Защо японската кухня е полезна за здравето

Време е да се отдръпнем от диетите и гладуването и да обърнем внимание на балансираното, здравословно хранене. И разбира се, не можем да подминем японската кухня. Комбинирането на високопротеинови храни с достатъчно количество фибри е полезно за тонуса и жизнената енергия на съвременния човек. Ето защо оризът, рибата и водораслите станаха популярни в цял свят.

Основните компоненти на сушито са въглехидрати (ориз), микроелементи и фибри (водорасли) и протеини (риба и морски деликатеси). В диетологията има термин "химус" или стомашна каша: това е смес от хранителни вещества в хранителния тракт. За усвояването на тези вещества от организма, химусът трябва да има определен състав и съотношение на белтъчини, мазнини и въглехидрати. Ако в химуса липсват някои елементи, организмът ги набавя от своите "лични запаси". В случая със сушито това са мазнините, т.е. ако ядем суши,2 ние не само не получаваме мазнини, но допълнително ги изразходваме.

Соев сос

Мненията за соевите продукти са противоречиви. Те имат и своите привърженици, и своите противници. Но въпреки това и двете страни са съгласни, че умерената консумация на соеви храни е полезна. Микроелементите, които се съдържат в соевия сос предпазват от рак на клетките и забавят стареенето на организма като цяло.

Wasabi (Уасаби
)

То придава на японската кухня необичайна острота. Васаби (Уасаби) се счита за японски евквивалент на европейския хрян, въпреки че тези  растения нямат нищо общо помежду си. В природата Уасаби расте край чисти горски потоци. Японските учени успяха да докажат, че този бестселър на японската кухня успешно се противопоставя на развитието на микроорганизми: например под въздействието на това растение умират Streptococcus mutans, които предизвикват кариес. Изотиоцианатът, който придава на Уасаби този остър и едновременно с това приятен вкус, притежава мощно антимикробно действие. Уасаби влияе добре на пристъпите на астма, възпрепятства образуването на тромбове, може да предотврати онкологични заболявания. Учените направиха изводи, че активните вещества, влизащи в състава на Уасаби разрушават механизмите на взаимодействие между клетките, вредни за човешкия организъм.

Джинджифил

Корените на джинджифила са ценени не само от готвачите, но и от лекарите: счита се, че той сгрява, подпомага храносмилането и предпазва от морска болест.

Водорасли Нори (Asakusa-Nori)

За готвене се използват изсушени, тънки като лист хартия ленти на морските водорасли Нори, принадлежащи на семейство Червени водорасли. Дължината на един лист от водораслите достига до 25 см, а широчината - около 5 см. Водораслите се изплакват с чиста вода, а след това се сушат на слънце, разположени върху бамбукови или дървени рамки.
Водораслите Нори са богати на растителни протеини, минерали и витамини. В търговската мрежа се предлагат мини-листи от водораслите с размер 8*3 см, в които се завива ориз за традиционна японска закуска. Понякога тези листи се продават пържени или покрити със сос на соева основа. Тъмните блестящи нори са по-вкусни, отколкото по-евтините червени нори.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign