Nautilus - Изящните перлени украшения

В тропическите морета на нашата планета се срещат представители на малка и древна група главоноги Nautilus, наричани "бисерни кораби". В продължение на милиони години тези създания почти не са се променили. Тяхната уникална красота не е пренебрегната от ювелирните майстори, които гравират раковините и ги поставят в изящен филигранен или друг, сложен обков. Този вид работа е била особено популярна сред нюрнбергските майстори от края на XVII - началото на XVIII в. В декорацията на изящните наутилуси обикновено са се използвали изображения на митологични персонажи, свързани по един или друг начин с морската стихия.


Раковините са се обработвани с помощта на киселинни разтвори и са били използвани като чаши или купи. Бисерните изделия - наутилуси имат необикновено очарование и винаги изглеждат безкрайно загадъчно и впечатляващо.

Красотата на перлените раковини и лесната им обработка позволила на бижутерите от XVI- XVIIв. да създават изделия, които са се използвали като подаръци и награди. Притежателят на чаша-наутилус е ползвал перлената посуда само в най-тържествени случаи като символ на престиж.

В последствие от бисерните раковини започват да се изработват и прелестни корабчета, които са имали сакрално значение за древните моряци. Вярвало се, че притежанието на кораб-наутилус, съхраняван в капитанската каюта ще предпази кораба от крушения и бури.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign