Тайната на побелялата косаЗагадката около обезцветяването на косата е разкрита


Учени от университета в Майнц заедно с колеги от британския университет в Брадфорд са разкрили мистерията, която вълнува повечето остаряващи хора - причината за побеляването на косата.
За първи път изследователите са успели да анализират изцяло молекулярния механизъм на побеляването. Според тях причина за процеса е водородният прекис(H2o2), известен като избелител и образуващ се при обмяната на веществата в малки количества навсякъде в тялото, включително и в косата. Там той възпрепятства производството на пигмента меланин.
Според обясненията на учените от екипа на Хайнц Декер от Института по биофизика при университета "Йоханес Гутенберг" в Майнц, с увеличаване на възрастта водородният прекис се натрупва в по-големи количества в вкосата, той като тялото не успява да разгражда веществото поради нарастващия в процеса на остаряване дефицит на ензима каталаза.
Този дефицит от своя страна възпрепятства функцията на един друг ензим до такава степен, че се преустановява образуването на меланин. Задвижва се нещо като каскада, в края на която се стига до постоянна загуба на пигмент в цялата коса - от корените до върховете на космите.
Изследванията ще помогнат за разработване на бъдеща терапия срещу побеляването, тъй като теритично липсата на ензима каталаза може да се компенсира чрез таблетки или мехлем. Вероятно въз основа на новите научни резултати ще могат да се лекуват по-добре и други пигментни смущения - например болестта витилиго, при която когата побелява на петна.
Няма да бъде възможно обаче лечението на албинизма, той като при тази болест поради наследствен дефект в обмяната на веществата изобщо не се образува меланин. Ето защо при нея не може да бъде приложена каквато и да било терапия, чиято концепция се основава на образуването на меланин.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign