Спиращи дъха места: Манастирът "Гнездото на Тигъра" в Бутан

 Пагоди, будистки обители и манастири са първото, което ни идва на ум, при споменаването на будистка архитектура. Линиите на тези сгради за болшинството от нас са познати още от детството, когато гледахме филми за самураи и нинджи на видеокасетки :) Но погледнете това удивително творение на древните майстори, което носи името "Гнездото на Тигъра" (Tiger’s Nest)! Тази сграда е един от най-впечатляващите будистки храмове! Манастирът предизвиква възхищение у всеки, който го види. Намира се в Бутан и е разположен на изключително опасно място - на самия ръб на скала, на височина 3 120 м над морското равнище - 700 метра над долината Паро.
Зданието е било построено през 1692г. и днес е едно от най-светите места за религиозен Бутан. Съществува интересна легенда защо манастирът Taktsang ( в превод Гнездото на Тигъра /Tiger's Nest/ ) се казва именно така. Историята за построяването на сградата датира от VIII век и е свързана с реална историческа фигура Гуру Ринпоче (Guru Rinpoche) или Падмасамбхава (Padmasambhava). До ден днешен той е почитан като втори Буда поради огромния му принос за разпространението на будизма по цялата територия от Тибет до Бутан.
Говори се, че през VIIIв. Падмасамбхава пристигнал по тези места на гърба на тигър. Местността Паро Тактсанг и нейната атмосфера така му се понравила, че той я нарекъл втори Кайлаш (в будистката философия Кайлаш е свято място). Но на местните зли духове не се понравила появата на Падмасамбхава и те обединили тъмните си сили, за да го нападнат. За да отвърне на атаката им и да ги подчини, Падмасамбхава приел една от осемте си форми, тази на ужасния Гуру Дорже Дроло. В този си могъщ вид, той успял да дари силата на свято място на Паро Тактсанг и да подчини на своята власт всички духове. Падмасамбхава прекарал четири месеца, медитирайки в пещерата, намираща се под храма и тази медитация му помогнала да укроти и подчини всички осем класа, представляващи злобната същност на тази планина. Именно след тези събития на ръба на скалата бил построен и удивителния манастир.
Легендата действително е впечатляваща. По нея могат да се създадат изключително зрелищни филми ;)
Между другото и до ден днешен се счита, че в Паро Тактсанг са скрити мистичните съкровища на Падмасамбхава - неговите тайни оръжия за покоряване на тъмните сили и самоусъвършенстване на духа и тялото.
На 19-ти април 1998г. се разгорял пожар, който значително повредил по-голямата част от храма, но въпреки това той продължил да бъде място за поклонение на народа и останал крепко на скалите, въпреки сериозните поражения. Осъзнавайки значението на това място за своя народ, правителството на Бутан предприело мащабни мерки за неговото възстановяване, използвайки за целта архивни документи, снимки, рисунки и съществуващи видеозаписи. Били нужни години на труд и постоянство, докато реконструкцията на храма била окончателно завършена през 2005 година.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign