Ароматна магия у дома

Ако домът Ви ухае приятно, той се превръща в много по-уютно местенце както за Вас, така и за Вашите гости. Освен това ароматите предизвикват силни асоциации, мигновено пробуждайки приятни впечатления. Така, например, една жена, която продавала апартамента си, намиращ се в не толкова добро състояние, специално отивала преди оглед от клиенти да запали свещи с аромат на канела. Хората, които идвали, моментално изпитвали усещане за уют и топлина...
Ароматерапията и изкуството да използваме правилно миризмите са интересна тема за много домакини.
За ароматерапията се използват различни етерични масла. Всеки от ароматите влияе по свой начин: едни от тях успокояват, а други, напротив - помагат да се концентрирате. За да не сгрешите, съставяйки ароматната палитра на своя дом, Ви предлагаме да се възползвате от специални справочници. А ние ще Ви разкажем с помощта на какви предмети можете да довършите ароматния си "интериор". Много от тях служат и като прекрасни украшения за дома.
За да създадете истинска уханна симфония в своето жилище, първо трябва да се уверите, че в него няма неприятни миризми. Най-надеждният начин е чрез озониране на въздуха. Ако нямате такава възможност, просто проветрете хубаво. Съществуват и специални гранули, с които се пълнят пепелниците - те помагат за отстраняването на неприятната миризма на цигарен дим. Когато почиствате, не използвайте продукти със силна, остра миризма - те оставят своята следа във въздуха на помещението.
Най-лесният и популярен начин са ароматните свещи. Те не са скъпи, могат да се купят навсякъде и освен това, създават романтична атмосфера. Когато ги купувате, обърнете внимание на суровината, от която са направени: повечето от тях са парафинови. По-редките и по-скъпи са от стеарин, а най-скъпите са от пчелен восък. Има специални свещи, които не отделят аромат, а напротив - поемат неприятните миризми, като по този начин пречистват въздуха.
Ароматни пръчици и конуси - класически варианти на благовония, използвани в храмовете на Индия и Китай в продължение на хилядолетия. Възползвайте се от мъдростта и ритуалите на Изтока и ще се убедите в благотворните им въздействия. Само не се увличайте - за разлика от свещите, пръчиците бързо насищат въздуха с плътен аромат, поради това тяхното палене една след друга не е желателно. Правете неколкочасови паузи.
Малко по-сложни за употреба са аромалампите. Те могат да бъдат електрически или със свещи. Във всеки случай, обаче, принципът е един: нагряване на резервоар с вода, в която са добавени няколко капки етерични масла. Течността се изпарява и въздухът се насища с аромат. Най-хубавото е, че видовете аромалампи са много и да намерите дизайн, подходящ за Вашия интериор е лесно.
Керамичен пръстен около крушката (Rond d'ampoule, Lothantique) - вариация на аромалампите, изобретена от французи. В улея на пръстена се изсипват няколко капки уханен екстракт. В следствие на топлината, той се изпарява и ароматизира помещението. Плюсове - практически методът е незабележим и рискът да покапете нещо с восък или още по-зле: да запалите, не съществува.
Още по-модерно решение са арома-дифузерите. В действителност те са вид йонизатори, които не само пречистват въздуха, но и го ароматизират. Начинът е прост: в диспенсъра се добавят няколко капки етерично масло.

Ароматизаторите, които се включват в контакта са Ви добре известни. Те имат степени, които можете да регулирате и излъчват приятен аромат.
Друг вариант е да напълните декоративни възглавнички с ароматни билки и да ги подредите в помещението. Букетите от сухи, уханни цветя и растенията като лимонови или портокалови дръвчета, също са удачен вариант.

Какви аромати да изберете:
Ето нещо любопитно: Силата на ароматите се използва не само в дома или за терапия, но и с комерсиална цел. Маркетолозите са доказали, че ако в голям магазин ухае на кафе, пържени картофи или канела, то хората купуват много повече хранителни продукти от обикновено.

За успокояване на нервите и релакс - жасмин, лавандула, иланг-иланг, мирта

За бодрост и свежест - портокал, лимон, мента, евкалипт, маточина, мащерка, розмарин, бор

За топлина, уют и с еротично въздействие - канела, ванилия, пачули, сандалово дърво, мускус, лотос

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign