19 Неща, които трябва да знаем за женските гърди

Освен уменията да ги преглеждате сама и да си подбирате подходящи сутиени, има още
важна информация и няколко необичайни подробности, които трябва да знаете за гърдите си.


Въпреки огромното внимание, което силният пол (и медиите!) отделя на женското деколте, вероятно знаете изненадващо малко за своето собствено. Истината е, че гърдите са много повече от две сексапилни издадени части от тялото Ви, които придържат горнището на банския Ви, за да не се смъкне. ;)

1. С възрастта стават по-малки.

Гърдите Ви са изваяни от мазнини, млечни жлези и колаген – свързващата тъкан, която ги поддържа стегнати. Ако забременеете, жлезите Ви се уголемяват и заместват мазнините, които не се възстановяват повече. Затова след бременност гърдите стават по-отпуснати. Същото се случва с напредването на възрастта и загубата на естроген от организма. Мазнините в гърдите се абсорбират и разнасят в други части от тялото. Те изгубват част от закръглеността си като освен това жлезите стават по-малки. Друг фактор, който играе важна роля в намаляването на бюста е отпускането на сухожилието, което ги поддържа. Наричат го „сухожилие на Купър“. Намира се зад гърдите, за да ги поддържа стегнати и повдигнати. Като всички сухожилия в тялото, сухожилието на Купър също се отпуска с възрастта и затова с напредването ѝ, гърдите увисват. Случва се най-често на дамите с по-голям бюст и докато един хубав стягащ сутиен би могъл да Ви помогне да забавите процеса, не можете да направите абсолютно нищо срещу намаляването на обема в тези части от тялото.

2. И те се увеличават заедно с Вас.

Гърдите съдържат много малко мускули. Мускулна тъкан се съдържа зад тях, в областта на гръдния кош, но не и в самите гърди. Това означава, че е почти невъзможно да увеличите размера им или да ги повдигнете чрез упражнения и без оперативна намеса. Вдигането на тежести би могло да помогне след много време, но в повечето случаи няма как да се погрижите за формата им само чрез тренировки. Големината на бюста Ви варира, защото мазнините, които се съдържат в него, зависят от килограмите и промените в теглото. Дори да сте с много малки гърди, те ще пораснат, в случай че напълнеете и обратното. Не съществува жена, която да не се оплаква, че първото място, където отслабва, е тази зона. Фигурата на супермоделите е нереалистична. Ако в тялото на един човек се съдържат много малко телесни мазнини, това рефлектира върху големината на бюста. Освен това, жените обикновено наддават с възрастта, затова понякога и гърдите им следват техния пример.

3. Спортът не винаги им се отразява добре.

Ако строго наблюдавате приема си на калории и спазвате стриктен тренировъчен режим, гърдите Ви най-вероятно не са големи. Затова при дамите, в чийто организъм се съдържат много малко мазнини като професионалните спортистки, развитието на бюста би могло да бъде временно възпрепятствано. Когато нивата на мазнини и естроген в организма са възможно най-ниски, често се случва и менструацията да прекъсне (това се случва и при случай на анорексия). Когато спортистките спрат кариерата си, цикълът им отново става нормален и наддават сантиметри в ханша и гръдната обиколка.

4. Окосмяването е нормално.

Почти при всички представителки на нежния пол, около зърната има известно окосмяване. Единичните косъмчета, които растат едновременно, са наистина много разпространено явление. Ние сме бозайници, затова имаме косми навсякъде по тялото. Окосмяването около зърната варира при различните жени. Ако сте тъмнокоса, най-вероятно Вашето ще се вижда повече. В случай че Ви притесняват, консултирайте се с козметик, за да Ви препоръча най-безопасния метод на епилация.

5. Тежат по-малко, отколкото си мислите.

Ако килограмите Ви са в повече, не е по вина на бюста Ви. Според пластичните хирурзи, всяка гърда с чашка А тежи грубо казано 150 грама, В-чашката е приблизително 300 грама, гърдата с чашка С е около 500 грама и D към 700. Тежестта им е различна при всяка жена, разбира се. Освен това има огромно разнообразие в бюстовите размери, които далеч не се изчерпват с тези, които са достъпни на пазара за бельо.


6. Зърната имат разнообразни вариации.

Обърнатите зърна всъщност са доста по-разпространени, отколкото си мислите и мускулният слой около зърната играе главна роля дали да сочат навътре или навън. Повечето момичета се притесняват, че обърнатите зърна няма да им позволят да кърмят бебето си един ден или са фактор за по-слаба чувствителност по време на секс. Това не е вярно. Обърнатите зърна не засягат жените нито репродуктивно, нито сексуално, нито са проблем за кърмачките. Може да изпитате трудност при кърмене, но не е невъзможно. Затова обърнатите зърна не би трябвало да представляват проблем за Вас. Ако обаче Ви притесняват естетически, бихте могли да направите няколко неща по въпроса. Съществува вакуумна помпичка, която е налична в по-големите аптеки. Поставя  се над зърната и работи по метода на всмукване, за да ги насочи навън. Когато нивото на възбудата Ви се повиши, мускулчетата на зърната Ви контрактират и всъщност зърната  естествено се насочват в посока навън. Бихте могли да направите същото самичка, като съвсем нежно ги стиснете.

7. Мразят джогинга точно колкото Вас.

Кардио активностите като бягане и аеробика предизвикват подскачане на гърдите и ускоряват процеса на отпускането им. Решението: носете стягащ спортен сутиен със специално моделирани чашки. Ще Ви помогне да намалите подскачането им, да не говорим за болката на другия ден...

8. Има подходящ момент за преглед.

Повърхността им е най-гладка и твърда в седмицата след менструалния Ви цикъл. Точно това е и най-подходящият период, в който да отидете на мамолог, за да провери дали има бучици и подувания, защото тогава по-лесно се усещат нередности.

9. Те също имат свой месечен цикъл.

Жените, които не ползват орални контрацептиви и тези, които взимат трифазни таблетки, ще забележат различни неща да се случват с бюста им по време на месеца. Промените в хормоналните  нива променят тъканта на гърдите седмица след седмица. В дните точно след цикъла, повърхността им е най-гладка благодарение на ниските хормонални нива в организма. По средата на цикъла зърната  може да станат по-чувствителни заради повишеното количество естроген. В седмиците преди и по време на менструацията пък, по-високите нива на прогестерон може да ги подуят и изнежат. Противовъзпалително лекарство като аспирин ще помогне срещу болката, но някои жени забелязват, че намаляването на кофеина също е ефикасно.

10. Цепнатината на бюста има доста съставни части.

Не само номерът на сутиена  определя как ще изглежда цепнатината, образувана от гърдите : формата и местоположението им върху тялото също са важни и те варират от жена до жена. Ако сте притежателка на изпъкнала гръдна кост, гърдите Ви застават настрани и съответно оформят по-лека цепка. Ако имате хлътнал гръден кош, деколтето Ви е по-пълно дори чашката Ви да е с по-малък размер. Формата на гръдния кош е съществена за начина, по който изглежда бюстът, но често се пренебрегва, защото няма как да я видите, когато е прикрита от гърдите Ви. Дори да носите А или В-чашка, ако гените Ви са Ви изваяли гърди, разположени близо една до друга, със сигурност ще сте горда притежателка на дълбоко деколте и доста по-съблазнителна цепнатина. Ширината на тялото  също влияе на дълбочината на деколтето. Ако сте по-хилава от раменете надолу, със сигурност това ще се отрази благотворно на секси цепката.

11. Наследявате ги не само от майка си.

Не можете да си обясните защо носите В-чашки при положение, че майка Ви едва запълва А, а сестра Ви е 2D? Размерът на гърдите не е въпрос единствено на наследство по майчина линия и това, че тя има голям или малък бюст, не значи задължително, че и Вие ще го наследите.

12. Едната е по-голяма от другата.

Точно както ръцете, стъпалата и всички части на тялото, които вървят в чифт, не съществуват две гърди с абсолютно еднакъв размер. Обикновено зависи от това дали сте левичарка или десничарка. Най-общо казано мускулите под гърдите на доминиращата Ви страна се развиват малко повече, защото си служите повече с тази половина от тялото си. Няма две гърди, които да са еднакви точно както двете половини на лицето не са напълно симетрични.

13. И те си имат Т-зона.

Зоната на гръдния кош е пълна с мастни жлези и много дами се оплакват, че са склонни да образуват пъпки в областта между гърдите. Млечните канали в тях, които образуват кърма, всъщност са изменени потни жлези. Избегнете изпотяването на порите си като използвате пудра за тяло под и между гърдите си, за да поддържате кожата си суха. Почиствайте Т-зоната си ежедневно и след тренировка с антибактериални кърпички. И разбира се, никога не оставяйте потния си спортен сутиен, защото ще задържи влагата и ще се появят пъпчици.

14. Бременността би могла да причини потъмняване на зърната.

По време на бременност може да има промяна в пигментацията заради промяната в нивата на хормона меланин, който практически е виновникът за цялото  „оцветяване“: светлите дами обикновено имат по-светли зърна, докато тези на брюнетките често са доста по-тъмни. При много бременни жени се наблюдава тъмна линия по средата на корема и потъмнели зърна. В повечето случаи зърната остават по-тъмни дори след раждането.

15. Всеки бюст си има собствено мнение.

Зърната не само са с различни размери, но и сочат в различни посоки. По-голямата част от зърната сочат навън, защото главната им роля е да хранят бебето, което държите в ръце. Най-естествено е зърната да сочат навън в противоположни посоки едно от друго, но е възможно също и да сочат в различни посоки. Това обикновено е забележимо само, когато има съществена разлика в размера. При наличието на по-големи гърди, зърната биха могли да сочат и надолу, защото бюстът е доста по-тежък.
 
16. Слънцето може да ги улови дори през горнището на банския.

Ултравиолетовите лъчи проникват през някои материи. Гърдите Ви може да не са зачервени и изгорели, но това не значи, че вредите от слънцето и възрастовите фактори не са ги поразили. Затова мажете богатството си с крем със слънцезащитен фактор, особено през лятото. Когато не сте защитена от слънцето, кожата Ви би могла да загрубее, да промени пигментацията си и да се появят старчески петна. Освен това, ако увредите колагена и еластина в гръдната си тъкан, може да увиснат.

17. Аномалии.

Може да Ви звучи налудничаво за една жена или един мъж да има допълнително трето зърно, но всъщност не е толкова рядко срещано явление зърната да идват в комплект от три или дори четири броя. Като миниатюрни ембриони в матката, всички хора притежаваме ивица от кожни клетки, която минава по всяка страна от тялото под мишниците, през гръдния кош до лонната кост. Можете да образувате зърна навсякъде по тази линия, въпреки че повечето хора остават с чифт от две. Много хора дори не осъзнават, че имат допълнително зърно, защото те често изглеждат като малка бенка, обвита в кръг с розов цвят. Понякога има и гръдна тъкан под него, която би могла да се увеличи по време на бременност.

18. Деликатни са.
 
Кожата върху гърдите Ви не е по-тънка от тази по останалата част от тялото ти, въпреки че обикновено изглежда по-деликатна. Просто Вашите 'приятелки' са скрити в деколтето Ви и не ги подлагате на толкова експерименти като останалите части от тялото Ви (ръцете и краката  например), затова и вредите от слънцето върху тях не са толкова големи.
Излагането на слънце прави кожата по-груба, затова гърдите Ви изглеждат по-нежни в сравнение с ръцете Ви. Ако откривате изтънявания върху кожата им като стрии, обикновено това е резултат от внезапен растеж или пък йо-йо диети. За да поддържате гъвкавостта на своя бюст, не забравяйте всекидневно да ги овлажнявате с хидратиращ крем, който стимулира развитието на колаген и еластин. Погрижете се кремът Ви да съдържа UV защита и ретинол, за да предотвратите бръчките. И не пренебрегвайте зърната си, те също изискват грижи. Пробвайте с ежедневна доза от суперуспокояващ овлажняващ лосион.

19. Могат да продължат растежа си и след пубертета.
По принцип бюстът Ви спира развитието си в късна тийн възраст, но би могъл да се уголеми и след това в зависимост от разпределянето на мазнините Ви и разбира се, по време на бременност. Ако наддадете, те порасват, но обикновено са в оптималния си размер на възраст от 18 до 20 години. Оралната контрацепция и по-точно високодозираните таблетки също могат да помогнат за уголемяването им, защото естрогенът най-често разширява жлезитe.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign