Кой от годишните сезони си ти? Определи своя цветотип!

Идеята за подбора на подходящите цветове според кожата и типа на лицето е на един от най-известните американски гримьори, а от там мислено можем да направим подразделения на цветовите типове, асоциирайки ги с годишните времена : пролетен, летен, есенен и зимен.
Със същия успех можем да ги обозначим и като: Тип 1, Тип 2, Тип 3 и Тип 4 или А, В, С, и D, но все пак в типологията по годишните времена има нещо пленяващо, нещо животозараждащо...именно поради тази причина тя бързо набира популярност.
Да обясним : всеки цветотип лице се причислява към особеностите на даден сезон : интензивни, контрастни и студени цветове за зимата или приглушени, меки цветове, характерни за лятото, топли и земни нюанси за есента, или ярки цветни оттенъци, типични за пролетта...


Най-важното, но и най-трудното решение: Какви цветове ми отиват? Топли или хладни тонове?
Тук няма значение нито кога се е родил човек, нито кой сезон му е най-любим. Това е по-скоро интуитивно, романтично разделение, но то съдържа голяма доза рационалност и обективност. Основава се на два принципа: 
Първо - на цвета на лицето: ако кожата има жълтеникав, почти златист оттенък, най-хармонични за 'употреба' са топлите тонове, защото ако се комбинира с хладни нюанси, тя губи от естествения си лъчезарен вид и нежно-златистото се превръща в нездрав жълтеникав вид.
При други случаи кожата се отличава с леко синкав цвят и има почти незабележим сив подтон - тогава най-подходящи са хладните цветове, тъй като на техния фон, тенът на лицето ще изглежда нежен и приятен.
На типажите "зима" и "лято" отиват нюанси от палитрата на хладните тонове, а на "пролетните" и "есенните" - точно обратното - топлите.
Втори фактор, на който се базира разделението на 4 типа по годишните времена: не толкова цветът, колкото неговата наситеност и дълбочина са нещата, които имат значение. Представете си някакъв цвят - например жълто. Как го виждате? Има различни нюанси - слънчево жълто, хладно лимоново-жълто, жълто, като ванилов крем, ледено светло-жълто, златно жълто... Разликата е голяма - например яйчно жълтото, което буквално грее с топлината си и сдържаното, изключително нежно жълто, с цвят на ванилия...
Има жени, на които им отиват силни, контрастни цветове и съществуват такива, които буквално "изчезват" на фона на ярки цветове. Вижда се само облеклото, а уви, дамата, която го носи, дори не се забелязва... Такива жени следва да се обличат в много приглушени, меки тонове и семпли модели - тогава красотата им ще изпъква и няма да се получава горе-споменатият ефект.


Всяка цветова гама придава на човек различно настроение.


Сред жените, на които повече им отиват хладните тонове (летен и зимен тип), зимният тип предпочита силните контрасти - представете си пуста земя, покрита с бял сняг, тъмната кора на оголените дървета и тук-там измръзнали червени плодове... Летният тип също предпочита хладните тонове, но много по-приглушени, меки и пастелни - като сутрешната мъгла, надигаща се над поляните в слънчево утро...


При жените, на които им отиват топли тонове (пролетен и есенен тип), "есента" обича наситените ярки цветове - не е трудно да си представите пъстроцветните нападали листа на фона на влажната кафеникава земя... За "пролетта" са типични ясните, но нежни нюанси - цветовете на разцъфващи цветя, на напъпващи клонки, на кристално синьо небе...


Може би вие вече сте избрали за себе си някаква цветова гама, а други краски сте отхвърлили... Може би интуитивно сте направили правилния избор. Но не всеки път се получава така,  не се доверявайте на избора си сляпо. До правилното решение ще стигнете едва, когато узнаете повече за своя тип. И още - обърнете внимание - във всяка палитра съществуват всички цветове (с редки изключения) - и независимо от това към кой тип принадлежите, вие можете да носите всякакви краски, разликата е единствено в оттенъците!

Навсякъде цветове, цветове....


Ако все още се учите как правилно да подбирате цветовете и се опитвате да разберете какво ви отива и какво не, може да възникне удивителен страничен ефект - изведнъж ще започнете да забелязвате около себе си цветове и багри, за които преди дори не сте подозирали.


Може би ще се замислите, докато си седите в ресторанта, защо мъжът от съседната маса е облечен в тревисто-зелена риза, защо цветът на завесите така рязко си дисхармонира с нюанса на тапетите, защо сервитьорката си е боядисала косата в такова патешко жълто след като тенът на кожата ѝ е червеникав... И когато гледате по телевизията новините, неволно ще ви мине през ума, че днес водещата е облечена в подходяща блуза в нежен розов цвят, която ѝ стои значително по-добре от вчерашното наситено малиново...Към кой тип принадлежи тя?( Последното е трудно да се определи от екрана, защото там играят немалка роля осветлението и професионалния грим.)
Възможно е да започнете да лазите по нервите на любимия си или приятелките си, критикувайки ги за неудачно съчетаните като цветове дрехи.. Ако започнат да протестират, не им обръщайте внимание - просто им обяснете за какво става дума, ще им стане интересно! А за вас сега е важно да си създадете навик на действие с цветовете и тяхното съчетаване, умение кой цвят да подсилите и на кой да намалите колорита. Тренирайте и обостряйте вашето чувство.

Като начало застанете пред голямо огледало на дневна светлина, без никакъв грим и доближавайте до лицето си листчета в различни цветове. А още по-добре, ако имате време и желание - преобличайте се, експериментирайки във всички цветове на дъгата. Сама ще видите кой нюанс подчертава естествената ви красота и кой не. А ето ТУК - можете да направите експерименти с грима и цвета на прическата си онлайн.(сайтът зарежда бавно, така че, ако сте със слаба интернет връзка или не до там силен компютър, просто изчакайте няколко минути търпеливо)

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign