 15 подбрани рецепти и идеи за празника

Тъй като днес е Никулден - 6-ти декември - Ден на банкера, Ден на търговеца, Ден на моряците и рибарите, Ден на дарителя, се постарахме да подберем за Вас полезна и интересна информация относно празника, както и няколко вкусни рецепти и идеи как да отбележите повода подобаващо :)
Според легендата Свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си. Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват те. Преданието казва, че Свети Никола незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие.
След 44-годишно прекъсване през 1992 г. Асоциацията на търговските банки и Българската народна банка възстановяват традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите.
На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба навява асоциации с бедност и тегоби. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото според поверията, който я настъпи, ще се разболее или ще му се случи нещо лошо. Костите на рибата се събират и изгарят, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.
 Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул, жито.
По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря.Хлябът се разчупва от стопанина, вдигнат високо над масата и трапезата не се прибира през целия ден.
Свети Никола е покровител не само на тези, които са кръстени на името му, той е личен и семеен покровител, на който се урежда семейно-родов празник, наричан служба, молитва, черква. На този празник се канят роднини, кумове и съседи, и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба. След прикадяването свещеникът взима опашката на обвития в квасено тесто шаран. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст и се нарича ”кръхче”, възрастните жени пришивали на капиците на децата, за да ги пази от зли сили и уроки.

Рецепти за трапезата за Никулден:

А ако не обичате шаран, Ви предлагаме три вкусни рецепти с пъстърва:
И идва ред на питиетата...
Тъй като шаранът е мазна риба се съчетава най-добре със сухи и ароматни бели вина, като: Гевюрцтраминер, Траминер, Мускат, Ризлинг, Вьоние, Паломино, Токай Пино Гри.
Тези вина имат богат вкус с аромати на ядки, зърнени култури и леки плодови нюанси и са най-доброто питие, като акомпанимент към трапезата за Никулден.

Ако сме поканени на гости на Никулден, какво да подарим?
Най-доброто решение е да поднесете кошница с бутилка вино, ядки и сушени плодове. Аранжирайте я по Ваш вкус, добавете картичка с пожелания и със сигурност ще направите добро впечатление на домакините

Ние от БеллаДонна Ви казваме Наздраве и Ви пожелаваме щастливо изкарване на празника! :)


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign