Какво разкрива гримът за характера на жената

Болшинството дами използват грим, защото това им харесва, а така също, защото искат да са в крак с модата. Всяка жена избира сама козметиката си и се гримира по свой собствен, уникален начин. Въпреки това, малко от дамите се замислят върху това, че макияжът може да разкаже много за характера, навиците, наклонностите и вкуса им, да разкрие техните тайни.

Макияжът от гледна точка на психолозите

Отказ от грим:Причините могат да бъдат различни - алергични реакции, кожни проблеми и т.н. Понякога се случва така, че няма очевидни причини, а жената отказва да използва козметиката. Специалистите смятат, че в този случай, "виновникът" може да е ниската самооценка. С други думи - жената не се смята за привлекателна, чисто женските черти са слабо изразени и тя не намира смисъл да се грижи за себе си. Допълнителни причини могат да бъдат леността, недостигът на време и примера на по-възрастните дами. Например, ако мама в младостта си не е използвала средства за разкрасяване, това може да и причината, поради която дъщерята несъзнателно се отказва от козметика.
Голямо значение имат възпитанието и обкръжението, особено в детството и пубертета. Ако девойката е израстнала предимно комуникирайки с момчета, дружала е и играла предимно с тях, то в бъдеще на нея може просто да й е непонятно защо е нужно да се гримира.
Постоянната работа в мъжки колектив също може да бъде причина за това, една жена да загуби своята женственост, да се облича неутрално, а понякога дори да използва мъжки парфюми.
Дамите, които желаят да бъдат равни по всичко с мъжете, също могат да се откажат от козметиката. Психолозите считат това за признак на феминизъм. Такива жени обикновено мислят предимно за кариерата си, за това как да преуспеят в работата ил ив бизнеса, като в същото време забравят, че привлекателната външност е изключително важна за успеха.
Причина за отказа от козметиката понякога е и егоцентризма. Егоцентричните дами са абсолютно уверени в собствената си значимост: убедени са,че целият свят се върти около тях и дори не се замислят за това как да се харесат на околните. Странно, но понякога такова отношение
може да доведе до неочаквани резултати и такива жени обикновено наистина се превръщат в обект на внимание и обожание от мъжете.
Ако дамата е привърженичка на естествеността във всичко, в това число и външността, то козметиката може просто да им се вижда безинтересна и ненужна. Те се възприемат такива, каквито са и предоставят на другите възможността или да ги приемат и харесат такива, или пък не. Освен това смятат, че грима е просто средство за "измама" на мъжете.
Болшинството от дамите използват макияж не, защото им харесва да се разкрасяват, а просто, защото така правят всички. Те не искат да са в явно противоречие с привичките и вкусовете на обществото. Като правило, техният грим е лек, почти незабележим: блясък за устни, спирала за мигли
и молив за очи. "Фатални" жени сред тези среди, обикновено няма, те не обичат да привличат вниманието на околните към себе си, а се сдобиват с благоразположението на мъжете благодарение на личностните си качества и поведение.
Любителките на ярък, силен, предизвикателен грим също имат своите причини за тези си предпочитания.Някои от тях искат да скрият непривлекателната си външност (не всички на света се раждат безупречни красавици) или каквито и да било дефекти, а други - неприятните си лични проблеми. Психолозите смятат, че ако една жена винаги предпочита да се гримира
умерено, а изведнъж рязко премине към ярък, крещящ грим, то това може да бъде израз на желание да скрие от околните (от себе си също) вътрешна тревога, депресия и лошо настроение.
Случва се така, че в желанието да промени живота си, жената започва с радикални промени във външния си вид, подсъзнателно стремейки се с този нов образ да покаже желанието си на околните.
Следващият тип - перфекционистките по отношение на външния вид - дами, стремящи се към съвършенство на всяка цена.Те могат да прекарат пред огледалото часове, създавайки неповторими художествени маски на лицето си и неоткъсвайки поглед от отражението си. Психолозите ги наричат - жени-нарциси.
Любителките на точно определен макияж, често са консервативни по природа. След като един път изберат за себе си цвят за сенките и червилото, те не ги променят в продължение на дълги години, а всякакви изменения във външния вид, категорично отхвърлят. За тях не е важно с
каква цел се гримират - дали отиват на работа или на светски прием - те винаги използват един и същ макияж. Ако се опитате да им подарите значително по-изразителна палитра с гримове, те няма да ги използват, така че не губете време и пари.
Услугите на професионални гримьори ползват много жени, но преди всичко това са любителките на промените, на неочакваните подаръци и сюрпризи. Въпреки това, понякога зад ярката външност може да се крие неувереност в себе си и поради това помощта на професионалист е считана от тези дами, като гаранция за това, че по този начин ще изглеждат прекрасно. Даже, ако гримьорът е извършил работата си не съвсем качествено и е допуснал някои грешки, жената не се съмнява в своята уникалност и блестящ външен вид. Главното, което ръководи тези дами е известното име на гримьора и модерен грим.
Изразен акцент върху грима на очите харесват наблюдателните и внимателни жени, тези които искат да направят впечатление на събеседника си и да покажат, че са внимателен слушател. Тези жени, в действителност наистина се разбират добре с хората, въпреки че умело скриват собствените си емоции и преживявания от околните.
Ярките, чувствени устни са признак за общителност и сантименталност. Тези дами са кокетки, обичат невинните клюки и сладкото бъбрене и най-охотно споделят всичко за себе си с околните.
Всичко описано по-горе не означава, че жените избират своя стил веднъж и завинаги. Напротив, времената се променят, променят се и хората. Някои дами започват да използват козметика или обратно - отказват се от нея; променят стила на макияжа си, могат тотално да променят и поведението си, начина на живот и дори характера. Вкусът може да не се промени с десетки години, а може да се промени и няколко пъти в рамките на една година - всичко зависи от жизнения опит на човека и неговия мироглед.
Освен това модата, тази очарователна и капризна "дама", която има навика да внася промени без предупреждение кара жените да се стремят да следват тези промени. За това, за да можем лесно да разберем каква е жената, без значение дали е красавица или с обикновена външност, млада или в зряла възраст е важно по-скоро да почувстваме какво означава нейния макияж - стремеж да е в крак с модата или тайно изразяване на душата. Все пак общуването става много по-интересно и увлекателно, ако можем лесно да се разберем един друг.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign