Какво трябва да знаете за парфюмните групи?

Ароматите, дори и най-приятните, ние възприемаме по различен начин. Някои с лек прилив на жизнерадост и щастие. Други с неприязън и недоумение. И обяснението е не само в индивидуалната гама на парфюма, а в съчетанието на аромата с типа кожа, облеклото, настроението и дори обстановката. Да избереш "личния" си парфюм не е проста задача, даже при условията на толкова голям избор от аромати, които днес са пуснати в продажба. През 1990г. Френското общество на парфюмерите класифицира парфюмите по влизащите в състава им компоненти. Бяха разграничени 7 групи аромати. Какви биват те?

Амброви аромати

От древни времена тези аромати са популярни в Европа. Те са били приготвяни от драгоценни масла, есенции и подправки, внасяни от Изтока. Карамфил, бахар, канела, благоуханна мащерка. Тяхното съчетание придава остър, даже натрапчив, горещ аромат и навява асоциации с източните страни.
Тези парфюми са едни от най-древните. Те са тежки и сладки. Обезателно присъства ароматен оттенък на ванилия, тамян и кожа. Амбрата и мускусът са основата на тези парфюми, както например в парфюма на Lolita Lempicka "L de Lolita Lempicka".
 Страст, чувственост и натрапчивост. Това са отличителните качества на източните аромати, поради това следва да се държат "под контрол". Желателно е използването им вечерта и не всеки ден. Интересен е фактът, че източните аромати прекрасно се съчетават със студения въздух. Добавят в мразовитите дни истинска експлозия от жарки, слънчеви лъчи.

Шипрови аромати

За тяхното название, трябва да благодарим на остров Кипър и 1917г. А за тях самите - на парфюмера Франсоа Коти. Именно той е създал и наименовал парфюма "Chypre". Този аромат съчетава смолистото ухание на сладък, дъбов мъх и пачули със земни, свежи зелени растения. В гамата присъстват, също така, бергамот и кожа. Резултатът е чист, прозрачен, горски аромат с лек "привкус" на подправки. Напомня за смолистия аромат на борови гори, както например в Jacomo "For Her".
Jacomo Jacomo For Her Eau De Parfum Spray 100ml/3.4oz
Шипровите аромати създават едно невероятно усещане за вътрешно спокойствие, топлина, уют, сила и светлина. Особено актуални са за зимния хлад, като например Trussardi "Skin", който прави ледения скреж незабележим и незначителен в сравнение с вътрешната топлина.
 Шипровите аромати са незаменими за стилните и уверени в себе си хора.

Дървесни аромати

Въпреки приликата им с шипровата група, тези аромати оформят отделен раздел. Никой не остава равнодушен при уханието на вечнозелено или сандалово дърво. Съчетанието на вкусно-лекарствен мирис и аромата на горещ, мек хляб, приглушено с кедрови нотки е ободряващо притегателно. Сладкият и едновременно с това типично дървесно-земен аромат на ветивера създава усещане за близост до девствената природа, за релакс и пълен душевен комфорт.
Сандалово дърво - великолепен аромат, навяващ асоциация със свежест и спокойствие отпускащ нервната система и "освобождаващ" съзнанието. Например, мъжкият парфюм на Hugo Boss - "Baldessarini Ambre".
 Тези аромати притежават способността да повдигнат настроението и са идеални за употреба всеки ден, внасят в работната седмица усещане за спокойствие, увереност и бодрост.

Фужерни аромати

"Fougere Royale"(Кралски папрат) е родоначалникът на това семейство аромати. В основата на тези аромати е кумаринът.Това е синтетично вещество, което притежава опияняващия мирис на детелина ,прясно окосено сено, лавандула и дъбов мъх.
Фужерните аромати, заради тръпчивостта и силния си мирис се избират предимно от мъже. Всеизвестният Ги дьо Мопасан е бил предан поклонник на този вид ухания.
Chanel Egoiste Platinum Eau De Toilette Splash 75ml/2.5oz
Фужерните аромати са идеално подходящи за всекидневна употреба, придават усещане за сила и енергия, като как Chanel "Egoiste Platinum".

Цветни аромати

Най-древното, многочислено и известно семейство аромати. Тези парфюми включват отделни нотки или цели композиции цветни ухания. Например, "Rose Essentielle" - класически образец за благоуханен розов букет от Bvlgari.
Bvlgari Rose Essentielle Eau De Parfum Spray 100ml/3.4oz
Съчетанието на цветните аромати с други създава нови парфюми, даряващи с неповторимо настроение. Фруктовите аромати - радост, енергия и игриво настроение, като Moschino "Hippy Fizz". 
Moschino Cheap & Chic Hippy Fizz Coffret: Eau De Toilette Spray 50ml + Body Lotion 100ml 2pcs
"Зелените" парфюми - разбира се, пролетна радост и светлина, свежа трева и цъфтящи дървета. Такова усещане създава парфюмът на Issey Miyake - "L'eau D'Isse".
Чувство на пълна свобода, стихийност и сила на морето създават "океанските" парфюми, като например, "Into the Blue" на Escada. 
Escada Into The Blue Coffret: Eau De Parfum Spray 75ml + Body Moisturizer 200ml 2pcs 
Знаменитият "Chanel №5", създаден през 1992-ра година е еталон за цветен, алдехиден аромат.
Chanel No.5 Parfum Bottle 15ml/0.5oz

Едни от първите одеколони са с леки, цитрусови аромати. Те съдържат не повече от 5-10% етерични масла. Лекотата, въздушността на тези аромати позволява тяхното широко използване в парфюмните композиции.
Маслото от кората на бергамот; от всички известни цитрусови дървета и от техните цветове, като например цветчетата на горчивия портокал.
Истинска свежест! Именно такова чувство предизвиква парфюмът "Rampage Blue Eyes".
Идеален аромат за енергичните и стилни младежи е Moschino "OH! De Moschino".


Аромати с дъх на кожа
Еротични, стилни и изискани, в основата на тези аромати са уханията на тютюн и кожа. Ако е добавена цветна линия, то се получава един неуловим, но почти осезаем мирис на цветя.
Тази група аромати е предпочитана предимно от мъже и не случайно - уханието на парфюмите от това семейство, перфектно си хармонира с типично мъжкия, натурален мускусен аромат.

Но настъпва моментът, когато се избрали парфюма и възниква въпросът: "А къде е най-добре да го използвам?" Цената не е толкова важна. Парфюм, парфюмна вода, тоалетна вода? Дори цената не е толкова важна, важно е съдържанието на етерични масла. Парфюмите са "устойчиви" до 6 часа, но "задействат" средните и базисни нотки на парфюма. Тоалетната вода (до 2 часа) ухае на основните си ароматни нотки. Парфюмната вода е идеалният компромис: ароматът трае по-дълго и позволява да почувствате цялата уханна композиция в пълната ѝ прелест.


Начални нотки : Включват аромати, които се възприемат веднага след прилагането на парфюма и оформят първоначалното впечатление.


Средни (сърдечни) нотки - уханието, което се появява веднага, след като се разсеят началните нотки, без  тяхната натрапчивост и острота. 

Базови нотки: ароматът, парфюма, който се появява след изпаряването на средните нотки.Това е основният и най-дълготраен аромат на парфюма, за това и включва в себе си най-силните уханни съставки.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign