Професионални съвети и инструкции за съвършен макияж. Подробен наръчник

Не сте сигурна дали макияжът Ви е съвършен?
Следвайте професионалните съвети, за да направите грима си идеален:

1. Нанасяне на тонални средства

Дневният крем е най-необходимата основа за безупречен макияж!
Дневният крем е един от най-важните козметични продукти, който максимално се грижи за кожата на лицето Ви в течение на целия ден. За разлика от тоналния крем, той прониква в кожата и оказва ефективно въздействие, подхранвайки я. Богатите активни съставки на крема съхраняват свежестта и младостта на кожата от сутринта до вечерта, овлажняват я, поддържат естествения й хидролипиден баланс и я защитават от агресивните фактори на външната среда. Дневният крем е необходима част от макияжа и ако Вие искате гримът Ви да е наистина перфектен, започнете с нанасянето именно на дневен крем, който ще придаде на кожата Ви матово сияние и свеж вид.

Задължителните предпазни мерки

Почиствайки кожата си, Вие за известно време я лишавате от хидролипидния й защитен слой. Ето защо, след нанасянето на дневния крем трябва да почакате 10-20 минути, за да попие той добре в кожата Ви и защитния филм да се възстанови, и чак след това да пристъпите към нанасянето на тоналното средство. Ако не можете да чакате, попийте излишното количество крем с мека, хартиена салфетка. Разгърнете я и я поставете върху цялото лице, като леко притиснете върху кожата. След тази малка процедура можете да пристъпите към нанасянето на тоналния си крем.

Тоналният крем
Как да го изберем?

Качественият тонален крем е истинската есенция в основата за макияжа - изравнява тена на кожата, а ако е правилно нанесен и най-важното! в малко количество, той придава на лицето Ви меко, "естествено" сияние. За да създадете този "натурален" ефект следва да изберете най-близкия до цвета на кожата Ви оттенък.
Изберете тонален крем с матов или сатенен ефект, в зависимост от това какъв резултат искате да постигнете. Матовият фон дьо тен създава впечатлението за приглушеност, а сатененият за леко сияние.

Как да го проверите?

За да не сгрешите в избора на тоналния продукт, проверете покривността и нюанса му върху брадичката си или друга част от лицето. Неправилно е схващането, че фон дьо тенът се проверява върху ръката - все пак цвета на ръцете Ви и този на кожата на лицето са съвсем различни, а и да си го кажем право - не гримирате китките или пръстите си, нали така?
Тоналните кремове с наситени оттенъци, дори и съвсем близки до цвета на кожата Ви са подходящи за дневен макияж, но обикновено леко загрубяват чертите на лицето при изкуствено осветление. За вечерния си грим трябва да изберете по-светъл оттенък от този, който по принцип използвате.

Съветът на професионалистите:

За да получите оттенък, съвпадащ изцяло с този на цвета на кожата Ви, смело можете да смесите два различни нюанса. Ако искате резултатът да бъде полуматов или полусатенен, комбинирайте два вида фон дьо тен (сатенен и матов).

Техника на нанасянето

Правилно поставеният тонален крем е незабележим, но именно той прави кожата идеална. Да постигнете този ефект не е сложно, при условие, че сте усвоили тънкостите на нанасянето му.
В никакъв случай не нанасяйте фон дьо тена с резки движения с помощта на върховете на пръстите си - по този начин, Вие никога няма да получите равномерността, към която се стремите, освен това избягвайте големите количества. Следвайте правилата и резултатът ще бъде отличен:

Правила за нанасяне на крем-пудра и фон дьо тен
1. Сложете на дланта си малко количество от продукта, съберете ръцете си и леко го "разбъркайте", за да се загрее до естествената температура на тялото Ви. Това ще позволи да нанесете крем-пудрата съвършено равномерно.
2. Нанесете средството с цялата повърхност на дланите си, с леки разтриващи движения по лицето, като не забравяте за зоната около очите (там използвайте пръстите си, леко потупвайки), устните и шията. Посоката на нанасяне е от средата на лицето към ушите (по масажните линии).

3. За да се убедите в безупречното прилагане на крем-пудрата (фон дьо тена), проверете дали не са останали следи от нея покрай външната част на ноздрите, в корените на косата или по контура на лицето. При къса подстрижка или събрана в кок или опашка коса, следва да нанесете малко от продукта и на меката част на ушите си.
За да има макияжът Ви перфектен вид и, за да бъде устойчив и добре покривен, отначало нанесете много тънък слой от крем-пудрата, изчакайте 5-7 минути и след това нанесете още един слой.


Тънкости при използването на крем пудра / фон дьо тен

*Ако се наложи да направите ре-туш на грима си през деня, вземете сух апликатор и го потопете леко в тоналното средство. Нанесете върху лицето с леки кръгови движения по посока от средата на лицето към външната му част.

*За да бъде гримът Ви суперустойчив, намокрете гъбката-апликатор с тонизиращ лосион. След нанасянето попийте с хартиена салфетка, за да отнемете излишната влажност.

Допълнителни съвети:

Ако имате:

*пъпчици: замаскирайте ги с подходящ за целта коректор, а ако нямате такъв, използвайте тонален крем с по-светъл оттенък, като го нанесете с леки потупващи движения върху възпалените участъци.

*сенки под очите: скрийте ги, като използвате подходящ за целта коректор (с четка), а ако нямате такъв, леко "мацнете" с фон дьо тена си, отново в по-светъл нюанс и с помощта на чист апликатор за сенки го разнесете (можете да използвате и върховете на пръстите си, но без да размазвате, просто леко потупвайте, докато продуктът попие). За финал сложете малко количество сатенена пудра на прах или матови сенки в цвят слонова кост.

*зачервявания на кожата - можете да ги скриете, като изберете тонални средства в бежави оттенъци. Избягвайте розовите нюанси.

*пигментни петна: покрийте ги с бял молив, ако нямате под ръка подходящ коректор или с много светъл нюанс фон дьо тен, след което нанесете матираща пудра върху въпросните участъци.

Пудра

Кадифеният допир

Пудрата отразява светлината, придава на кожата свеж вид, осигурява устойчивостта на макияжа и му придава завършеност. Също така, пудрата позволява перфектното нанасяне на руж и сенки за очи.


Изполвайте правилно четката

Ако изполвате четка (което е най-правилно), то следва да овладеете специални движения, за да избегнете излишното количество пудра.


1. Вземете четката и я потопете в пудрата.

2. Обърнете четката с косъмчетата нагоре и леко "почукайте", за да може пудрата да проникне между власинките. По този начин няма да изцапате и дрехите си. С широки движения прокарайте четката по челото, бузите, брадичката и носа, без да забравяте за веждите, устните и шията.


Пудра с бронзиращ ефект
Тази пудра е незаменима, ако искате през което и да е време от годината да имате вид на жена, "която току-що се е върнала от почивка". Обикновено, тази пудра е изключително фина и нанасянето й в подходящото количество придава на лицето свеж и отпочинал вид.
За да постигнете съвършен ефект, най-добре използвайте пудра на перли или такава, съчетаваща разноцветни нюанси. Ако разполагате с две монохромни, бронзиращи пудри - в светъл и тъмен оттенък, нанесете по-тъмния цвят в краищата на лицето, от двете страни на челото и на върха на нослето, а с по-светлия тон покрийте централните участъци.

Допълнителни съвети:

* Нанасяне на пудра с помощта на пухче: за да покриете лицето равномерно, вземете пухчето, което сте потопили в пудрата и леко го тръснете, за да падне излишното количество. След това нанесете пудрата по цялата повърхност на лицето с леки потупващи движения, започвайки от края към средата.

*Ако искате да завършите грима с прозрачна сатенена пудра, използвайте тампонче от компактна пудра и с него леко преминете по лицето.

*Посоката на насянето на пудрата, трябва да бъде по посока на косъмчетата, в противен случай власинките ще станат значително по-забележими.
Малък трик:
Бронзиращата пудра може да се използва и за подчертаване на деколтето: блестящият вид е сигурен!

Руж

Ружът, поставен на скулите придава младежки вид. Изкусно нанесеният руж подчертава завършеността на макияжа, създава впечатление за нежна и красива кожа и придава на лицето изразителност.

"Румени бузки"

Как да подберете перфектния тон?

*Ружът в червеникави оттенъци е подходящ за мургава или загоряла кожа, защото подчертава красотата й.

*Розовите нюанси придават на лицето здрав, отпочинал вид. Той е особено ценен за бледите, светлокоси дами.

*Ружът в коралови оттенъци е незаменим за сутрешния макияж, той прави кожата на лицето "топла" и светла, подчертава лекия загар, добит от първите слънчеви лъчи.

Правилно нанасяне
Ако използвате четка, то ружът върху лицето Ви ще изглежда перфектно. В идеалния случай ружът се смесва с компактна пудра, след което се нанася в посока от ушите към носа, след което се разнася.


Корекция на формата на лицето
Всяко лице има свой собствен овал, който му придава индивидуалност. С помощта на руж и пудра с бронзиращ ефект можете да омекотите или дори да изместите акцента в съотношението - обем и форма на лицето. Не забравяйте, че полагането на руж е след като сте нанесли тонална основа и пудра.

Ако лицето Ви е кръгло:

Трябва да го "удължите" (изображение 10 и 11)

1. пудра с бронзиращ ефект: нанесете я върху краищата на челото, върху бузките, като изтеглите нагоре и от двете страни на брадичката.

2. руж: нанесете го в центъра на челото, в горната, централна част на бузките и на брадичката.

"Квадратно" лице:

Трябва да го "изтъните" (изображение 12 и 13)

1. пудра с бронзиращ ефект: нанесете я в горната, централна част на лицето, върху слепоочията, в средната част на бузите и в долната част на скулите.

2. руж: нанася се директно върхи най-изпъкналата част на скулите

"Дълго" лице:

Трябва да го "намалите" (изображение 14 и 15)

1. пудра с бронзиращ ефект: нанася се в централната, горна част на челото, в средната част на бузите и по цялата долна челюст - от скулите до брадичката.

2. руж: нанася се върху изпъкналата част на скулите, от външната към вътрешната част, като леко стеснявате в края.

Макияж на очите
Златни правила

Кадифен, блестящ, лукав, нежен поглед...За перфектния макияж на очите не трябва да използвате прекалено отчетливи линии - това ще придаде грубост на лицето Ви. Не използвайте сенки само в един цвят - това ще накара очите Ви да се "изгубят", а хармонично съчетаните ще ги подчертаят. За жените трябва да казват, че са красиви, а не добре гримирани.


Сенки за очи

Използвайте два цвята

Защо сенките за очи обикновено се предлагат в кутийка с два цвята? Защото светлите тонове придават на погледа лъчезарност, а тъмните подчертават или коригират формата на очите. Можете да експериментирате с комбинацията, докато не намерите точно Вашия тип грим.

Съвети:

Старайте се да не нанасяте тъмни цветове във вътрешния ъгъл на очите, защото това ще "затвори" окото. Нанасяйте сенките от външния към вътрешния ъгъл на окото.

Техника на нанасяне

1. Напудрете клепачите с минерална пудра на прах, но без да прекалявате с количеството! Ако това все пак се случи, минете с чисто тампонче, за да оберете излишъка.

2. С най-тънкия апликатор вземете тъмни сенки. Направете точка на външния ъгъл на окото, в края на клепача. Следват още няколко точици до средата на клепача.

3. Разнесете положените сенки, така че да се получи лека, приглушена дъга.

4. Под получилата се дъга нанесете светли сенки за очи, започвайки от външния ъгъл към вътрешния.

Молив за очи

Хубавият молив за очи е снабден в единия си край с качествен графит за очертаване на прецизна линия, а в другия с апликатор за разнасяне на багрилото.

Как правилно да го използвате?

1. Затоплете леко графита, като преминете с него по външната част на дланта си.

2. Направете няколко щриха във външния ъгъл на окото, непосредствено близо до миглите, като леко издължите и повдигнете в края.

3.С помощта на апликатора, вземете сенки в същия цвят като молива и преминете върху линията, която начертахте. Същото действие повторете и с долния клепач, като не забравяте, че там щрихите трябва да бъдат едва доловими.

Спирала за мигли
В момента на пазара има огромен избор от спирали за мигли, така че няма да се впускаме в излишни обяснения относно нанасянето на този продукт. Най-важните неща , които не трябва да забравяте е, че ако искате да постигнете максимален ефект, трябва преди оцветяването на ресниците да ги извиете с помощта на специалeн инструмент; да притискате леко с четката на спиралата в основата на миглите, за да могат те да бъдат добре извити; да изчакате поне 2 минутки между нанасянето на първия и втория пласт; да акцентирате върху външните реснички, защото именно те придават изразителност на погледа; и само в краен случай или ако макияжът Ви го изисква да украсите и долните.

Вежди

Не украсявайте веждите си с цяла, плътна черта. Направете няколко щриха по посока растежа на косъмчетата с молив, след което с апликатор, потопен в матови сенки в подходящ цвят разнесете по цялата дължина на веждата.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign