Christian Dior : Човекът отвъд мита и още нещо....

Christian Dior (1905 – 1957 г.)
Най-влиятелният дизайнер в края на 40-те и 50-те г., Кристиан Диор доминира в модата след Втората световна война с прочутия си силует с много тънка талия, т.нар. „Ню лук” („Нов изглед”) и дефинира нов бизнес модел в следвоенната модна индустрия, установявайки марката „Диор” като глобална търговска марка, простряла се над широк спектър от продукти.
Кристиан Диор е роден през 1905 г. В малко градче на брега на Нормандия. През 1910 г. се премества със семейството си в Париж. Надявал се да стане архитект, но родителите му го пращат да следва политика. Всичко, за което Кристиан мисли, е изкуство, и през 1928 г. Открива галерия с творби на Пабло Пикасо, Жан Кокто и Жорж Брак. Преживява трагедия през 1931 г., когато брат му и майка му умират и Диор е принуден да затвори галерията. По ирония, това е и началото на кариерата на Диор, принуден да се прехранва от продажба на наброски и скици на модните къщи.
През 1947 г. Кристиан Диор пуска своята първа колекция, хвърляйки Париж в пламенна възбуда. Възкачва се на трона на модата и изгражда модна империя с невиждани дотогава мащаби. Преди преждевременната си кончина през 1957 г. Кристиан Диор изгражда мощна марка на блясък, елегантност и престиж, обличайки звезди от световна величина като Марлене Дитрих, Ава Гарднър и Ева Перон.


ЦИТАТИ ОТ КРИСТИАН ДИОР:

„Парфюмът на една жена говори за нея повече от почерка й.”

„Мечтая да спася жените от природата.”

„Най-страстните и най-пламенните ми връзки са с моите рокли.”

„Създавайки ги, моите рокли са ефимерни късчета архитектура, предназначени за възхвала на пропорциите на женското тяло.”

”С вродените си инстинкти жените трябва да са разбрали, че мечтаех не само да ги направя по-красиви, а и по-щастливи. За да ги удовлетворя се отказах от цял един отрязък от кроткия си живот, който ми бе така скъп. Трябваше да отстъпя пред ролята си на дизайнера Кристиан Диор.”

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:

- Любими цветове на Кристиан Диор: бяло и сиво

- Любимо цвете на Кристиан Диор: момина сълза

- Любимият парфюм на Кристиан Диор – „Диорисимо” – е създаден въз основа на аромата на момина сълза. Принцесата на Уелс Даяна ползваше този парфюм.

- Кристиан Диор служи като офицер през Втората световна война почти година, докато Франция се предава.

- Преди Кристиан Диор да отвори бутика си за готово облекло, модистите работят основно, ако не и единствено, за богатите и известните. Бутикът на Диор е революция в модата, правейки я достояние на широката публика.

- Кристиан Диор е първият, който организира лицензирано производство на произведенията си.

- На погребението на Диор в Париж присъстват около 2500 души, включително целият персонал на модната му къща и прочути нейни клиенти, начело с графинята на Уиндзор.

- След кончината на Диор 21-годишният му асистент от вече четири години Ив Сен Лоран става главен дизайнер на модната къща „Диор”. Наследен е от Марк Боан и Джанфранко Фере. От 1966 г. Насам главен дизайнер и художествен директор на модна къща „Диор” е Джон Галиано.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign