Как да обзаведем антрето или коридора? Полезни съвети и идеи за преддверието на Вашия дом

Привлекателното антре печели симпатия за цялата къща още в момента, в който се пристъпи прага й.То е предверието към дома и затова е нужно да има собствен стил. Това е мястото, където се посрещат посетителите, дори и нежеланите, които не биват допуснати по-навътре. За гостите, обаче, дори да е само малко преддверие, то е преходът към дома и е особено приятно, даже за неговите обитатели, да внушава хубаво впечатление всеки път, когато се отворя входната врата.
 
Размерите на жилището и на самото антре определят оформлението и функцията му. В случай, че става дума за ограничена квадратура, антрето трябва да внушава усещане за просторности заради това не бива да се препълва с ненужни неща. Най-подходящият цвят за стените е белият, като е добре да не се прекалява с картините, окачени по тях. Нещо повече-една-единствена подходяща мебел ще е много по-ефектна от множество декоративни предмети.
 
Но в случай, когато домът е прекалено малък и антрето има функция на допълнително помещение, всичко в него трябва да е много добре подредено, иначе ще прилича на килер. Това може да бъде избегнато, като една от стените се покрие изцяло с шкафове за обувки, видеокасети, куфари и дрехи. Във всеки случай, ако се налага ползването на част от пространството на антрето, то това трябва да се направи колкото се може по-дискретно, за да не стане претрупано.
 
Дори, когато антрето е особено голямо е препоръчително да не бъде претрупвано с мебели.Красотата на пространството обикновено се крие в простотата, просторността и доброто осветление. Но можем да си позволим лукса да го украсим с малки детайли, очароващи както посетителите така и собствениците. Например - ако поставим бюро с настолна лампа и кресло, това ще е импровизация на елегантен кабинет. Известни растителни допълнения също са подходящи.
   
Подът на преддверието най-често се третира доста грубо - в дъждовни дни там се влиза с мокри обувки, децата обикновено се връщат вкъщи с кални крака. Затова е важно изборът на вида му да е едновременно практичен и естетичен. От друга страна, той трябва да е свързан с подовете в останалите части на жилището. По този начин ще се избегне резкият и дразнещ контраст, който би нарушил стиловата връзка.
   
Коридорите са друг тип преходни пространства. Въпреки, че в тях не се прекарва много време, тяхната декорация не бива да се пренебгрева. Добре подреденото жилище изисква еднаквно внимание за всяко свое кътче. Ако не можем да си позволим много големи разходи по оформлението на коридора, поне трябва да го направим светъл и елегантен. Няма нищо по-потискащо от тъмен, приличащ на железопътен тунел коридор.
    
Една особено ефектна и винаги модерна опция е стените да бъдат изписани с trompe-l'oil, т.е. илюзорни композиции, не толкова с някакви гигантски пейзажи, колкото с малки допълнителни детайли.   
Trompe l'oil е особено подходящ подход по врати, дървени мебели, паравани, около камини и разбира се, по стените на коридори.   
Но най-разпространената практика на декориране на коридор е окачането на изображения в рамки. Много често това са семейни фотографии. Важно е да се има предвид, че ефектът е неблагоприятен, ако те се слагат без каквато и да е система, например без дистанция помежду им. Както във всички други случаи, определящите положителния резултат фактори са добрия порядък и чувството за мярка.  
 Съществуват няколко възможности, ако искаме да превърнем коридора във функционално пространство. На едната стена може да се инсталира просторен шкаф-килер или да се поставят етажерки в ъглите, или да се монтират рафтове под тавана.   
Най-важният елемент в третирането на коридора обаче независимо дали избраният модел е декоративният или функционалният, остава доброто му осветяване. Обикновено до него не достига слънчева светлина и затова тя трябва да бъде заменена с изкуствено осветление. 
  
А коридор, украсен с прекрасни картини или декорации е безсмислен, ако е полутъмен и го преминаваме опипом. Пак в тази връзка, стени, боядисани в светли тонове, по-добре разпределят светлината. Идеалното решение са монтираните в тавана халогенни тела или специално дизайнерско стенно осветление.  
   
А в случай, че намиращите се там картини или други декоративни предмети изискват повече светлина, за да проявят качествата си, решението е насочено осветление.

   

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign