История на парфюмите: Легендарни аромати

Историята на парфюмите е като вълшебна приказка... Легендарните аромати пленяват сърцето и оставят дълбока следа в човешката памет, като спомените от детството. Те възкресяват забравени образи и чувства, които са се случили тогава, когато сме помирисали уханието за първи път. 
Дали създателите на легендарните парфюми са мислили, че през 21в. в списъка с класически и базови аромати ще бъдат включени и техните творения, надживели авторите си и превърнали се в химн на парфюмерийното изкуство?

Класически аромати

Въпреки съвременните постижения в областта на парфюмерията и възможността за по-евтино производство, посредством замяната на природните компоненти с изкуствено създадени добавки, към класическите аромати се отнасят парфюми, които са станали основоположници в групите аромати. Всички те, дори сто години по-късно разпалват въображението, харесват се от жените и заемат челните позиции в десятката на най-продаваните парфюми на XXв. Guerlain «Jicky», «Mitsouko», «Shalimar»; Coty «Chypre» и «Chanel №5» са първите парфюми, образували нова група аромати и открили нова ера в използването им. Всеки един от тях се е превърнал в образ и стил на времето, в което се е появил.

Парфюм «Jicky»

Този парфюм е считан за прародителят на всички съвременни алдехидни аромати. Именно той, а не както някои смятат  «Chanel №5» е станал родоначалник на алдехидната група. Неговият създател е един от трите парфюмерийни гиганта - Guerlain. Според легендата, парфюмът е получил името си, благодарение на красива, червенокоса девойка, в която е бил влюбен младия мосю Guerlain и която е разбила сърцето му още, когато е бил студент в Англия. В началото на отношенията им, заради нейния буен темперамент и първичност, той я е наричал просто Jicky.
Уникалността на аромата се крие в това, че той е бил първият мултикомпонентов аромат в историята на съвременната парфюмерия. В парфюма «Jicky» за пъри път е бил използван кумарин - първият синтетичен компонент (по същество, аналог на папрата). До тогава с успех са се ползвали цветни монокомпозиции. Именно тези парфюми са били предшествениците на така популярното днес направление "унисекс".

Парфюм «Mitsouko»

С този изискан, сложен аромат,  Guerlain продължава тенденцията за микс от натурални и изкуствени добавки. Своето име парфюмът получава в чест на една от героините в новелата "La Bataille" ("Битката"), написана от либретиста Claude Farrère. Японската дума «mitsouko» ознчава в превод  "мистика" или "тайна". Уханният шедьовър е бил "заключен" в удивително красив флакон от Baccarat, който е бил достойна обвивка на ароматната тайна. Въпреки това, още в началото на ХХв. основата на парфюмната композиция, състояща се от тръпчиви нотки на дъбов мъх е трябвало да бъде заменена. Причината за това е било решение, взето от Асоциацията на парфюмерите. Но правнукът на знаменития Guerlain, който също станал известен парфюмер, пресъздал магията на  оригиналната композиция, използвайки различни съставки.

Guerlain Mitsouko Eau De Parfum Spray 75ml/2.5oz


Парфюм «Chypre»

Създаден от Франсоа Коти през 1917г. този уникален аромат дава началото на шипровата парфюмна категория. Той е прародителят на силните ароматни композиции, в основата на които обезателно има цитрусови нотки с оттенък на дъбов мъх и пачули. Името си той получава, заради любовта на мосю Коти към уханията, присъщи за остров Кипър - съчетание от аромати на гори, дъбов мъх и цитруси. Дори след толкова години, този парфюм все още е любим на много хора по света. Познавачите твърдят, че тази неугасваща любов се дължи на безмълвното послание, което носи този легендарен парфюм - интимност...

Парфюм «Shalimar»

Guerlain Shalimar Perfume 7.5ml/0.25ozОще една уханна ориенталска легенда от знаменития бренд Guerlain. Парфюмът получава името си в чест на градините Shalimar Gardens в Srinagar, които са били посветени на съпругата на Шах Джахан (построил и величествения Тадж Махал отново от любов към съпругата си). Думата "Shalimar" означава "домът на Любовта". За разлика от много други ориенталски, уханни композиции, ароматът «Shalimar» се разкрива постепенно, подобно индийски лотос на разсъмване. Шикозният парфюм е бил поместен в не по-малко луксозен флакон от Baccarat. Нито ароматната композиция , нито красивото шишенце са претърпели промяна дори и до днес.
През 2001-ва година на «Fifi Awards» - "Оскар-ите" в света на парфюмерията, този парфюм, произведен от Guerlain през 1925г. е признат за най-добрия
 класически парфюм.
Guerlain Shalimar Perfume 7.5ml/0.25oz


Съвременната реклама на "Shalimar":

Парфюм «Chanel №5»

Според легендата, този парфюм се е получил такъв, какъвто го познаваме, благодарение на неволна грешка на парфюмера, който добавил в композицията на аромата прекалено много алдехиди. Но именно тази «грешка №5» се понравила на мадмоазел Коко и тя решила да не променя нищо в парфюма. По мнението на парфюмерийните критици, именно този аромат е най-нееднозначен, тъй като няма човек, който да реагира на уханието му неутрално.

Chanel # 5 Perfume by Chanel, 1.7 oz Eau De Toilette Spray for Women


Съвременната реклама на «Chanel №5»
Легенди... какво превръща вещите в легенди? Може би това, че някои от тях оставят дълбока следа в спомените и докосват сърцата ни? Практиката показва, че именно нещата, създадени от човешка ръка и въплътили духа на епохата, в която са сътворени, остават завинаги в душите  ни...


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign