Парафинотерапия - магическата процедура за красота и здраве

Ръцете и лицето са най-уязвимите, открити части на нашето тяло. Студеното време, третирането с различни препарати, миенето на чинии и прането на ръка увреждат тънката кожа на ръцете и ги състаряват. Пролетта е най-подходящото време да се погрижим за красотата си, да се подложим на различни козметични процедури. 
Парафинотерапията е най-подходяща за хидратация, омекотяване и възстановяване на кожата. Още след първия сеанс сухата, загрубяла кожа на ръцете е "спасена", тенът им е избистрен, а ноктите са добре подхранени. Смело можем да  кажем, че парафинотерапията е една от най-приятните и ефективни козметични процедури.
Отдавна не е тайна, че този, който веднъж е опитал да поглези ръцете и краката си (а някои щастливци и цялото тяло) в топъл, нежен парафин, никога не се отказва от тази вълшебна процедура.

Парафинотерапия: История, физика, химия

Лечебните свойства на парафина са били известни още преди няколко хиляди години. В Древен Рим височайшите особи са обичали да глезят телата си с парафинови компреси, вани и масажи. Знатните древноримски патриции са полагали горещ парафин на тялото си непосредствено преди масаж, за да може да загрее и отпусне мускулите им. Полските красавици, за които белотата на кожата е била от огромна важност са използвали парафинови компреси, в качеството на избелваща маска.
Парафинотерапията се използва в козметиката, но и медицината неведнъж е прибягвала до помощта й, за да избави хората от мъките на артрита, изкълчвания и разтягане на сухожилия.
Парафинът е смес от наситени въглеводороди, получени от нефт. Той има уникалното свойство да съхранява топлина дълго време и постепенно, градус по градус да я предава в тъканите. Даже нагрят до 80 градуса по Целзий,  не предизвиква изгарания по кожата!
Едно от най-полезните свойства на парафина е неговата голяма топлоемкост. Той започва да се топи при 52-54 градуса, постепенно превръщайки се в лепкава, течна маса.
Парафинотерапията иползва само разтопен до течно състояние парафин, който се нанася върху кожата. Температурата на кожата, намираща се под слоя горещ парафин се повишава с 1,5-2 градуса.Това равномерно затопляне предизвиква множество взаимосвързани реакции - увеличава междуклетъчното пространство и омекотява горния, рогов слой на кожата. Порите се разширяват и се повишава потоотделянето, но влагата не се изпарява от повърхността, тъй като парафинът е добър изолатор - тя отново попива в кожата, прекрасно възстановявайки водния й баланс. Поради това и едно от основните действия на парафинотерапията е ефективното хидратиране на кожата.
Главна роля в парафинотерапията играе преразпределянето на водата в организма в полза на много по-нуждаещите се участъци. Още след първия сеанс еластичността и мекотата забележително се увеличават. Именно заради това тези процедури са считани за незаменими в грижата за сухата и изтощена кожа. С увеличаване на температурата на кожата се повишава и притока на кръв, подобрява се работата на ставите, тъканите се възстановяват и раните заздравяват по-бързо.
Заедно с повишеното кръвообращение се увеличава и лимфната циркулация и по-бързото и ефективно изхвърляне на токсини.Молекулите на токсините са доста по-големи от тези на водата, поради това обратното им усвояване от кожата, заедно с влагата е невъзможно. В резултат на детоксикацията кожата диша значително по-лесно. И още една приятна особеност на парафина - способността му да намалява обема си при охлаждане. Именно това му свойство е причина за "изглаждането" на кожата.

Универсалността на парафинотерапията

Едно от основните достойнства на парафинотерапията е нейната универсалност: тя може да се приложи върху всички участъци на тялото - ръце, крака, лице, корем и бедра. 
Има изключително релаксиращо действие, а за подобряване на ефекта в процедурите се използва парафин с добавки на екстракти от билки и ароматни масла - праскова и уханна лавандула, освежаваща мента и овлажняващо алое, омекотяващо бадемово масло и какао, а добавката на течни витамини, особено А и Е помагат за увеличаването на регенерацията на кожата.

Парафинотерапията е полезна за:
1. Суха кожа
2. Вяла, загубила еластичността и гладкостта си кожа
3. Груба кожа на ръцете и/или краката
4. Дехидратирана кожа (през зимата или след дълго пребиваване на открито)
5. Болки в ръцете и ноктите

Парафинотерапия: Ефект
*овлажнява кожата, премахва раздразненията
*намалява количеството бръчки
*премахва отоците
*колагенът и други активни съставки проникват в дълбоките слоеве на кожата
*кожата придобива копринена мекота, гладкост и еластичност
*нормализира се липидния обмен в епидермиса
*подобрява и изравнява тена на лицето
*подборява микроциркулацията
*стимулира имунната система

Освен лечебните и козметични свойства, парафинотерапията има и изразен психотерапевтичен ефект. Половин час в "топла нирвана" оказва великолепно релаксиращо въздействие и доставя истинско блаженство. Много често жените заспиват в парафиновата вана по време на процедурата и се събуждат, чувствайки се не само красиви и освежени, но и отпочинали и спокойни.
Рядко парафинотерапията се извършва като отделна процедура. Почти винаги тя се прилага, като "втори етап" процедура, предшествана от различни други терапии. Почти винаги под парафина се нанасят овлажняващи кремове или термолосиони, съдържащи колаген, заради доброто им усвояване от кожата при последвалото прилагане на парафина. 

Парафинотерапия у дома
За провеждането на домашна процедура, трябва да се запасите с парафин и с една приятелка, която да ви помогне, за да не провеждате терапията първо на едната после на другата ръка. Обикновените разтопени свещи не са подходящи! Трябва ви специално пречистен козметичен парафин, който се продава в магазините, зареждащи салоните за красота или в аптеките. При купуването му не забравяйте, че за всяка процедура количеството, което ще ви бъде необходимо е доста голямо - 2-3кг. Разтопете парафина на водна баня във емайлиран съд, за да не попадне вода в него. Преди да пристъпите към същината на терапията трябва да почистите добре кожата си, да отстраните мъртвите клетки с помощта на ексфолиант и да нанесете овлажняващ крем, който ще играе ролята на основна маска. За максимален ефект можете да си купите специална електрическа парафинова ваничка и всичко необходимо за професионална домашна терапия.
Преди да нанесете горещия, разтопен парафин (Т 50-55 градуса) върху кожата си е добре да капнете една капчица на обратната част на дланта си, макар че парафиновите изгарания са изключително редки. След успешно проведения тест можете да пристъпите към самата процедура:
Отпуснете ръце в парафина до китките, задръжте за няколко секунди и изкарайте ръцете за 10-на секунди, след което отново ги потопете във ваничката. Тези движения трябва да повторите 6-8 пъти, докато ръцете ви не се покрият с дебел слой парафин.
След това сложете на ръцете си найлонови пликчета, а върху тях - дебели вълнени или термо ръкавици и ги завийте в топли хавлиени кърпи, за да можете по-дълго да съхраните топлината на парафина.
След 25 минути, свалете ръкавиците и торбичките и премахнете восъка в посока от китките към пръстите.
Това е цялата процедура.
Ръцете често страдат от зачервявания, сухота, пукнатини и белене на кожата, но още след първия сеанс тези неприятни явления изчезват. Кожата става мека, равна и гладка, затова козметиците наричат тази процедура "кадифени ръце".

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign