Жертва на красотата. Видовете анорексия

То бива,бива ненормална работа с това хранене напоследък, но вече нещата съвсем се изродиха! Онзи ден една позната ми се хвали, че не е хапвала нищо от три дни. Преди това една колежка ми вика-край на хляба и месото, този път наистина! На ден по килограм падала!Е, аз със две прости операции пресмятам, че до девет седмици и половина няма да имам колежка...Друга една - от неврологичния сектор" май и това е от значение" и без да ми казва я виждам, че е на кафе и цигари, твърдейки, че спазва някакъв режим, известен само на нея. Та преди милото създание у дома да реши, че спира да готви най-вкусните неща, оставяйки закръгления ми мачизъм на произвола на бързото хранене, решавам да се подготвя теоретически, позадълбавайки отдалеко (че да е леко) във и около онуй, що наричат анорексия - един от най-върлите врагове на тялото ни.

Анорексията е бич божи, унищожаване на женската /че и мъжката/ красота по най-грозния начин - чрез разрушаване на организма. Как става ли? Малко момиченце обича сладко. Мама обаче страда от отрицателен интелект и решава да скастря малката през ден, сочейки ходещите закачалки по телевизията и култовата реплика" Ти никога, ама никога няма да станеш такава!" Оттам нататък е ясно - девойката окача изображения на Кейт Мос и компания навсякъде около себе си и решава, че може и тя така да съкрати теглото си наполовина, като не му дава ни най-малък повод за увеличаване, т.е. като не яде. Невероятно, но факт: 20% от подвластните на смущения в храненето умират. 

Как да познаеш, преди да е твърде късно, че момичето от компанията, което тъкмо си харесал, е попаднало в мрежата на Anorexia Nervosa:

  • Ти й подаваш бонбонка тик-так след кафето, тя ти казва: "Ауу, ЦЕЛИ две калории!"
  • Всяко едно момиче (че и момче) се оглежда в голямата витрина, която подминава; анорексичката обаче гледа краката си - уж да не се спъне, след малко се спъва, интересно.
  • Искаш да я снимаш с телефона си, за да я качиш към номера й, тя изпада в нервна криза и се разплаква или те овиква. Или и двете.
  • Не говори за майка си; казват, че нежеланите деца имат заложена склонност към анорексия. Когато я питаш на кого от родителите си прилича, смотолевя "на Горгоната" ;
  • Тъй като няма как да прецениш липсата на цинк, чупливостта на ноктите й или заниженото либидо, огледай ръцете й. Липсата на мазнини води до допълнително окосмяване, кофти.

Как можем да помогнем? Както винаги - с любов и разбиране, естествено. Прекарвайте максимално време с клетите заблудени души, дори и да се налага да поразбивате заключените врати на баните. Вместо да ги оплаквате, съжалявате или остро критикуване, рисувайте мустаци по снимките на Кейт Мос и компания. Извеждайте момичетата на въздух и не спирайте да ги харесвате. Те така обичат да им се напомня, за да на уверени в неповторимата си красота. Така и е редно. Инак - беля.

Другите заподозрени

Докато рових из уикита, гугъли, статистики и тръпнах безмълвно пред ужасяващи фотографии, се натъкнах на ред понятия, близки до анорексията, които е добре да знаем, за да не се излагаме пред готината компания:

Орторексия - лека форма на лудост, изразяваща се във вманиачеността да се ядат само здравословни храни: треви, зърна и пляви. Тези поне нещо ядат.

Тенорексия - подвластните на нея сме всички онези, които гоним мургавост, той като някой си там е казал, че препечената кожица е по-здрава. Нищо подобно, другари и другарки: ултравиолетовите лъчи могат да докарат такива бели на главата, че от суеверие няма да ги споменавам. На сянка и от фактор 40 нагоре, ясно ли е?

Парорексия - ненормален апетит към неща, които не съвсем храна. "Пусни беемвето, не му дъвчи калника!"

Бигорексия - наричат мускулната дисморфия още "мъжката анорексия" и всеки събрат, жално вдигнал хилав бицепс пред огледалото, знае за какво говоря. Ако не прекалим със зобането на добавки: ("изцяло безобидни, Роко, дето ги вкарва, си ги яде от две години. Няма деца, но пък какъв прасец бичи!), може и да добием самочувствието и малоумието на бабанката идол...

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign