8 Легендарни хотела : The Ritz

The Ritz (Париж)

"Когато сънувам живота в Рая, действието винаги се развива в парижкия Ritz." казвал Ърнест Хемингуей. Прочутият американски писател дори твърдял, че през 1944г. е освободил хотела, но макар той най-вероятно да е първият американец, влязъл в Ritz след оттеглянето на нацистите, по-скоро го е освободил от няколко бутилки вино. Между другото, една от версиите за появата на прочутия днес коктейл "Блъди Мери" е свързана именно с Ritz и Хемингуей. Хотелът бил свидетел на страстната любовна връзка между писателя и журналистката от "Таймс" Мери Уелш. "Жена ми иска да спра да пия. Когато се прибера, тя усеща дъха ми и започва скандал", оплаквал се Хемингуей на бармана на Petit Bar. Специално за целта брманът измислил коктейл без мирис на базата на водка и доматен сок. На следващия ден приел поздравленията на Хемингуей: Well done, bloody Mary never smelt a thing!
Да се върнем обаче на самия Ritz. Това е първият хотел, основан от легендарния швейцарец Сезар Риц, който по-късно ще отвори хотели с това име и в Лондон, и в Мадрид. Хотелът посреща първите си гости през 1898г. в преустроен дворец в сърцето на френската столица - площад "Вандом" № 15. И ако Париж е известен като Града на светлината, Града на Любовта и прочие, то Ritz се слави като хотела на богатите, известните и...капризните. Като например ексцентричния американски милионер Ивендър Бери Уол, най-прочутото конте отвъд океана. Още на 22-годишна възраст Уол притежавал 2 милиона $, което му позволило да се обзаведе с 500 панталона, 5000 вратовръзки и прочие. Той е прочут като първия американец, появил се на бал с бял смокинг (невиждана дотогава дреха в Щатите), за което любезно, но твърдо бил помолен да напусне. В Ritz обаче нямал такива проблеми. Не само необезпокоявано носел смокинг, но ивечерял тук с кучето си, порода чау-чау, което обличал в копринена риза и - естествено - смокинг.
Или като Барбара Хътън, (наследничка на две от най-големите богатства в Америка - универсалните магазини Woolworth и инвестиционната банка E.F.Hutton & Co) която през 30-те години на миналия век се появявала в Ritz със 70 куфара багаж, организирала партита за по 50 000$ (5 000 000$ днешни пари) и все се оплаквала, че не може да си почине.
Коко Шанел превърнала един от апартаментите в Ritz в свой дом в продължение на повече от 30 години, а днес жълтата преса твърди, че заради нещастието с принцеса Даяна суеверната Мадона не стъпва в хотела (собственост между другото на Мохамед Файед).
Парижкият Ritz е любим декор на куп холивудски продукции от 1957г., когато Одри Хепбърн започва романса си с Кари Грант в комедията "Любов в следобеда" именно тук, та чак до наши дни и касови хитове като "Шифърът на Леонардо" и "Дяволът носи Прада".
Виж всички  8 Легендарни хотела

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign