Бамбук - Зелената стълба към небето...

Цай-Тре - така наричат бамбука във Виетнам. Отглеждат го почти в цялата страна, но предимно в южните райони, където климатът е по-топъл, а почвата - по плодородна. Това дърво е същински универсален магазин. От неговото кухо стъбло с височина до 15-20 м се изработват красиви мебели, селскостопански изделия, оригинални сувенири. От младите 5-6 метрови стъбла се приготвят здрави и еластични рибарски пръти. Издънките се използват за направа на рогозки и пана, а корените - за изработване на различни по големина и форма четки. Листата се събират като пълноценен фураж за едрия рогат добитък. Пъпките са предпочитана калорична храна за хората. От тях домакините приготвят вкусни ястия.
В Югозападна Азия основателно го смятат за едно от най-полезните растения на света.
Домът на малаеца е построен върху бамбукова основа - стои на къси парчета бамбук. От него са изработени и пода, и стените, и таваните на жилището. Сутрин, когато излезе от бамбуковия си апартамент, малаецът слага на главата си бамбукова кошница, а младите бамбукови стъбла са постоянна храна в менюто на населението от Югозападна Азия.
В Китай семената от бамбука са равностойни заместители на ориза. Гастрономическа рядкост и най-голям деликатес там е ястието от бамбук с пиле.
В Ангола пържат бамбуковите израстъци и ги сервират обилно поръсени със захар. В тази африканска република от растението се изработват духови инструменти. Сега бамбукът се използва и за технически цели - за направа на водопроводни тръби, за телефонни стълбове, за строежи.
Едно бамбуково дърво не е алея - гласи африканската поговорка - но то образува малка бамбукова гора с десетки разклонени стъбла, чиято дебелина достига 6-8 см в диаметър за всяко едно. Едно бамбуково семейство израства от общото коренище, което се разпростира на няколко квадратни метра площ.
В систематично отношение бамбукът принадлежи към разред Poales, сем.Житни (Poaceae). Едни от видовете са тревисти или храстовидни, а други - дървовидни. За разлика от другите житни растения стъблото на дървовидния бамбук често се извисява до 60 метра. Получава се странен парадокс - растенията са от едно и също семейство, а толкова са различни по вид, форма и големина.
Учените изброяват десетки видове бамбук - във Виетнам има над 50, а в Югозападна Африка - 85 вида. Този интересен представител на тропическата и субтропическата флора е и най-бързорастящият дървесен вид. За едно денонощие младото растение пораства с 60-70 см. То расте не за дни, а за часове.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign