Нейно Величество, Минералната пудра. Видове, характеристика и информация

Безупречната красота е мечта и цел за всяка жена. За съжаление не всички имаме идеални черти на лицето и разкошна копринена кожа. Много често ни се появяват различни обриви, остават белези от акне или травми, появяват се пигментни петна, а и годините оставят своята следа... В тези случаи на помощ идват различни "маскиращи" средства, сред които пудрата има особено значение.
Пудрите се делят на минерални и органични. Минералната пудра се е появила още през 70-те години на миналия век. Първите, които са обърнали внимание на предимствата на минералната козметика са дерматолозите и пластичните хирурзи, защото са установили, че употребата й не предизвиква раздразнения по кожата след различни процедури и манипулации.

Състав и свойства на минералните пудри

Минералната пудра е козметичен продукт за макияж. Тя се отличава с прахообразната си консистенция, а в състава й влизат само минерални компоненти, които притежават антисептични и бактерицидни свойства. Истинската минерална пудра не съдържа консерванти, в нея не трябва да са включени талк, парабен, аромати и восък. Хубавата минерална пудра не съдържа и оцветители, защото при специална обработка железният оксид може да придобие различни цветове и оттенъци.
В състава на натуралната минерална пудра трябва да присъстват следните компоненти:

*цинков оксид - притежава защитни свойства срещу негативното въздействие на ултравиолетовите лъчи(SPF 15), а така също е и силен антисептик.

*титаниев диоксид - с негова помощ се прикриват всички недостатъци и неравности по кожата. Освен това той има способността да задържа влагата в горните слоеве. Именно този компонент придава на прахообразната пудра ефект на тонален крем.

*боров нитрид - придава на кожата допълнителен блясък и има свойството да отразява светлината.

*елмазен прах - също придава на кожата сияние и в същото време я предпазва от възрастови изменения.

*железен оксид - той е естествен пигмент и с негова помощ могат да се създадат различни оттенъци и цветове пудри, които максимално да отговарят на цвета на кожата.

*алуминосиликати - омекотяват кожата и й придават кадифен вид; притежават светлоотразяващи свойства.

Някои козметични производители добавят в минералната пудра и други компоненти, например - аквамарин, аметист, турмалин, цитрин. Те придават на кожата допълнително сияние (не изкуствения, набиващ се на очи блясък) а така също подобряват кръвообращението.

Всички елементи, които влизат в състава на минералните пудри са преминали през многоетапно, щателно пречистване, но са съхранили полезните си свойства.


Предимствата на минералната пудра

*Нанася се леко, не запушва порите и позволява на кожата да диша през целия ден.

*Покрива кожата със съвсем тънък слой, но въпреки това отлично "замаскира" всички видими недостатъци.

*Подходяща е за всякакъв тип кожа, в това число и за изключително чувствителната, защото не предизвиква алергии и раздразнения.

*Защитава от вредните слънчеви лъчи и може да се използва дори на плажа или, когато ходите на басейн.

*За разлика от тоналния крем, минералната пудра предотвратява развитието и разпространението на различни бактерии и инфекции по кожата.

*Благодарение на състава и специфичните си компоненти, минералната пудра може да се нанесе непосредствено върху почистеното лице, без преди това да са използвани всевъзможни основи, флуиди, базови покрития и тонални кремове.

Минералната пудра се нанася по лицето с помощта на голяма, обемиста четка, без да се използва стандартното пухче или тампонче. Четката с естествени косъмчета не дразни повърхността на кожата, идеално повтаря контурите на лицето и равномерно разпределя пудрата.

Производители и марки минерални пудри

Купувайки минерална пудра, обърнете внимание на нейния състав, цена и фирма-производител. Особено предпочитание следва да обърнете на елитната, медицинска и професионална козметика.
Днес има голямо разнообразие от пудри на минерална основа, с най-голяма популярност се ползват Bare Escentuals, MAC, Jane Iredale, Lumene, Clinique, Mary Kay, Body Shop, VICHY и други.
Много дерматолози препоръчват медицинската серия Minerals Sheers от Neutrogena.

В подкрепа на твърдението, че търсенето поражда и предлагане, практически всички известни козметични марки произвеждат пудри на минерална основа, но не винаги съставът на тези средства е напълно "минерален", затова преди да закупите продукта внимателно прочетете списъка от съдържащите се в пудрата компоненти.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign