Обичате ли шоколад? - А знаете ли, че...

Всички обичаме до полуда шоколад...Оказва се, че той се намесва във много области от човешкия живот - здраве, любов, щастие...Ето и няколко интересни факти за тази любима вкусотия...

  1. Хенри Нестле от Швейцария пръв създава млечния шоколад, като прибавя кондензирано мляко към сместа, от която се оформят шоколадовите блокчета. 
  2. Шоколадът лекува кашлица и се справят с това почти по-добре от специалните лекарства. Освен това, шоколадът, за разлика от хапчетата, е без странични ефекти.
  3. Думата “шоколад” идва от езика на ацтеките – “какахуатъл” или “ксоколатъл” означава “горчива вода”. Ценните какаови зърна са били използвани като парични единици и средство за изчисление от културите на маите и ацтеките.
  4. Наполеон винаги е носел шоколад със себе си по време на военните си кампании и всеки път, когато се е нуждаел от бърз източник на енергия, си е похапвал от лакомството.
  5. Шоколад се използва активно и в козметологията. Салони за красота често предлагат шоколадови процедури. Преди време се е смятало, че шоколадът може да предизвика пъпки по лицето или обриви, но учените са доказали, че това не е така. Плюс това, шоколадът е богат на магнезий, фосфор и калций, които регулират клетъчния метаболизъм и засилват костната система.
  6. Шоколадът е мощен афродизиак. Известната куртизанка мадам Дьо Помпадур е била сигурена, че огънят на страстта може да възпламени само гореща шоколадова напитка. Скорошно проучване показва, че шоколадът предизвиква четири пъти по-силни и страстни целувки.
  7. Съществува упорита, но невярна легенда, че шоколадът съдържа кофеин. Тя се дължи на объркването на двата близки алкалоида „кофеин” и „теобромин”. Двата стимуланта имат близка структура, но различни свойства и ефект. Произвеждат се продукти, които съдържат кофеин, но той е допълнително прибавен и не възниква по естествен път в какаото.
  8. Шоколадът съдържа фенил етиламин ,който е виновен в някои случаи при влюбването между хората.
  9. Изследване в Чикагския университет доказа, че когато приемаме захарни изделия, в частност шоколад или вода, мозъкът ни реагира по-слабо на болката. Тези храни активират тази зона от мозъка, която отговаря за подтискането на болката и ние не я усещаме толкова силно.
  10. В най-известната сцена във филма “Психо” на Алфред Хичкок всичката кървава течност е всъщност шоколадов сироп. Въпреки, че сцената се побира в 45 секунди, отнема цели 7 дни, докато я заснемат.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign