"Бюти" диета за кожата

На външния вид на кожата влияят преди всичко околната среда, стресът и храната, която консумираме. Въпреки че първите два фактора почти не зависят от нас, то последния можем да контролираме напълно!

Правилната "бюти" диета придава на кожата здрав вид и влияе благотворно върху общото състояние на организма. Недостатъкът на един или друг витамин може да се отрази на лицето Ви почти веднага. Например - акнето и червените петна могат да показват недостиг на витамини А и В, а честите дерматити - на В2, В3 и В6. А тогава, дори най-добрите и висококачествени кремове няма да бъдат способни да "заситят" кожата с всички питателни вещества, които се съдържат в различните хранителни продукти.

Витамин А - или бета-каротин. Бързо прониква в кожата, правейки я по-еластична. Ако кожата започне да увисва, стане суха и лющеща се и на лицето се появят червени ивици, то бързо трябва да включим в дневното си меню продукти, съдържащи витамин А. Дневната доза от този витамин, който лекарите обикновено изписват при сухота и други изменения по кожата, ноктите и косата, се крие в 2 с.л. рибено масло. Такова количество се съдържа и в 100 г черен дроб ; 300 г моркови или 100 грама сушени кайсии. Освен това, големи количества витамин А има и в натуралните млечни продукти, яйцата, кравето масло и тиквите.Витамини от групата В - източник на хидратация за кожата. Освен това те са способни да понижат алергичните реакции, да намалят въздействието на замърсената околна среда, възстановяват кожните тъкани и придават на кожата здрав и красив вид. Необходимата дневна доза варира между 2 и 3 мг.
Съдържа се в зелените домати, патладжаните, бобовите растения, млечните продукти, рибата, говеждото и овчето месо.

Витамин С - най-известният витамин, чийто недостатък води преди всичко до понижаване на имуно-защитните сили на организма. Но той също така способства образуването на колаген, поддържащ гъвкавостта на кожата и укрепващ кръвоносните съдове. По мнението на повечето учени, оптималната доза аскорбинова киселина е от 200 до 500мг на ден. Това количество се съдържа в 2 големи портокала.
Безценият витамин може да "откриете" и в цитрусите - лайм, лимон, грейпфрут, мандарини; касис, киви, спанак, карфиол и картофи.
 Витамини от групата D - поддържат тонуса на кожата, помагайки ѝ да задържа влагата. Забележителният ефект на тези витамини е забавянето стареенето на клетките и тъканите.
Ще намерите витамините от групата D в рибата, зелето, млякото, яйцата и морските продукти.

Витамин Е - наричат го "защитника" на кожата. Предпазва от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и стимулира обновяването на кожните клетки, като "изглажда" бръчките. Този витамин е най-ефективен в количество 60-100мг на ден.
Съдържа се в слънчогледовите семки, царевичното масло, бадемите, фъстъците, спанака, цвеклото, кафевия ориз, маслините и пшеничните кълнове.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign