Да разгадаем характера според формата на ноктите

Оценявайки качеството на маникюра на своите познати, обърнете внимание на формата на ноктите им. Много полезно наблюдение, тъй като по пръстите на ръцете и по-точно по формата на нокътната плочка може да се съди за характера на човека, за неговите възможности, способности и таланти.
Счита се, че добре поддържаният маникюр, стилният тоалет, хубавата прическа и елегантните обувки са запазена марка на истинската жена. Много хора смятат, че по-добре да се появиш без макияж, отколкото без маникюр или с неподдържани нокти. Както се оказва, красивите, нежни женски ръце са винаги обект на внимание, много повече отколкото други части на тялото.
Когато подписвате документи, разговаряте с различни хора, изящно държите цигара или чаша с някаква напитка, прокарвате ръка през косата си - във всички тези случаи Вие неволно привличате погледа на събеседниците си към маникюра си.
Трябва да знаете, че съществува многовековна наука за формата на ръцете - хиромантия - получава се така, че обръщайки внимание на ръцете и ноктите, можем да се осведомим и за характера на нейния "собственик". Защо не опитате, допълнителната информация никога не е излишна.

Трапецовидната (лопатообразна) форма на нокътя говори за това, че за техния притежател логиката надделява над емоциите. Тези хора са родени материалисти, предпочитащи практическите знания за живота пред интуитивните догадки. Личният опит, дори негативният е техният основен източник на информация. Да говорите с тях на езика на чувствата е безполезно.
Ако искате да убедите такъв човек в нещо, най-добре е да кажете "аз знам" и да подкрепите с конкретен пример.
Хората с трапецовидна форма на нокъта са здраво стъпили на земята, творческите пориви, интуитивните постъпки, спонтанността и неочакваните решения не са за тях. Но затова пък, всякаква работа, която е свързана с техния бизнес или се е превърнала в цел на живота им е изпипана до последния детайл, до абсолютно съвършенство.

Ъгловатата или четириъгълна форма
на ноктите е знак за човек, склонен към философско мислене. И не само в областта на изкуството, литературата и прочие хуманитарни науки, за може да бъде също толкова достъпна сферата на точните научки и изчисления. Най-важното - този човек съвсем безпогрешно вижда тънките логически връзки и закономерностите. Подобна форма на ноктите може, съо така да говори за властен човек, способен да бъде лидер, открояващ се от тълпата, първият, който ще измисли адекватно решение в екстремна ситуация. Въпреки това неговото слабо място е собственият му вътрешен мир.
Човекът с квадратна форма на ноктите просто е "загубен", когато се налага да обясни своите чувства, емоции, комплекси и мотивите за постъпките си. В такива случаи той вътрешно се разделя на две - от една страна едното му Аз е убедено, че е безпогрешен, а от друга, осъзнава, че безпогрешната му, желязна логика просто не работи, когато се налага да "защити" себе си.
В общуването с такъв човек е безполезно да предизвиквате неговите чувства и интуиция - това е нещо чуждо и непонятно за него, също толкова безполезно е да говорите за своите чувства - той просто няма да ви разбере. Само езикът на фактите, конкретния опит и логиката е удачния вариант за хармонична комуникация.

Конусовидната форма
на ноктите може да подсказва за склонността на собственика им към живопис, архитектура, скулптура и други подобни изкуства. Това са артистични натури, родени романтици, фантазьори, свикнали малко да поукрасяват действителността, а следователно и оптимисти, които гледат на света през розови очила.
Те могат лесно да бъдат увлечени от някаква задача, човек или идея, но също толкова лесно и да се откажат от нея, като преминат към нещо по-интересно и ново.Особено, ако предишната цел е изисквала постоянство и съсредоточеност. С други думи, този човек се увлича от неща, които сами "идват в ръцете" и не са необходими усилия, търпение и постоянство. Премине ли краткия момент на вдъхновение - преминал е и интереса.Още една черта: независимост  сферата, както на личните, така и на обществените отношения.
Всякакви ограничителни рамки и необходимост да се подчини на чужди планове, за човека с конусовидна форма на ноктите означават само едно - "това не е за мен". Дори опитът на любимия човек да прекрачи личните граници или да го застави да "играе по неговите правила" ще доведат до същия резултат. Тези хора са склонни да проникнат в скрития смисъл на много неща, събития и явления. Поради това често се увличат от всевъзможни езотерични науки, религии, магии и прочие. Материалните блага ги оставят съвършено равнодушни. Това, разбира се, не е аскетизъм, но предметните блага и придобивки са възприемани по-скоро като нещо необходимо, като даденост, а не като самоцел в живота.

Късата нокътна плочка е характерна за енергичните и любознателни хора, при които разумът надделява над интуицията. Те обикновено не постигат успех в тази сфера на дейност, при която се налага общуване с много хора, тъй като често са неучтиви и неприятни, заради присъщата им склонност да критикуват и възразяват срещу мнението на околните. Човекът,притежател на къси нокти би станал чудесен ревизор, мениджър или директор, тъй като тези постове най-добре хармонират с характера и способностите им. Установено е, че хората с такива нокти живеят по-дълго. Ако ноктите са съвсем къси, а ширината им много голяма, това означава, че човекът е раздразнителен, агресивен, безкомпромисен и придирчив. Той често има комплекси и ги изразява, като влиза в спорове, конфликти или присмех към останалите.
Много къс нокът на палеца е признак за лоша памет и неспосбност към усвояване на нови знания.

Широките нокти, които са дълги и заоблени на върха говорят за това, че техният притежаетел е разсъдлив, има ясна и бърза мисъл. По много въпроси той има собствено мнение и е трудно да бъде разубеден.
Ноктите, които са плоски, широки и леко извити нагоре са типични за хората, които често избягват истината, желаят да се представят в друга, по-хубава светлина. Ако такива нокти са освен другото и тънки и чупливи, това подсказва за слабост - или душевна или физическа.
 
Дългите нокти с овална форма
свидетелстват за лек характер, мечтателен и спокоен нрав. Ако видите човек с такива нокти не се съмнявайте в положителността и добросърдечността му. Той се стреми към правда, красота и всичко най-хубаво и идеалистично, въпреки че може да бъде плах и малодушен. Човекът с такива нокти понякога изпитва чувство на неувереност, прекомерно лековерие и доверчивост, поради което  е използван от хората.
А ако ноктите са твърде дълги, извити и дебели - има голяма вероятност собственикът им да е коварен и безнравствен.

Не по-малко информация за своя притежател носят и палците на ръцете. Ако жестикулирането на събеседника ви позволи да прецените тяхната форма, то към вашето впечатление за човека, могат да се прибавят още и резултатите от наблюдението, базиращи се пак на хиромантията.
И така: късите палци говорят за натура, която е по-скоро емоционална, отколкото рационална, склонна към изящни изкуства, леко инфантилна, нуждаеща се от силно рамо от страна на половинката си и подкрепа в живота. Притежателите на къси палци са съвършено неконфликтни хора, предпочитащи във всички случаи мирното разрешения на проблемите. Те са склонни по-скоро да премълчат, да не изкажат мнението си, отколкото да подложат събеседника си на критика.

А, издълженият палец принадлежи на човек с проницателен, остър ум, способен към некоординирани постъпки, анализи самоанализ. Той и сам си е достатъчен, трезво оценява своите възможности и ако си набележи нещо - считай, че целта е постигната. Но затова пък крайно зле му се отразяват всякакви неочаквани събития и изненади, защото почти винаги има в главата си ясен план за това, какво трябва да се случи през следващия ден или в близко време. И трябва да добавим, че в повечето случаи, всичко действително се намира под контрол и се случва така, както е било замислено. Но и най-малката промяна в плановете му, по субективни или обективни причини, може да предизвика у притежателя на издължен плаец цял взрив от негативни емоции и дори агресия. Не, защото тези хора са зли или груби, а просто това е техният начин да прикрият разочарованието и срама си от загубата на контрол върху ситуацията.

Твърдите нокти говорят за крепкото здраве на собственика си. Ако ноктите са изключително твърди и наподобяват нокти на граблива птица, трябва да знаете, че притежателя им е жаден за пари, болезнено самовлюбен е и нетърпим.

И обратно, меките, тънки нокти говорят за крехкото здраве на собственика си или за неговата слаба воля.

Ако човек има склонност да си гризе ноктите или кожичките около тях, то ипохондрията и тревожността са типични за него.

Както виждате, нашите ръце са истински кладенец на информация. Само, не се втренчвайте прекалено много в тях: първо, защото това ще изглежда много неестествено и подозрително и ще накара събеседника ви да се изнерви, и второ - не забравяйте, че не по-малко информация дават очите, тяхното изражение по време на разговора и самия поглед.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign