Историята На Harley Davidson

  
Началото на легендата
Всичко започва някъде в далечната 1903 г. Уилям С. Харлей и Артър Дейвидсън създават първия си мотоциклет (Harley-Davidson®) в малък дървен склад, някъде в Милуоки. Моторът е състезателен. Като всяко начало, и тяхното не е лесно, но лека полека ентусиастите се справят. Техни мотори започват да печелят състезания и популярност, намират си дистрибутори и само три години по-късно се местят в малка нова фабрика! Не след дълго мотоциклетизмът набира такава популярност, че те започват да издават и списание – „Ентусиастът” (The Enthusiast). А днес се оказва, че това е най-дълго издаваното списание за мотоциклетизъм. Това е то, зората на ревящите огнени коне.

Harley Davidson
А оттук накъде? Единствената граница е небето... Само 17 години след откриването си, през 1920г., Harley-Davidson е най-големият производител на мотори в света! Имат дистрибутори по целия свят. Печелят безброй състезания, произвеждат общо над 100 000 мотоциклета за армията по време на двете световни войни. Техни машини се използват и от американските полицейски управления. След 1953 г., когато конкурентния Индиан (Hendee Manufacturing) фалира, те се превръщат в монополист на американския пазар за мотори.
Любопитно е, че японската мотоциклетна индустрия се е появила благодарение на Harley-Davidson – те са предоставили свои лицензирани чертежи, инструменти и дори машини на японската компания Sankyo. Резултатът е бил мотоциклета Rikuo (1935г.)
Друг интересен факт е, че 10 години по-късно, след края на Втората световна война, именно HD започват производството на това, което ще се превърне в емблема на мотористите и лошите момчета по целия свят – мъжкото кожено яке!
Моделите
Естествено, за повече от 100 години фирмата е създала огромно разнообразие от модели. Ние бихме искали да се спрем на тези от тях, които са написали историята...
1. The Sportster (1957 г.)
Само една година след създаването си този мотор става известен като основоположника на "Superbikes" или дядото на всички пистарки.

Harley Davidson
2. FX 1200 Super Glide (1971 г.)
В отговор на нарастващото желание за дълги моторни пътешествия, HD умело комбинират спортна предна част с подходяща рамка и издържлив двигател и създават новия клас „The Cruiser” или по-добрия мотор за дълъг път.
3. Няма как да минем и без легандарния The Low Rider (1977г.)
Представен е за първи път в Дейтона Бийч, а името си дължи на това, че поставя “ездача” си в по-ниска позиция, отколкото е било нормално тогава.

Harley Davidson
А какво ли ще ни предложи бъдещето на моторите? Това не ни интересува особено в детайли, стига мотоциклетите да са все така яки, мощни и лоши – така ние винаги ще ги обичаме. Мисля, че един добър пример е FXDB/I Street Bob (2006г.) – един от първите с 6-скоростна кутия.
FXDB/I Street Bob
Дженифър СнайдърЖените и моторите...
 
Всички знаем, че жените обичат мотори. Появете се с един прекрасен Harley-Davidson и малко жени ще ви откажат... да ги повозите. Това, което може би ще ви изненада, обаче е, че има доста жени, които обичат да карат мотори. Пример за това е Дженифър Снайдър, която през 2001г. на 17 години става първата жена, спечелила националната US формула Dirt Track Series.
Рокерските банди, чопърите, алкохолните сбивания, Hells Angels, истинските събития, вдъхновили създаването на филми като „The Wild One” и “Easy Rider” – всички това също е неразделна част от историята на мотора.

Harley Davidson във Facebook

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign