Домашен SPA салон. Детокс процедури у дома

Много жени днес се опитват да намерят решение за всички козметични недостатъци. Някои буквално купуват в промишлени количества  скъпи кремове и серуми, други не излизат от салоните за красота, а трети, които напълно са се отчаяли се подлагат на пластични интервенции. Но има дале по-лесен и ефективен начин да се погрижите за кожата си, който е подарък от самата природа.
От древни времена морската сол е считана за лечебно средство. Още през 4-ти в.пр.н.е. самият Хипократ е описал чудодейните й свойства. Сигурно и сами сте забелязали как след почивка край морето кожата ви изглежда значително по-добре и цветът на лицето е по-свеж и сияен. Всичко се дължи на това, че морската вода стимулира регенерацията на  тъканите, оказва антисептично и противовъзпалително въздействие, отнема стреса и повишава жизнения тонус. Благодарения на влизащата в състава на морската вода сол, кожата става много по-еластична.
Химичният състав на морската сол включва голямо количество
микроелементи и минерали. Калият и натрият пречистват клетките, калцият заздравява раните и предотвратява инфекциите, магнезият отпуска мускулите и притежава антиалергични свойства, бромът благотворно влияе на нервната система, желязото помага организма да усвои по-бързо кислорода,, а силицият придава еластичност на кръвоносните съдове и укрепва тъканите.
Лекарите и диетолозите често препоръчват да заменим обикновената готварска сол с морска. И козметиците са на същото мнение. Днес, в бюти шоповете можете да намерите невероятно количество от козметични продукти, в чийто състав е включена морска сол. Традиционно този компонент е включен в съдържанието на скрабове, антицелулитни кремове и соли за вана. Но някои производители добавят солта и в продуктите предназначени за лице. Тези козметични препарати помагат да възстановите повърхността на кожата си, да свиете разширените пори, избавят ви от акнето и белезите. Единственото условие - кремовете и продуктите с включена морска сол в състава им трябва да се използват целогодишно само от притежателките на мазна или смесена кожа. Дамите, които са дарени с нормална  кожа е най-добре да използват такъв род козметика само през лятото, а за сухата и чувствителна кожа морската сол е противопоказна, заради леките си изсушаващи свойства.
Често морската сол е включена в състава на средствата  против целулит, защото осигурява мощен детокс, което е изключително важно при борбата с портокаловата кожа. Солта премахва от организма шлаката и токсините, прониква дълбоко в тъканите на кожата и способства за "разбиването" на мастните депа, натрупани по бедрата.
В домашни условия
От аптеката или магазините можете да си закупите натурална морска сол в разфасовки от 1/2 до 5кг. Най-ефективна е солта, добивана от Мъртво море.

Солна вана
Натуралната морска сол в чистия си вид е  идеална за вана. Най-добре пристъпете към процедурата вечерта, защото тя отпуска нервната система, действа успокояващо и има лек сънотворен ефект. Идеалното време е два часа след вечеря и един час преди сън. Температурата на водата трябва да бъде 36-37 градуса по Целзий. За един домашен SPA сеанс ви е необходима 1-2кг морска сол. Времето на продължителност на процедурата е 10-15 минути. За това време кожата успява да поеме всички необходими микроелементи и полезни вещества.

Ексфолиране
Освен за вана, морската сол е подходяща и за скраб. На затоплена кожа, след горещ душ нанесете солните гранули, като обикновен скраб за тяло и активно масажирайте. Но!Тази процедура е подходяща само, ако имате плътна мазна, смесена или нормална кожа, защото солните гранули са доста груби и абразивни и могат да наранят чувствителната и сухата кожа.

Антицелулитен масаж
Масажът с морска сол има унищожаващ ефект върху целулита. За разлика от процедурата с ексфолирането, масажът  се прилага много по-локално, енергично и точно върху проблемните зони - бедрата, седалището и корема. Масажът загрява мускулната тъкан, подобрява кръвообращението, по-бързо пренася кислорода до клетките, изкарва шлаката от тялото и стимулира обмяната на веществата. Другото предимство е, че премахва излишната течност от организма.
Методът на антицелулитния масаж е лесен, вие съвсем спокойно можете да го направите и сама в домашни условия. Купете си от аптеката или подходящ магазин специална четка или ръкавица за масаж. Процедурата се извършва върху суха кожа, още по-добре ще е, ако преди това сте постояли известно време в горещата вана или под душа. Масажирайте кожата с кръгови движения от долу нагоре, като започнете от коленете към бедрата. Масажът е добре да се прави веднъж седмично по 5-20 минути, но не и по-често.

Солна обтривка
След масажа мъртвите клетки са отстранени и кожата е подготвена по-добре да поеме активните съставки на следващите продукти, които ще нанесете. Така, че продължението на вашия домашен SPA сеанс трябва да бъде нежно обтриване. Тъй като обтриването със сол, след масажа или ексфолирането може да възпали кожата ви - изберете едно от двете: или масажа или обтриването. Ако сте се спрели на масаж, то след него обтрийте тялото си с питателен крем, например със съдържание на кафе или зехтин. Ако пък сте прескочили масажа и сте се ограничли само с ексфолирането, направете си солна обтривка. За целта залейте морската сол с вода, така че тя да придобие вида на полуразтворена каша. Нанесете получената смес на бедрата и корема в достатъчно дебел пласт , покрийте с топла кърпа и оставете да престои 20 минути.

Ваничка за нокти
Ако имате свободни 10 минутки, например когато гледате телевизия, поглезете ноктите си със солна терапия. Налейте в подходяща стъклена купичка гореща вода, добавете 3 с.л. морска сол и потопете в получения разтвор ноктите си. Калцият, съдържащ се в морската сол ще подсили нокътната плочка още след първата процедура. А ако провеждате терапията три пъти седмично, скоро вашите нокти ще бъдат значително по-здрави и гъвкави.

Солна инхалация
Като допълнение към външното въздействие със сол,  трябва да добавим, че тя може да действа и отвътре. Сгорещете вода до точката на кипене, след което я изсипете в широка тенджера, сипете в нея морска сол, така че тя да не се разтвори изведнъж, а постепенно. Наклонете се над парата, покрийте главата с кърпа и вдишвайте през носа и устата. Благодарение на тази инхалация вие не само ще прочистите дихателните си пътища, ще се избавите от инфекции и вредни бактерии, но и ще наситите кожата си полезни микроминерали, съдържащи се в солните пари.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign