Романс с бившия - Кога "старата любов" може да се възроди отново?

Жените са крайно нелогични същества. Ние надали ще пием хапче срещу главоболие, което не ни е помогнало преди, но сме способни искрено да вярваме, че можем да възродим отношенията със стар любим, такива каквито са били "в доброто старо време"...

Известно време след ряздялата, изведнъж може да се появи желание да се съберем отново с бившия (дори и той да ни е наранил дълбоко). Това се случва по няколко причини:

1. При някои жени подсъзнанието старателно "изчиства" от паметта всички лоши моменти, оставяйки само най-приятните спомени. В резултат дамите започват да си мислят, че всъщност не всичко е било толкова лошо, а понякога дори е било много хубаво...

2. Други пък изведнъж се предават, мислейки си, че е много по-тежко да се справиш сама с нещата, за които преди си разчитала на някой друг.

3. У трети ниското самочувствие заглушава гласа на разума "Защо си отиде от мен?! Та той е толкова дпобър и прекрасен!"

4. Четвъртите пък вярват на максимата "По-добре познатото лошо, отколкото непознатото добро."

Нека опитаме да разберем има ли шанс да възобновим старата любов. Ето какво мислят по този повод психолозите.

Реанимирането на връзката е обречено, ако:

* Възраждате връзката само, защото не искате да сте в групата на "самотните".
* Ако сте се заблудила, че точно този път (и най-накрая!) ще успеете да промените партньора си, така както Вие бихте искала.
* Ако го правите с цел да си отмъстите: "Ей сега ще ти покажа аз на тебе как се чувствах преди!"
* Ако се събирате само заради децата, на принципа "Добър-лош, по-добре с баща, отколкото без него!"
* Ако партньора Ви изразява желание да се съберете, но не предприема никакви действия в тази насока, освен приказките и "старата песен започва на нов глас".

Ако налице са две или три причини от горния списък, това е още една причина да се замислите - заслужава ли си изобщо да се опарите още веднъж?

Нещата могат да се получат, ако:

* И двамата сте установили, че не можете един без друг.
* За времето, през което сте били разделени сте разбрали, че причината не е била у вас или у него, а в обстоятелствата, довели до вашата раздяла. Осъзнали сте кристално ясно какво точно ви е пречело в начина ви на живот, за да го промените или елиминирате.
* Разбрали сте, че това е мъжът на живота Ви и сте 100% сигурна, че нямате желание да погледнете друг мъж никога. Възобновявате връзката си, заради него самия - такъв какъвто е, а не, за да облекчите начина си на живот.
* Все още, когато се срещнете между вас проблясва искра и възбуда.
* Лесно можете да си представите взаимното си светло бъдеще и, когато градите планове за идните години, той неизменно е част от тях.
* Когато се видите се наслаждавате на общуването и не усещате как минава времето.
* Ясно осъзнавате кой е бил виновен за вашата раздяла и сте убедена, че трябва да се отнасяте един към друг с уважение, без пристъпи на ревност, отмъщение или шантаж.

5 стъпки, за да се получат нещата:

1. Не се поддавайте на еуфорията!

Облекчението "Ура! Край на самотата!" е първото, усещане, което ще почувствате веднага след като сте се събрали с бившия. Но скоро след това то изчезва, особено ако не правите нищо, за да възобновите любовта ви, такава каквато е била в началото на  вашата връзка. Нещата стават още по-лоши, ако и двамата продължавате да вършите нещата, довели до раздялата ви.

2. Проведете разговор

Колкото и банално да звучи, това е нещото, което трябва да сторите възможно най-бързо след повторното ви събиране. Седнете и спокойно споделете и обсъдете нещата, които са ви накарали да се разделите. Разговорът трябва да е спокоен и конструктивен, като избягвате натякването от сорта на "ама ти така...", в противен случай беседата ще се превърне в неприятен спор.

3. Обсъдете промените

Разберете се кой, как и какво трябва да се промени, за да избегнете проблемите, случили се преди. Поставете си определени срокове и ако евентуално не сте съгласни с нещо, казано Ви от отсрещния, не бързайте да казват "НЕ" - използвайте "Да, но..." и изложете доводите и желанията си под формата на предложение.

4. Проверете как работи Вашия план

След известно време преценете дали наистина е имало ефект от разговорите и постъпките ви, или нещата са си по старому. Ако няма промяна, опитайте се да поговорите още един път.

5. Бъдете готови да си простите

Дайте си време. Разрушеното доверие се изгражда трудно, затова престанете да мислите за старите обиди, а се фокусирайте върху опитите и старанието на половинката Ви да се промени.

И дори, ако нещата между Вас отново не се получат и осъзнаете, че повторното Ви събиране е било грешка, не се разстройвайте! Все пак още Конфуций е казал, че този, който е направил грешка и не се е опитал да я поправи, допуска още една...

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign