Как въздействат ароматите върху мъжете?

Още от древни времена жените имат склонността да прикриват истинската си възраст. Днес козметологията и пластичната хирургия помагат на дамите в тази сложна мисия, но въпреки всичко и това понякога се оказва недостатъчно...
Учените от американския университет в Рътджърс проведоха изследване - по уханието на парфюма, носещ се от жената, човек може да се заблуди за нейната възраст. Оказва се, че мъжете подсъзнателно определят на колко години е дамата според аромата й.

15 мъже на възраст 20-60 години взели участие в експеримента. Почти всички свързали уханието на роза с възрастна жена, а фруктовите аромати се асоциирали с млади девойки.
Ориенталските миризми се "отнасяли" към дамите в златната възраст 30-35 години.

По този повод и учените от Института по ухания и вкус в Чикаго (the Smell and Taste Institute) решили да узнаят точно кой аромат позволява на дамите да "изглеждат" по-млади в очите на мъжете.
В нестандартния експеримент били включени миризми от броколи, банан, мента, лавандула, грейпфрут и други. Уханните екстракти, извлечени от тях били нанесени върху кожите на жени на средна възраст, след което господата със завързани очи трябвало да определят на колко години приблизително е всяка дама. Практически, нито един от предложените аромати не въздействал върху мъжкото възприятие, така както грейпфрута - той позволил на представителките да "изглеждат" по-млади в очите на мъжете средно с по 6 години!

Ние няма да опровергаваме изводите на  учените, само че ни е интересно, какво се получава, когато в състава на парфюма са добавени екстракти и от роза и от грейпфрут?  :)))

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign