Магията на сухите цветя

Сухите цветя винаги са били на мода. В началото на XX в. с тях са украсявали не само дома, но и са ги използвали като елементи към тоалета - за акцент в дамските прически или прикрепени към шапките.
Композицията от сухи цветя притежава особен чар, от нея лъха сладка носталгия и нежна романтика.
Ако сте от хората, които обичат да си творят нещичко, то навярно ще Ви допадне идеята сами да отгледате подходящи цветя, които после да изсушите и през студения сезон да направите от тях чудни букети, пана или по-сложни композиции.

Какви цветя са подходящи за сушене?
Представяме Ви някои от най-популярните и лесни за обработка цветя, които в последствие могат да се превърнат в чудесна украса за Вашия дом или офис:

Ammobium alatumНelipterumXeranthemum
BrizaBromus squarrosusHelichrysum
DipsacusEchinopsEryngium
CelosiaHelichrysum Limonium

От другите растения, подходящи за сушене са редица видове, но най-често се използват тези, които видяхте току-що и Anthoxanthum odoratum (през миналия век са го наричали безсмъртниче), който се отличава с изключително приятен аромат, въпреки относително невзрачната си външност.
Всички изредени по-горе са традиционни сухи цветя, но има и такива, които все по-често започнаха да се използват при създаването на различни цветни композиции, като:
Hordeum jubatumLagurusMiscanthus
Allium EchinaceaLiatris
AmaranthAstilbeЦаревица
Clematis tanguticaNigella damascenaOenothera

Как да си направите сухи цветя?

За целта растенията се събират още зелени, в самия пик на своя цъфтеж или когато са достигнали до друго ниво, подходящо за бъдещата декорация. Например, някои от тях се откъсват още, когато са оформили пъпки,а други напротив - когато презреят и от тях започнат да се ронят семенца.
При рязането се постарайте винаги да оставяте по-дълги дръжки, в последствие те винаги могат да се намалят, но не и обратното ;)
Откъснатите растения се почистват от ненужните листа и се връзват на малки букетчета (от по 10-15 стръка) и се закачат в проветриво и сухо място с цветовете надолу. 
Ако искате Вашите цветя да станат по-светли (за да можете да ги оцветите после в желан цвят) трябва да ги пръскате веднъж на два дни с фин пулверизатор (за целта можете да използвате шишенце от стар парфюм).
Зелените растения (треви, билки, жито) можете да сушите и на открито, като ги разпръснете на памучно или ленено платно, но трябва да се постараете да ги предпазите от дъжд, мъгла или роса. Ако искате и те да бъдат по-светли, при този метод на сушене ще се наложи да ги пулверизирате по-често: два пъти на ден. Тогава стъблата и цветовете стават почти бели.
Но най-красиви са безспорно естествените цветове! За да запазите натуралните краски е необходимо да сушите цветята в съвсем тъмно помещение, като пропуснете метода на пулверизация.
Ако в бъдеще смятате да използвате Вашите сухи цветя не само за създаването на красиви икебани, но и за пана, ще трябва още в самото начало да им придадете желаната форма и да ги оставите да съхнат прикрепени с топлийки към дървена, нелакирана дъска.
Готовите, изсъхнали цветя се съхраняват в плътни картонени кутии, акуратно подредени и разделени с оризова хартия. Подразбира се, че мястото на съхранение трябва да бъде сухо помещение :)
НО! Преди да ги затворите в кутии е необходимо да ги обработите със специални заздравители и лак, които се продават във всички големи цветарски магазини.

Не съхранявайте композициите от сухи цветя с години!

Да, разбира се, безкрайно интересно и увлекателно е, ако сте преминали през целия път - от засаждането, през сушенето, до създаването на креативна и красива икебана. Но ако нямате намерение да съхраните Вашата творба под стъкло (което доста често не е удачен вариант, тъй като композицията губи голяма част от естествения си чар и прилича по-скоро на музеен експонат), то най-добре е да я изхвърлите на следващата година. Не съжалявайте за нея! Тя е свършила своята "работа" - заредила Ви е с настроение и е украсила дома Ви. Колкото по-дълго време пазите икебаните от сухи цветя, толкова повече прах се събира отгоре им, а тя предизвиква различни алергии. Освен това, с течение на годините изсушените растения избледняват и губят аромата си. Затова по-добре си направете нова композиция - почти винаги всеки следващ опит е по-успешен от предишния, а Вие вече добре знаете какво точно трябва да направите! :)

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign