Скипидарна вана за отслабване и красота

Споделяне
Терпентиновата (скипидарна) вана е изобретена в началото на ХХ век от руския лекар А.Залманов, който считал, че в основата на правилната обмяна на веществата са чистите капиляри (малките кръвносни съдове).Именно за разширяване на капилярите и пречистването им от шлака е предназначена терпентиновата вана на Залманов. Тя е била използвана за лечението на редица заболявания, но най-известна е станала заради подмладяващия си ефект.

Терпентинът  и особеностите на действието му върху организма

Терпентинът е етерично масло, което се получава от дестилацията на обикновена борова смола. Пречистеният терпентин е прозрачна, безцветна течност с характерен мирис и парещ вкус, която не се разтваря във вода, а само в спирт, етер и някои други вещества.Той има известен противовъзпалителен и обезболяващ ефект и антибактериални свойства.

Подмладяващата вана на Залманов

Капилярите са по цялото ни тяло и ако те не могат да функционират активно (пукат се или се стесняват), то се нарушават и обменните процеси. Това се случва, защото в капилярните съдове се наслагва шлака, намалява  притокът на кръв, клетките не получават кислород и питателни вещества, и умират. 
Именно на базата на горепосочените факти е била изградена теорията на Залманов, който е изобретил специален, терпентинов разтвор за вана (бял и жълт) - действащ на повърхността на кожата, възстановяващ притока на кръв и подсилващ обновлението на клетките, поради което има и подмладяващ ефект. 
Терпентиновата вана укрепва и подсилва организма, нормализира артериалното налягане, успокоява нервната система, повишава защитните сили на организма, способства за намаляване на наднорменото тегло и подмладява кожата.
В наши дни за прилагането на терпентинова вана е изготвен специален препарат - скипофит.

Видове терпентинови вани

Терпентиновите вани на Залманов са жълти, бели и смесени. Лечебно-профилактичното действие на скипидарната вана обезпечава разширяването на капилярите с помощта на бялата емулсия и последвалото им пречистване от шлаката с помощта на жълтия разтвор.

Белият разтвор е емулсия, от която терпентинът напълно се разтваря във водата, предизвиквайки ритмично свиване и разширяване на капилярите, способства за нормализиране на пониженото артериално налягане, увеличава притока на кислород и питателни вещества в тъканите и организма.

Жълтата вана е разтвор, в който терпентинът е смесен с рициново масло и олеинова киселина. Олеиновата киселина, прониква в тялото през кожата, разширява кръвоносните съдове, нормализира обмяната на веществата, а шлаката се изхвърля от тялото заедно с потта. Жълтият разтвор понижава артериалното налягане и разсейва отлаганията в ставите.

Смесените вани съчетават действието на жълтия разтвор и бялата емулсия. При това смесването се избира в съответствие със здравословното състояние на дадения човек. Също така, индивидуално се избира и честотата на употреба на ваната. Смесените вани предизвикват разграждане и изхвърляне на мазнините и премахват умората.

За отслабване могат да се използват и трите разновидности на терпентинова вана; коя ще бъде най-подходяща за вас, може да определи лекар-физиотерапевт. Тъй като терпентиновите вани способстват за подобряване на метаболизма, то ефектът на отслабване първоначално ще бъде леко изразен. Скипидарните вани за отслабване трябва да се прилагат само като допълнителен метод.

Как да направим терпентинова вана за отслабване

За отслабване най-често се използват смесени вани. Те се приготвят индивидуално, дозата на всяка смес започва с минималното количество ( в съответствие с инструкциите ) и постепенно се повишава до поносимото ниво (под наблюдението на специално обучени здравни работници).

Терпентиновата смес се изсипва в неголям съд с гореща вода, старателно се разбърква, излива се във ваната, отново се разбърква, измерва се температурата на течността (около 36° С) и едва тогава се пристъпва към самата процедура. Времето на престой във ваната е 15 минути, но трябва да се започне с 5, в последстиве постепенно минутите на престой се увеличават. Участъците на тялото с повишена чувствителност (слабините, под мишниците) е добре да се намажат с вазелин. За един цял курс е достатъчно да направите 15-18 вани, може и ежедневно или през ден. След ваната (изплакване под душа не е необходимо) трябва да се завиете добре в кърпа и да отдъхнете около час, а най-добре да си поспите. Можете преди това да изпиете чашка липов чай (ефектът на потоотделяне и детоксикация ще се подсили).

Противопоказания за използване на терпентинова вана:
Като всички останали методи за физиотерапия и терпентиновата вана има някои противопоказания:

1.индивидуална непоносимост към терпентин
2.състояние на алкохолно опиянение (след употреба на алкохол капилярите се разширяват)
по-малко от 6 месеца след прекаран остър инфаркт на миокарда или инсулт, и само след проведено пълно изследване
3.рязко повишаване на кръвното налягане
5.нарушения в сърдечния ритъм (аритмия)
6. хронична сърдечна недостатъчност
7.тромбофлебит (запушване и възпаление на вените), трофични язви
8. всякакви остри и обострени хронични заболявания
9. кожни заболявания, съпровождани от обрив и драскотини
10. бременност и кърмене

Терпентинова вана за отслабване е най-добре да направите в медицинско заведение, под строгото наблюдение на специализирани здравни работници.

Парафинотерапия - магическата процедура за красота и здраве

Фитнес У Дома: Идеален Ханш - Тренирай Онлайн

Как да отслабнем само на определени места

Съветите на Хайди Клум за перфектен макияж

Чакрите - Приложна психология. Хармония в живота

Милиуми ( бели точки ) - Защо се появяват, превенции, лечение

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign