Зехтинът - Полезно в кухнята

Според кулинарните специалисти най-добрият зехтин за готвене е нерафинираният. Придава на ястията особен вкус и приятен аромат, а също така регулира и киселинността.


Видове зехтин

Съобразно своите вкусови качества, аромат и ниво на киселинност, зехтинът може да бъде:

•екстра-класа (с най-високо качество и безупречен вкус, с киселинност под 1%);
•обикновен естествен зехтин (с киселинност до 3,3%);
•рафиниран (естественият аромат и вкус значително са променени);

На пазара се среща и зехтин, смес между рафиниран и естествен.
Трябва да се съхранява на тъмно, хладно и сухо място, за да запази качествата си по-дълго време.

Пържени ястия

За разлика от слънчогледовото олио, структурата на зехтина не се разрушава при висока температура и той запазва съдържащите се в него антиоксиданти и олеинови киселини. Освен това образува корица по повърхността на храната, която не позволява проникване на мазнина и подобрява вкусовите качества на ястието. Храната, запържена в зехтин, има по-ниско съдържание на мазнини.

Избягвайте да загрявате зехтина в затворен съд, той като съществува опасност от възпламеняване. При пържене маслиновото олио трябва да е силно загрято, оптималната температура е около 170 градуса.

Сладкишите

И тук зехтинът е незаменим. Всеки сладкиш ще се превърне в истински шедьовър, ако добавите към рецептата няколко капти от течното злато. Когато приготвяте кифлички или кекс, можете спокойно да замените кравето масло със зехтин. Крайният резултат ще бъде уникален вкус и прекрасен аромат.

Питка или хляб

Традиционно зехтинът се използва и при приготвянето на вкусни питки, хлябове, гевречета. Благодарение на него тестото става меко, а готовото изделие е много вкусно и ароматно. Хлябът, приготвен със зехтин "остарява" по-бавно и остава вкусен по-дълго време.

Сосове

Ролята на соса е да подсили вкуса на ястието. Важен елемент от рецептите на много сосове е именно зехтинът. Добавяйте го постепенно към основата на соса, като разбърквате постоянно. Няколко капти зехтин ще запазят цвета на соса.
Марината

Зехтинът е подходящ за приготвянето на различни видове маринати. Когато готвите стек, например, оставете месото да престои няколко часа в марината от зехтин, чесън, черен пипер, розмарин и мащерка - ще получите чудесно на вкус ястие.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign