Гениалните фотографии на Ричард ЕйвидънРичард Ейвидън е американски фотограф, роден в Ню Йорк на 15.05.1923г. в семейството на руски евреи.
Постига невероятен успех в областта на модната фотография, който използва, за да се отдаде впоследствие на любимата си страст -  изобразителното изкуство.
През 1946г. той открива първото си студио и започва да работи за списания, като Vogue и Life.Скоро става главен фотограф на Harper's Bazaar.
Фотографиите на Ейвидън са истинска иновация за времето си, той буквално заличава с един замах дотогавашните снимки със застинали манекени, безчувствени към камерата. Неговите произведения са разтърсващи и незабравими, от тях струи живот и страст, които завладяват зрителя.
Забележителни сред модната му серия са серия фотоси, направени за Gianni Versace, както и кориците на Vogue.


Неслучайно наричан - "безупречният гений", заради уникалния му начин да използва светлината; превръщането на несъвършенствата в съвършенства; пресъздаването на цяла една история, посредством декори, осветление, тела и лица; но най-вече изкуството да сътвориш от снимката - картина, истинско фино изкуство.
През 1963г. прави серия болезнено истински в своя реализъм фотографии на пациенти в психиатрични клиники,на Движението за граждански права ,  както и на
 протестиращите срещу войната във Виетнам.
Ейвидън винаги се е интересувал от това, как един портрет улавя душата и характера на обекта и умишлено е провокирал хората, заставали пред камерата му с неудобни въпроси, за да може да запечата скритите емоции, изписващи се на лицата им. Неговите портретни снимки лесно се отличават и разпознават от тези на останалите фотографи с минималистичния си стил и чисто бял фон, пред който моделът гледа директно в обектива на камерата.
Ричард Ейвидън е носител на множество награди, включително и тази на Международният център за майстори фотографи през 1993г.
Умира на 1.10. 2004г. от мозъчен кръвоизлив, по време на работа...
Смъртта му е огромна загуба не само за модната индустрия и фотографската общност, но и за изкуството като цяло.

Официален сайт: http://www.richardavedon.com

Как се правят хубавите снимки - Питър Бъриан / Роберт Капуто
comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign