История на дамската мода: 20-те години

В началото на 20-те години най-силно влияние върху модата оказват звездите на киното и джаз танцьорките.
Електрическите шевни машини дали възможност за масово производство на дрехи. За да бъдат те подходящи за по-голям брой хора, кройките станали свободно-прави, а в долната част - геометрично разкроени - така се улеснявало движението на тъканите под "лапките" на шевните машини.
Отначало женските фигури били разделени на размери и започнало шиенето на рокли с прости геометрични форми.
Денсманията завладяла целия свят и променила модата в облеклото.
Късите блестящи рокли изглеждали ослепително, а декорацията им от ресни подчертавала пластиката и закачливия ритъм на новите танци.
Основният силует на тези години бил цилиндричният - с презрамки или без ръкави, с ниско деколте отпред и отзад. Деколтето на гърба често достигало талията.
Популярни били и лентите на бедрата, както и неравният подгъв. Особено модерни  били бродериите и ресните - от горе до долу.
През 1921-ва година се появил парфюмът "Шанел № 5", а след това, през 1926-та година - малката черна рокля - легендарна и до днес. Тя веднага се превърнала в символ на истинския стил и елегантност, неподвластна на времето и подходяща за всички жени, без изключение! Достатъчен бил само един детайл, за да бъде преобразена в делови или вечерен тоалет.

Египтомания.
В това десетилетие, почитателките на модата в Европа се захласнали от екзотиката на чужди страни. Разкопките на гробницата на фараона Тутанкамон предизвикали истински фурор - рисунките на лотос, скарабеи, Клеопатра и прочие били буквално навсякъде. Геометричните египетски фризури, роклите с издължен силует, орнаментите, намерени в погребалните камери на гробниците и древноегипетските украшения се превърнали в муза за стилистите, бижутерите и моделиерите.
Египетските мотиви били особено популярни в стила "арт деко". Моделите на изтъкнати дизайнери се отличавали с декоративност, обилна орнаментика, бродерии и украшения в духа на този модерен стил.
 Руски стил - друг, не по-малко екзотичен за западния човек, а така също, превърнал се в един от символите на модата през 20-те години.
След войната, неговата популярност способствала емиграцията от Русия - емигрантите шиели и бродирали рокли. В Париж, Берлин, Лондон и други емиграционни центрове били открити руски модни къщи.
Руският стил се характеризира с рокли-ризи с бродерии, които напомнят шевиците на автентични селски кърпи, а така също и с типични драгоценни украшения по дрехите.  Подобен силует прикривал всичко - женската закръгленост, тегло или възраст. Произвеждали се тъкани по скици на К.Малевич и други художници с "геометричен стил".
Прически и шапки, модерни през 20-те години:

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign