Чудна разходка из градината на Клод Моне

Днес ще се отправим на чудно пътешествие към известна градина, свързана с името на великия френски художник Клод Моне.

Изминаваме 80км на север от Париж и попадаме в живописното място Живерни. Селцето е известно с това, че в продължение на 40 години тук е живял и творил Клод Моне.
 
Установил се през 1883г., художникът така се увлякъл от градинарството, че в неговите платна не присъствало почти нищо друго освен изображения на любимата му градина и маковото поле, което се намира в покрайнините на селото.
 
Отначало градината на Моне се разпростирала само на територията около къщата. Първото нещо, което художникът направил било да отсече елховите дървета и кипарисите, които помрачавали алеята, но високите им пънове били оставени и по тях впоследствие се обвили китни рози...

Но скоро растителността така се разбуяла, че образувала пъстър свод от уханни цветя, водещ до вратата на къщата. Разбира се, с времето пъновете били унищожени и сега розите се поддържат от метални подпори, но не е трудно да си представим величието на гледката от миналото.

Колеги на великия художник, като Матис, Реноар и Писаро често идвали да го посещават тук и като знак на уважение към новата страст на приятеля им винаги му подарявали различни растения.

Скоро след установяването му в Живерни, Моне станал прочут. Техниката му се отличавала с това, че той не смесвал боите, а ги наслагвал или разполагал една до/върху друга. След продажбата на няколко картини, художникът закупил и блатистата местност, намираща се в непосредствена близост до дома му и веднага се заел с ландшафтния дизайн.
 
Днес тук можем да видим плодовете на неговия труд - богатата растителност, която "прегръща" водния басейн. На различни места са изградени малки мостове, които свързват бреговете.
 
Това японско мостче е било любимо на художника и присъства често в картините му.
 
Клод Моне е черпил вдъхновение от водната си градина в продължение на 20 години... Творецът е споделил, че възможноста да твори сред природата и да увековечи разкошния ѝ  колорит в платната си го прави по-щастлив от всякога.
 
Благодарение на неговия труд и талант и ние можем да насладим на тези прекрасни цветни картини и на уханната, прелестна градина....comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign