В царството на розите - Парк Bagatelle

Грандиозният парк Bagatelle е най-известният френски парк на розата. Тук идват любители на това кралско цвете от всички ъгълчета на света - от Япония до Америка. Паркът не  е голям по площ, но за сметка на това разнообразието от сортове рози е завидно - над 9000 сорта рози, които са събрани от френски и чуждестранни селекционери.


Паркът Багател е разположен в покрайнините на Париж, в западната част на Булонския лес. Той бил замислен в смесен стил, който съчетава в себе си класическия стил, английския стил и даже вариации на градини от изтока .  С шедьоврите на архитектурата съседстват пейзажни композиции от водопади и пещери. Добре поддържани и култивирани местности контрастират с буквално диви кътчета, където тревата не е косена, ца да не се повредят есенните луковици, а в сянката на огромни дървета се разхождат свободно пауни. Тук парижаните обичат да отдъхват, като си устройват пикник на тревата.
Някога на това място е имало неголяма къща и градина - собственост на Луи-Пол Беланже. По-късно имението се достроява и се появява очарователния замък Багател. Замъкът неколкократно сменя собствениците си и накрая става собственост на граф Д`Артуа. Замъкът и градината се намират в плачевно състояние, но графът заема пари от Мария-Антоанета и ги възстановява в рекордно кратки срокове. Работата приключила буквално за два месеца с невероятни темпове. Година по-късно се появява и проектът за голяма градина в пейзажен стил. Той е реализиран от английския градинар Томас Блейк. През 1905г. паркът преминава във владение на града Париж и властите решават да го превърнат в парк на розите.
  Парк на розите Багател

Адрес:


Карта р-на
Allee de Longchamp, Route de Sevres a Neuilly,


Bois de Boulogne, 75016 Paris


Как да стигнем до там: от Париж метро Porte Maillot, Pont de Neuilly (line 1), Porte Dauphine (line 2), Neuilly Porte Maillot или Avenue Foch (RER C), след това автобуси 43 от Pont de Neuilly, или 244 от Porte Maillot.


Работно време: през седмицата от 10 до 20 часа, събота и неделя от  9 до 19ч.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign