20-те Най-удивителни природни светлинни явления

Величествени ефекти, оптически илюзии, миражи, красиви петна в нощното небе - всичко това е породено от играта на светлината. Представяме Ви 20-те най-впечатляващи природни явления:

1. Заоблено-хоризонтална дъга
Наричана още "огнена", тази дъга е един от най-редките атмосферни феномени. Цветните петна се появяват на небето в резултат от преминаването на светлината през ледените кристали в перестите облаци. Това природно явление може да се наблюдава изключително рядко, тъй като и ледените кристали, и слънчевата светлина трябва да се намират в определен ъгъл един към друг.

2. "Брокенски призрак"
В някои райони на Земята може да се наблюдава удивително явление - фигура на човек с ореол от дъга, стоящ на върха на хълм или планина. Сянката му се отразява в облаците и изглежда феноменално голяма. Всичко това се случва, благодарение на малките капчици мъгла, които по особен начин пречупват и отразяват слънчевата светлина. Явлението е получило своето название по името на връх Брокен в планината Харц, (Германия) на който благодарение честите мъгли може да наблюдавате феноменалния "призрак" доста често.

3. Околозенитна дъга
Околозенитната дъга е дъга с център в точката на зенита, която е разположена по-високо от Слънцето приблизително на 46°. Такава дъга можете да видите изключително рядко и само в продължение на няколко минути. Тя има ярки цветове, ясно изразени очертания и винаги е успоредна на хоризонта. За обикновения наблюдател околозенитната дъга напомня усмивка :) или обърната дъга.

4. "Мъглива" дъга
Ореолът от мъгла напомня за безцветна дъга. 
Както и обикновената дъга, този ореол се образува от пречупване на светлината във водните кристали. Въпреки това, за разлика от облаците, образуващи обикновената дъга, мъглата, пораждаща този ореол се състои от много по-малки частици вода, а светлината, преминаваща през минатюрните капчици не го оцветява.

5. Глория
Когато светлината е подложена на ефекта от обратно разсейване (дифракция на светлината, отразена от водните кристали на облаците), тя се връща от облака в същото направление, от което е дошла, образувайки явлението, наречено Глория. Наблюдаването на този феномен е възможно само в облаците, които са право пред или под зрителя, в точка, намираща се на противоположната страна спрямо източника на светлината. Тоест, явлението може да видите само от върха на планина или, когато се намирате в самолет, като източниците на светлината (Слънце или Луна) трябва да се намират зад гърба Ви. В Китай наричат "Глория" Светлината на Буда.

6. 22° halo
Белите светлинни окръжности около Слънцето или Луната, които възникват в резултат пречупването или отражението на светлината през намиращите се в атмосферата кристали от лед или сняг, се наричат halo.

7. Облаци от дъга
Когато Слънцето се намира под определен ъгъл спрямо водните капчици, съставящи облаците, тези капчици пречупват слънчевата светлина и създават необикновен ефект от пъстри облаци с цвят на дъга.

8. Лунна дъга
Тъмното нощно небе и ярката светлина на Луната често пораждат явление, наречено лунна дъга.  Тези дъги са разположени на небосвода от противоположна на Луната страна и много често изглеждат абсолютно бели, но понякога, за радост на наблюдаващия ги, са украсени във всички багри.

9. Пархелиус
"Пархелиус" в превод от гръцки ( παρα- и ἥλιος ) означава - лъжливо слънце. Това е една от формите на halo (виж т.6): на небето се наблюдава едно или няколко допълнителни изображения на слънцето, разположени на същата височина над хоризонта както и самото Слънце. Милиони ледени кристали с вертикална повърхност, отразявайки слънчевата светлина образуват това невероятно явление.

10. Дъга
Може би най-красивото атмосферно явление... Дъгата може да приема различни форми, като общо за тях се явява разположението на цветовете в последователността на спектъра (червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово). Дъга може да се наблюдава, когато Слънцето осветява част от небето, а въздухът е наситен с капчици влага, например по време или веднага след дъжд.

11. Северно сияние
Сиянието Aurora Borealis, наблюдавано в небето над полярните райони на Земята се нарича още Северно или Южно. Предполага се, че този феномен съществува и в атмосферите на други планети, например Венера. Сиянието е оптично явление, образуващо се в следствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. Явлението може да се оприличи на поразително красив танц на разноцветни светлини в небето.

12. Кондензационни (инверсионни) следи
Инверсионни следи или още кондензационни, се наричат продълговатите, приличащи на облаци следи, образуващи се след самолетите. Те се образуват при същите условия като студените мъгли. При по-ниски температури е нужно много по-малко количество влага, за да се насити въздухът до 100% относителна влажност. Ето защо такива следи се образуват при полет на даден летателен апарат само при големи височини, при които температурата на въздуха е от порядъка на -40 — -60 °C. 

13. Газообразни следи с цвят на дъга
Въздушните потоци във високите слоеве на атмосферата деформират инверсионните следи от космическите ракети, а частичките изгорели газове пречупват слънчевата светлина и обагрят следите във всички цветове на дъгата. Огромни разноцветни участъци се вият няколко километра в небето, минути преди да се изпарят пред очите Ви.

14. Поляризация
Поляризацията е явление, наблюдавано при електромагнитните вълни (в частност светлината), при което електромагнитното поле  трепти в една определена равнина. В следствие се получава нарушение на симетрията на разпределение на трептенията в напречната вълна, по отношение на направлението на нейното разпространение. Най-често срещаните поляризации са кръговата и линейната.
Поляризираната светлина се разпространява в атмосферата както и обикновената слънчева светлина, но човешките очи не са способни да уловят изменението на цветовите оттенъци. Тази снимка, направена с помощта на широкоъгълен обектив с поляризационен филтър, показва как интензивността на синия цвят придава небето електромагнитен заряд. Такова небе  може да видим само през филтъра на фотокамери.

15. Звездна пътека
Невидимата с просто око "звездна пътека" може да бъде уловена от камерата. Тази снимка е направена през нощта с помощта на фотоапарат с напълно отворена бленда, монтиран на статив. Снимката показва "движението" на звездите - естественото изменение на положението на Земята, в резултат от въртенето, заставя звездите да се "движат". Единствената неподвижна звезда е Полярната.

16. Зодиакална светлина
Разсеяното сияние на нощното небе, възникващо в резултат на слънчевата светлина, отразена от прахообразните междупланетни частици се нарича още зодиакална светлина. Явлението може да се наблюдава през вечерта на запад или сутринта на изток.

17. Корона
Корони или венци са цветни пръстени около Слънцето, Луната или други ярки обекти. Те могат да се наблюдават от време на време, когато източникът на светлината се намира зад полупрозрачни облаци. Понякога короната изглежда като светло петно (или ореол), обграждащо Слънцето (или Луната), което завършва с червеникаво сияние. По време на затъмнение именно корона обгражда Слънцето.

18. "Призрачни" лъчи
"Букетът" от слънчеви лъчи, преминаващ през затъмнените облаци се нарича още "призрачни" лъчи или "светлина от Рая". Ефектът се наблюдава, когато Слънцето се намира ниско над хоризонта преди залез или след изгрев.

19. Фата моргана
Фата моргана (на италиански: Fata morgana, превод на Morgan le Fay) е мираж или оптичен феномен, който се появява заради температурната инверсия. Името идва от Моргана - зла фея, полусестра на крал Артур.
Фата моргана се среща най-често на полярните шапки, особено над големи късове лед с еднаква температура, но може да се наблюдава почти навсякъде. На полюсите фата моргана се появява в студени дни, а в пустините, над океани и езера - през горещи дни. При този вид мираж картини, които по принцип остават извън хоризонта, се появяват по изкривен начин в небето.
Фата моргана е причинена от рязка промяна в температурата на въздуха, когато въздухът над хоризонта е по-топъл от този отдолу. Това е познато като температурна инверсия, защото слоевете въздух в атмосферата са разположени обратно на нормалното. Светлината, движеща се от хоризонта, се отразява към земята заради топлия въздух отгоре. При тези условия се появява мираж. Резултатът е изображение, което по принцип е изкривено — уголемено в едни части и умалено в други. При нова промяна в температурата се получават различни ъгли на отражение, което кара изображението да се изкривява и променя.

20. Стълбове от светлина
Плоските ледени кристали отразяват светлината в горните слоеве на атмосферата и образуват вертикални стълбове от светлина, които като че ли идват от земната повърхност. Източници на светлината могат да бъдат Луната, Слънцето или изкуствено осветление.

А това явление, което жителите на остров Мадейра (Атлантически океан) са наблюдавали веднъж, не подлежи на никаква класификация! 

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign