Как влияят нашите мисли и думи върху съдбата ни

Помнете израза: "Бялото привлича бяло, черното-черно" .

Всяка дума в езика има не само речеви смисъл, но и емоционален. Научете се да говорите позитивно - това е най-добрият път към самореализацията!

Всички ние имаме набор от лични убеждения, а така също и навик да мислим по определен начин. В този смисъл, ние сме като "гранични пазачи", внимателно пазим своята лична територия от "нашественици". Това безспорно е необходимо, но има граници, които ни пречат да продължаваме напред и да действаме ефективно.

Вероятно всяко следствие е ефект от самопрограмирането ни, или казано с други думи "ефектът от собственото ни пророчество, касаещо самите нас". Ако си казвате: "На мен никога нищо не ми се получава" или "Аз съм прекалено слаб (некомпетентен, неможещ и пр.), за да направя това" не очаквайте събитията в живота ви да са позитивни и нещата да започнат да текат по мед и масло. Още по-лошо е, че дори след като "пророчеството" се осъществи, ние възкликваме: "Казах ти, че нищо няма да се получи!". Тази ситуация е чудесен пример за негативното мислене във всичките му краски и цялата му безпощадност.
Когато човек е подтиснат не му е лесно да подбере положителни думи и нагласа, но именно промяната на мисленето и начина на изразяване може да ви помогне да намерите правилното решение и да наклони везните на съдбата във ваша полза.

Мислете какво говорите!

Нека да анализираме типичните грешки, които често се допускат, както в общуването, така и във вътрешната нагласа:

1. Навика да глобализирате:
Той може да се открие по думите: "винаги", "всички", "никой", "никога", а така също и в обобщителните съществителни: "хора", "лекари", "учители". Често чуваме изказвания от сорта: "Никой не ме разбира", "На мен никога не ми върви", "Хората са злобни", "Лекарите са некадърни", "Всички мъже/жени са еднакви" и прочие...
Ако една жена има малък бюст и е напълно убедена в това, че всички мъже харесват големите гърди, то трябва ли да се изненадва, че не може да изгради сериозна и хармонична любовна връзка, към каквато се стреми?

Ако разговаряте с човек, който използва негативни обобщения от сорта на :"Ти никога не правиш това, което трябва!" е необходимо първо да изясните какво точно е това "което трябва" и кога е бил последният път, когато то не е било свършено.
Относно собствения ви навик да глобализирате негативно - повярвайте, че задължително трябва да се опитате да промените тази си склонност.

2. Неудачните глаголи
Жената, чието дете страда от хиперпривързаност към майка си, казва: "Разбирам, че тази ситуация не е нормална, но не мога да го отблъсна". Докато тя мисли, че трябва да "отблъсне" любимото дете, нещата няма да се подобрят. Изходът се крие в правилната формулировка (както гласно, така и мислено) : "Трябва да му позволя да бъде по-самостоятелен".

3. Навикът да се използва думата "проблем"
За съжаление, тази дума с негативен заряд се радва на голяма популярност. "Имам проблеми в семейството" (задържали са съпруга на работа до късно), "имам проблеми с котката" (не зная каква тоалетна да й купя).
След като чуете обяснението към главната фраза, съдържаща думата "проблем", разбирате, че нещата далеч не са толкова съществени, колкото са били представени в началото на разговора. Изходът е да престанете да наричате проблематични нещата, които всъщност не са такива. По-добре използвайте фразата: "Случи ми се нещо, което изисква моето внимание".

4. Замаскиране на негативния израз зад положителен

Най-яркият пример за това е баналната фраза по отношение на болен човек: "Оздравявай, не ни трябваш болен!" На "първо четене" този израз звучи добре, но замисляли ли сте се колко негативен заряд носи? Задайте си въпроса: той ви е нужен здрав, а болен не ви е нужен? Подобни фрази подкопават отношенията неусетно, като зловредни вируси.

5. Невъзможното
Изречението включва фрази от сорта на: "не мога", "не се получава", "няма да стане", "невъзможно". Тези фрази изразяват определени рамки, в които човекът е свикнал да възприема възможностите и действията си. Често те се формират още в детството и за съжаление са ни били "приписани" от любими хора: родители, роднини, учители, приятели...
Младият човек вярва, че не може да си намери хубава работа. Това е основното му убеждение, което трудно може да се промени. Той ще намери хиляда обяснения защо нещата стоят именно по този начин: здравословно състояние, липса на опит, недостатъчна компететентност, стеснителност и прочие. Той е свикнал да мисли за себе си, като неуспешен човек. Но ако има желанието да промени ситуацията, в която се намира, трябва да започне с промяна на формулировката. Водещи психолози предлагат израза "не мога" да бъде заменен с "не искам" - това е един вид провокация, но често скоро след това всичко идва на мястото си.

Трансформацията

За да се научим да перефразираме негативните изрази, трябва да умеем да ги поставяме под съмнение. Много по-сложно е да се откажем от нещо, в което сме абсолютно убедени, от колкото от нещо, в което се съмняваме. В този случай ние се разделяме не само с негативните си убеждения, но и ни се иска да се отървем от самото съмнение. За това често си задавайте въпроса: "Това действително ли е така?"
Но не е достатъчно само да се отървем от негативния начин на изразяване. Често чуваме: "Не мисли за това", "Не трябва така да разсъждаваш", "Забрави за това", но когато се отнася до думи не е толкова лесно те да бъдат забравени. Те могат да се преформулират в положителна насока. Иначе след известно време предишната негативна нагласа отново ще завладее съзнанието ви.
Когато се опитвате да перефразирате даден израз отново, избягвайте частиците и представките "не", а така също и думите с потенциално негативен смисъл. "Ефектът на собственото ни пророчество" може да бъде мощен ресурс! Използвайте го и то колкото се може по-често, особено ако ви предстои някакво изпитание! "Програмирайте" съзнанието си позитивно и привлечете късмета с изрази като: "Мога да направя това!" , "Достатъчно кадърен съм, за да се справя!", "Ще намеря изход от тзи ситуация!" и т.н. Скоро ще забележите положителната промяна в живота си. И още нещо много важно, за което в забързания си живот често забравяме: радвайте се на малките неща, усмихвайте се по-често, сами намирайте повод за щастие и радост.

 BellaDonna ви препоръчва развлекателен филм по въпроса, който със сигурност ще ви накара и да се замислите и да се посмеете малко: http://www.cinefish.bg/Navitakat-Yes-Man-id6636.html :)

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign