Какво да правим, когато стресът ни атакува?

Стресът е естествена защитна реакция на организма, но неговата "натуралност" съвсем не е повод да се примирим с неприятните усещания и покорно да чакаме нещата да се "наредят от само себе си".
Нервното напрежение се отразява на различните хора по различен начин, ето какви са най-честите оплаквания:

Внимание! Нито една от препоръките не може да замени консултация с лекар и да определи кога стресът преминава в депресия!

"Стресът отнема цялата ми жизнена енергия!"

Опитът да се чувстваме бодри и жизнени 24 часа на ден и 7 дни в седмицата е обречен на провал. Опитвайки се да свършим колкото се може повече неща, ние честичко забравяме за това, че редуването на приливите на сили и недостигът на енергия е абсолютно естествен цикъл.
Съзнателно отделяйте време за възстановяване на "ресурсите". Научете се да казвате "НЕ", ако все още не сте готови или нямате време за нещо. В противен случай ще се нагърбите с допълнителни проблеми (най-често чужди), решаването на които няма да Ви донесе никакво морално удовлетворение. Смело отложете за "утре" това, което можете да си позволите да почака. Не се притеснявайте да потърсите помощ, когато наистина имате нужда от нея. Навярно до Вас има поне един човек, на чието рамо можете да се опрете в тежки случаи.

"Вечно съм подтисната и с лошо настроение"

Ако усещате, че сте загубили вкус към живота, започнете с... промяна в менюто. Включете в своя порцион какао, кашу, банани, пилешки гърди и месо от сьомга. В тези продукти се съдържат серотонин и триптофан, които отговарят за доброто настроение.

"Не мога да спя, заради преживяванията"

Въртите се наляво-надясно, преживявайки отново проблемите, които не можете да решите (а дори и да можете, то това ще е възможно през деня, а не вечерта).
Лесно можете да решите нервното безсъние с помощта на тинктури от божур, овес, глог или пасифлора. Постарайте се помещението, в което спите да е добре проветрено, леко затоплено, а голям плюс ще бъде, ако запалите ароматизирана с лавандула свещ. Горещата топла вана, в която сте добавили розов цвят или масло, също е от голяма помощ - отпуснете се и докато си лежите изпийте чаша горещо мляко с мед и канела.

"Не мога да превъзмогна нервното напрежение"

В този случай на помощ идват спортът и водните процедури. Преобразувайте нервното напрежение в движеща сила и не се жалете - тренировките Ви трябва да бъдат достатъчно дълги, натоварващи и периодични. Изследванията показват, че регулярните занятия със спорт три пъти седмично, намалят нивото хормона на стреса. Освен това, активно-спортуващите хора се справят по-лесно с нервното напрежение, по-работоспособни са и се справят с проблемите в пъти по-добре от тези, които водят заседнал начин на живот.


"Всичко ме дразни!"

Ако всичко и всички Ви дразнят с изключение, може би на собствената Ви персона (а дори и тя понякога) е крайно време да престанете да гледате негативно на заобикалящата Ви среда. Тези, които са позитивно настроени имат значително по-дълъг живот от останалите. Да, трудно е да си сложиш розовите очила изведнъж, но се опитайте да го направите постепенно - когато се ядосате за нещо, веднага си пуснете релаксираща музика, ако нямате възможност или време за това, просто погледнете към нещо, което Ви носи положителна емоция - било то синьото небе, леко полюшващите се от вятъра листа по дърветата или дори любима дреха, с която имате много спомени.
Концентрирайте се върху своите вътрешни усещания - Вашата задача е да направите така, че настроението Ви да се базира на собствените емоции, а не от постъпките на заобикалящите Ви.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign