Химически пилинг. Подробна информация

Буратино разлиства женско списание:
-Татко, а какво е пилинг?
-Дай една шкурка, моето момче, аз ще ти покажа какво е пилинг.

Тъжно!!! А не смешно. Прочитайки такива анекдоти, започваш да се замисляш за резултатите от някои козметични процедури. И преди да се подложиш на някоя от тях, се опитваш да намериш подробна информация в интернет и други източници, за да имаш представа какви са последствията от въпросната манипулация  и какво точно ще ти направят в салона за красота.
Ще се опитаме да разясним в подробности една от най-популярните процедури, като пилинга, като обърнем особено внимание на най-ефективната и разновидност - химическия пилинг.

Какво е това пилинг?
ПИЛИНГ (от англ. "peeling" - обелване,лющене) - това е процедура, при която се отстраняват мъртвите частици от горния слой на кожата и по този начин се стимулира растежа на нови клетки. Непосредствено влияе върху подобряване структурата на кожата и повишава нейната еластичност.
Какви видове пилинг има?
Козметичен(повърхностен)пилинг може да се направи и в домашни условия - обикновено, той има чисто профилактичен ефект.

Механичният пилинг включва в себе си вакуум-пилинг,ултразвуков пилинг и микродермаабразио.

Физическият пилинг включва използването на лазер, криотерапия и др.

Да преминем към химическия пилинг

Химическият пилинг е един от най-често използваните методи, позволяващи да се подобри външния вид и текстура на кожата. Процедурата унищожава мъртвите клетки с цел кожата да се обнови. Видовете химически пилинг се отличават един от друг в зависимост от типа кожа и дълбочината на проникване на химическите елементи. Съществуват три основни вида пилинг: повърхностен, среден и дълбок.

Повърхностният пилинг - това е "мек" тип химически пилинг, който може да бъде приложен на всички типове кожа, както на лицето, така и на други части по тялото.Повърхностният пилинг се използва за подобрение външния вид на кожата. Той помага да се избавите от белезите от акне, малките бръчици или пигментните петна. Също така, той се използва и като подготовка на кожата за дълбок пилинг.
Как протича процедурата на химическия пилинг?
На първо място - кожата се почиства. След това вече идва ред на химическото въздействие чрез нанасянето на специален разтвор. Повърхностният пилинг съдържа слаби киселини, най-често използваната е гликоловата киселина. Също така, понякога се използва и сух лед. Разтворът престоява върху кожата от 2 до 7 минути в зависимост от химическите вещества. Водата се използва за неутрализиране на киселините и прекратяване на химическата реакция, след което кожата се обтрива със специален тоник, възстановяващ PH-баланса и се успокоява с помощта на различни маски.
Повърхностният пилинг не изисква анестезия, провежда се в амбулаторни условия и може да предизвика лек дискомфорт. Кожата може да порозовее, но се успокоява достатъчно бързо, за да позволи на болшинството дами да се върнат към обичайните си дейности. Резултатите може да не се проявят веднага или да бъдат минимални. За да се постигне желания ефект е необходимо процедурата редовно да се повтаря.

Среден пилинг - най-ефективната процедура за отстраняване на такива проблеми, като малките бръчки, увреждания на кожата, вследствие на изгаряне и пигментни петна. Основният елемент на пилинга е трихлороцетната киселина. Процедурата е аналогична на повърхностния пилинг, единствената промяна може да бъде времето (увеличава се) на въздействие на химическите вещества в/у кожата. Средният пилинг е много по-болезнена процедура, отколкото повърхностния пилинг, тъй като химическите вещества са значително по-силни и проникват доста по-дълбоко в кожата.
Характерно е използването на студени компреси и други охлаждащи процедури. Често се прилагат обезболяващи средства или местна анестезия, за облекчаване на болката по време на пилинга. Самата процедура трае около 20 минути. След приключването й болка се усеща съвсем слабо или изобщо не се чувства.
Обикновено средният пилинг се извършва в амбулаторни условия. За да се подложите на него Ви трябват няколко свободни от работа дни. Пълното възстановяване отнема  около седмица. Може да остане зачервяване или лека подпухналост, особено в областта около очите. За постигането на най-добър ефект, често е необходима повторна процедура след 3-6 месеца.

Дълбокият пилинг се характеризира с много по-драматични
последици, висок риск и дълъг период на възстановяване. Той се прилага само при наличието на дълбоки бръчки, силно изразени, упорити пигментни петна и сериозни увреждания на кожата. Дълбокият пилинг не се прилага при тъмна кожа, защото често има избелващ ефект.
Дълбокият пилинг прониква в няколко слоя на кожата с помощта на химикал, наречен фенол. Процедурата е много по-сложна от останалите видове пилинг, затова тя може да бъде направена само висококвалифицирани специалисти. Анестезия или обезболяващо средство под формата на инжекция, може да бъде необходима.
Освен това, тъй като в големи дози фенолът е токсичен при усвояването си от организма, по време на процедурата може да се наложи употребата на интравенозни инжекции.
След като кожата е била старателно почистена, химическият пилинг се нанася върху една част на лицето, позволявайки на химическите елементи да проникнат в кожата и след 15 минутна почивка и следващата част се подлага на обработка. Това е необходимо, за да се избегне твърде голямото поглъщане на фенол от организма. В зависимост от размера на третирания участък, продължителността на терапията може да отнеме от 60 до 90 минути.
Последствията от дълбокия пилинг са изгаряния. Някои хора имат сериозни отоци, особено около очите. Кожата е червена, изключително уязвима и тънка в срок до три седмици. Пълното ѝ възстановяване може да отнеме няколко месеца.
Болкоуспокояващи средства се предоставят след пилинга, а така също на пациента могат да бъдат изписани антибитиоци с цел предотвратяването на инфекции. Необходимо е постоянно да се намирате под наблюдението на вашия лекар, за да се избегнат драматични последици. В повечето случаи дълбокият пилинг може да бъде направен само един път.
Новообразуваната кожа става много по-чувствителна към слънчевата светлина. В ранния период на възстановяването след химически пилинг, трябва да се избягва излагането на слънце. След първоначалното обновяване е необходимо нанасянето на слънцезащитен крем с висок фактор всеки ден и ограничаване на въздействието на слънцето, доколкото това е възможно.

Резултати от химически гликолов пилинг GLY KO PEEL Euromi (Белгия) 

Преди да вземете решение да се подложите ли на химически пилинг, се консултирайте с лекарите си на какъв резултат реално можете да се надявате. Вашият доктор може да Ви помогне да решите колко дълбок пилинг Ви е необходим и какъв тип разтвор е най-подходящ за типа Ви кожа и желания резултат.

Противопоказания за подлагане на химически пилинг:

херпес
плоски брадавици
розацея
дерматит
химио- и лъчетерапия
алергия към използваните вещества
бременност
кърмене

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign