10 Интересни факти от историята на модата

Модната индустрия има много тайни, които ние не знаем. Тук са само 10 от тях... Някои са смешни, други са просто интересни.


1. Всеки е виждал копчетата по ръкавите на саката, но малко хора знаят, че  Наполеон Бонапарт е въвел тази идея. Той наредил на шивачите да шият копчета за ръкави така, че войниците да не могат да бършат течащите си носове, използвайки дрехата си.


2. Детската мода днес е толкова важна, както дамската и мъжката. Всяка майка иска децата ѝ да изглеждат красиви и модерни. Но знаете ли, че детската мода всъщност е доста "млада" - само на около 200 години? Преди това децата били задължени да носят умалени копия на мъжките и дамските дрехи.


3. До XIX век не е имало модели и манекени, затова дизайнерите трябвало да използват малки кукли, с които да демонстрират своите творения. Това от една страна се оказва добра идея, тъй като тогавашните моделиери икономисвали пари за модни ревюта и тоалетите изисквали малко плат, за да бъдат представяни.


4. Много мъже носят бради и сега. Но историята говори, че в Русия по време на управлението на Петър Велики, за да носят бради, мъжете трябвало да заплащат специален данък. Той бил въведен, за да стимулира руснаците да бръснат брадите си и да изглеждат по европейски начин.


5. Полата е втората най-стара дреха в света, след препаската за слабини. Още в Древен Египет и мъжете, и жените са носели поли.


6. През 1930 г., когато Марлене Дитрих обула панталони във филма „Мароко”, жените по цял свят започнали да ги купуват. Тъй като по обясними причини в повечето магазини за дамска мода не се продавали панталони, дамите започнали да си ги набавят от магазините за мъжко облекло.


7. Съвременните жени не могат да живеят без бижута. Но се оказва, че първи мъжете са започнали да се кичат с тях, за да демонстрират своя социален статус.


8. Прическа с къса коса е нещо съвсем обикновено в днешно време и никой няма да бъде изненадан, ако го подмине момиче с подобна подстрижка. Но в миналите времена не е било така - къса коса носела само невярна съпруга. Отрязването на косата било белег за позор и изневяра.


9. Може би сте забелязали, че да си бременна е много популярно в Холивуд в момента, обаче се оказва, че тази тенденция изобщо не е нова. През XV век бременността била толкова модерна, че жените, които не очаквали бебета, използвали специални възглавници, които подпъхвали под дрехите си, за да създадат илюзията за бременност...


10. Дамската прашка за пръв път се появява в Ню Йорк по заповед на тогавашния кмет на града - Фиорело Хенри Ла Гуардия. Кметът бил потресен, когато видял танцьорки без бельо и поръчал да им изработят специални гащи, с които да прикрият голотата си.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign