Ботоксът - средство за разкрасяване или за мумифициране?

Ботоксът като средство против бръчки направи своя дебют в козметологията още преди десет години... И веднага направи фурор в целия свят, в това число и сред представителките на шоу бизнеса. Лицата на някои от тях са най-добрата и безплатна реклама на прословутите инжекции. Въпреки това последствията от използването на ботокс, както и самите козметолози казват, не са съвсем изучени...
Неотдавна в своя twitter Тери Хатчър помести снимка, която ясно показва, че челото ѝ е обсипано с бръчки. Тя изглежда потресаващо различно от обичайния, бляскав вид, в който сме свикнали да я виждаме. Но актрисата обяснява: "Да, ползвала съм ботокс, преди това дори ми беше забавно, но сега съм на мнение, че не можеш да просто да стопираш времето и природата! "  Тери допълва още : "Това, че публикувах тези снимки бе и малка услуга към обикновените жени, които гледат лъскавите образи от кориците, подлагат се и преминават през какво ли не, за да се доближат до този изкуствено "изгладен" вид. Не знам дали в бъдеще ще ползвам ботокс, може би да, но не и толкова често, колкото досега!"

Много от колежките на Тери също не са очаровани от ботокса: "Искам децата ми да знаят и да виждат кога съм тъжна или кога съм радостна, а не да наблюдават просто една препарирана маска!" - казва Джулия Робъртс в интервю за американското списание ELLE. "Как е възможно да поискаш да обездвижиш собственото си лице?!" - възмущава се Салма Хайек. "По дяволите ботокса и пластичните операции!" - гръмко заявява Дрю Баримор.
Да, но... дори и след такива реплики продажбите на ботокс никак не са спаднали... Той има както противници, така и жени (че и мъже), които са буквално пристрастени към него.
През това време учените не са спрели да изследват влиянието на ботокса не само върху мускулите, но и как се отразява той на целия организъм. В хода на изследванията се появяват нови факти, които те карат да се замислиш...
Неотдавна в канадския Университет Калгари бе проведен експеримент. В продължение на половин година с ботокс са били периодично инжектирани 18 заека (интересно как ли са реагирали Greenpeace на подобно "зверство"...) В резултат се изяснило, че ботулиновият токсин намалява мускулната маса, превръщайки я в... мазнини. Най-удивителното е, че мускулите на зайците се "стопили" дори и в зони, които не са били инжектирани. На основа резултатите от този експеримент е направен извод, че препаратът може да се разпространява и извън пределите на третираните области.
Все още не е доказано, че такива последствия са възможни и при хората. За това говорят както учените, така и производителите на ботокс и неговия аналог диспорт. В същото време специалистите, работещи с препаратите съвсем гръмко заявяват, че ботоксът е безвреден в умерени дози. Защо тогава много хора усърдно продължават да замразяват лицата си?

Никол Кидман (43 год.) принципно не отговаря на въпроси, свързани с ботокс. Но изражението на лицето ѝ се мени с всяка изминала година и става все по-неузнаваемо...

Кортни Кокс (46 години) - една от малкото актриси, която открито признава, че харесва ботокс: "С негова помощ аз се чувствам по-млада и уверена. Ако се нанася грамотно и с мярка, защо не?"

"Ако имахте такива бръчки между веждите, каквито имам аз, сами щяхте да изтичате при лекаря за инжекции!" - казва Ким Катрал (54 год.)

"Аз не съм против ботокса" - казва Ким Кардашан (30 години). Наистина, нейният пръв опит с инжекциите не бе съвсем удачен - лицето ѝ беше обсипано със синини, които цял свят видя, когато Ким публикува снимките си в Twitter.

Мадона (52 години) се присмива на зависимостта на холивудските диви от ботокса в своя клип Hollywood. Въпреки това идеално гладкото ѝ чело ни подсказва, че холивудските увлечения не са никак чужди на певицата...

"Правя си инжекции два пъти в годината, както съветват и самите лекари. Не се изкушавам за повече, защото искам лицето ми все пак да бъде подвижно" - казва Ванеса Уилямс (47 години), но честно казано е трудно да ѝ повярваме. Лявата ѝ вежда изглежда доста странно на всички снимки...

А Вие какво мислите за ботокса?

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign