Интериорът в стил Прованс - Романтичен полъх в жилищетоИмето Прованс предизвиква появата на  картини от Южна Франция –
лавандулови полета, сребристо-зелени маслинови дървета, скали, слънце и море. Именно тук, са се „родили“ рецептите за сапуна и провансалската майонеза, както и уникалния стил на интериора, които през XIX век се разпространява в почти цяла Европа. И до ден днешен този стил е очарова със своята простота, ненатрапчива красотата и старинен полъх. Той е един от „най-уютните“ и „домашни“ стилове “кънтри” в интериора, на който може да се спрете, ако сте почитатели на френската елегантност.


Цветова гама 

Характерни за стила прованс са пастелните нюанси с ярки цветни акценти. Ако не сте почитатели на белите стени, можете да изберете пастелни оттенъци на зелено, синьо или теракота. Във всеки случай, цветовете трябва да изглеждат така, все едно са разредени с бяло, тъй като ярките мебелите трябва да изпъкват на фона на бледите стени.

Каменен под

За класическия, провансалски интериор е характерен масивния каменен под. Но в днешно време той може да бъде заменен от големи плочи теракот, с подходяща текстура. Като допълнение, може да покриете пода с ръчно изработен вълнен килим на райе.


„Състарени“ боядисани мебели

Мебелите трябва да бъдат сведени до минимален брой, но за сметка на това трябва да бъдат функционални. За стила "Прованс" са характерни правоъгълни шкафове, витражи, ракли и бюфети, широки удобни пейки, дървени маси и столове. Често всички мебели са боядисани в синьо, зелено или в цвят теракота. Вратите са украсени с нежни, цветни мотиви. Но най-важното е, че всичко изглежда старо и износено.


Ръчно-тъкан текстил в ярки цветове

Най-популярни са мотивите на цветни рисунки - малки и големи цветя, "разцъфнали" на ръчно-изработените завеси и юргани. Цветовите комбинации, които са характерни за стила Прованс са червено-бяло или бяло-синьо. Допълнително очарование и уют в интериора може да се създаде, като покриете столовете с ръчно-изработени одеала, а за пода е подходящ тъкан, цветен, вълнен килим.


Кухня в стил прованс

Характерна за кухнята е топлата пастелна цветова гама. Стените са в бежово или в цвят на теракота, а ако желаете можете да създадете илюзията за тухлена стена с помощта на тапети. Дървените кухненски шкафове са боядисани в зелено, синьо или теракота със задължителните следи от стареене и цветни мотиви по вратите. Друг класически вариант са белите мебели. Задължителен елемент са и боядисаните дървени маса и столове. Особена атмосфера на вашата кухня биха придали и старинните бюфет или шкаф с витрина. Допълнения към този декор са сушените билки, окачени по стените, плетените кошници, глинените саксии.


Спалня в стил прованс
Стените са светли. Леглото е от боядисано дърво или метал. Спалното бельо, покривалото за леглото и пердета са със задължителните цветни мотиви на бял фон. Допълнение към интериора са вълненият килим и вазите със сухи цветя.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign