Опасна ли е умората и какво се крие зад нея?

През зимния сезон, когато дните са по-къси, мнозина все по-трудно стават сутрин, чувстват се отпаднали и недоспали. Жените по-често се оплакват от умора, придружена с главоболие или нервно безпокойство.
Други характерни за студените дни симптоми могат да бъдат проблеми с дихателните пътища, болки в ставите или стари, вече зарастнали рани.
Тези оплаквания се обясняват с повишена чувствителност към промяната на времето. Всяка четвърта жена има такива проблеми. Истинската причина са смущения във вегетативната нервна система, които често са предизвикани от стреса, влиянията на околната среда или нездравословния начин на живот.

Температурните промени могат да влошат хроничните заболявания

Когато температурите рязко се повишат или понижат, отслабеният организъм невинаги успява бързо да се адаптира към новата ситуация. А това означава, че не климатът е този, който разболява. Той може само да влоши съществуващите неразположения или болести. Препоръчително е през този сезон да си направите изследвания на сърцето и бъбреците.
Климатичните промени се приемат по-лесно, ако имунната система е по-силна, а кръвообращението добро. За да ги стимулирате правете си смесени душове - първо топъл, после приключвайте със студен, спортувайте, глезете се с масажи. Редуването на обливане с топла и студена вода освежава и повишава настроението.
Ако кръвното налягане е ниско, пийте повече течности.
Пониженият тонус, сънливостта и тъжното настроение могат да бъдат сигнали за т.нар. зимна депресия. Причината за нея е дефицитът на светлина, който действа отрицателно върху хипофизната жлеза в мозъка.

Понякога хроничната умора наподобява грипно заболяване

Лекарите препоръчват в тези случаи да се прави светлинна терапия. Рядко се предписват антидепресанти.
Когато симптомите на умората съвпадат с тези на грипа - температура, болки в мускулите и гърлото, може да се говори за хронична умора. Лечението е многообразно, най-често се започва с медикаменти, но може да се стигне и до психотерапия.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign