Легенда за появата на зодия (съзвездие) Стрелец

Това съзвездие било подарено от хората на митичното създание, чиято предна половина била човешка, а задната на великолепен кон.
Богът на кентаврите бил Хирон, когото Атина надарила с блестящ ум и много знания, а богът на медицината Асклепий му предал таланта да лекува и умението да използва целебни билки и лековити води.
Известни са много митове за Хирон, като главен възпитател и наставник на децата на боговете. Съгласно легендите, богът-кентавър е първият астролог - той разделил годишния път на Хелиос (Слънцето) на 12 съзвездия, които съставили Зодиака. Хирон направил това, за да могат мореплавателите да се ориентират по-добре по време на пътуване. Името му показва изкусна ръка (гр.χερι, "ръка"). При битката на Херкулес с кентаврите, Хирон случайно е уцелен от напоените с отровата на Лернейската хидра стрели на своя приятел, Херкулес. Страдайки от неизлечима рана, безсмъртният Хирон желаел смъртта и се отказал от безсмъртието си в замяна на освобождението на Прометей. След смъртта си, като благодарност за добрите му дела, боговете го поставили на небето като съзвездието Стрелец.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign