Тюркоазът - Модният хит на лято 2010. Аксесоари, бижута, грим...„С цвят на тюркоаз...” – дори само този израз е достатъчен, за да покаже неповторимото очарование на красивия камък. Превърнал се е в нарицателно за нюанс, които не може да бъде описан по никакъв друг начин, освен чрез самия него. Съществуват различни видове тюркоази – светлосини, зеленикави, дори леко жълтеещи... Най-странното е, че тези цветове отиват на всички жени - и на брюнетки, и на блондинки, и на червенокоси. Независимо дали тенът е мургав или нежно бял, като порцелан - тюркоазът разкрасява всяка една дама.
В различните части на света има различни вярвания за символиката и въздействието на тюркоаза, но удивително повечето от тях се въртят около любовта. Например персите подарявали тюркоаз в знак на вярна обич и също така го използвали като лек срещу разбито сърце. През Средновековието жените правили любовни магии, като пришивали тюркоаз към дрехата на желания мъж, а в Централна Азия камъкът бил задължителна част от накитите на младоженката. Днес тюркоазът е най-ценен в мюсюлманския свят, където се смята за най-силният талисман за победа, богатство и избягване на всяко зло. В Иран, където камъкът е национален символ, може да се види и най-голямата колекция от тюркоази. Предметите, украсени с красивия камък – наргилета, бижута, кинжали, са принадлежали на най-великите владетели на страната и са шедьоври на арабското ювелирно изкуство.
Подобно на останалите полускъпоценни камъни и на тюркоаза се приписват лечебни свойства. Смятан е за универсален лек, който снима отрицателната енергия, но е особено полезен за очите. За да подобрите зрението си, съзерцавайте за няколко минути сутрин красивия камък.
Дизайнерите също не са имунизирани срещу магическата привлекателност на този цвят и тази година топ хит на лятото ще са именно аксесоарите и дрехите в тюркоазен нюанс. Какъв по-подходящ цвят за горещия сезон от този? С дъх на море... с топлината и привлекателността на тропически залив...

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign