Окситоцин - Хормонът на прегръдката и любовта

Твърдението, че любовта е основно химия, отдавна е доказано вярно. Окситоцинът е един от основните хормони, които водят до това състояние - любов.
Той се секретира от паравентрикуларното ядро в хипоталамуса, а оттам се складира в задния дял на хипофизата. Стимулира простатата, причинява мускулни съкращения и повишава чувствителността на нервите. Изследванията показват, че повишеното количество окситоцин води до по-силни оргазми.
Окситоцинът е известен като "cuddling hormone" (в буквален превод „хормон на прегръдката”), тъй като повишава чувството за свързаност между двама души. Намира се и в млякото на майката, което засилва връзката между бебето и нея.
Учени доказали, че хормнът окситоцин засилва способността на мъжете да съпреживяват и да разбират емоциите на останалите хора, както и да се натрупват знания и опит, на основата на социалните взаимоотношения.
Скорошна публикация в списание “Nat“ ни представя научните разработни на Д-р Кевин Тейлър от Университета Мичиган, който съобщава, че е открил химическите компоненти, които предизвикват любов. Чрез научни опити се доказва, че в главния мозък на влюбен човек се случват значителни биохимични промени.
Според твърденията на д-р Тейлър, любовта е сложно психологическо и емоционално - физическо състояние, при което важна роля играят неврохимическите вещества окситоцини. Окситоцините се изработват от самия организъм, при това не само в периода на влюбеност. Например, изработването на окситоцини се активизира в периода на раждане, като по този начин влияе на установяването на особени отношения между майката и новороденото.
Доктор Тейлър предполага, че изучаването на окситоцина ще помогне да се разберат чуждите емоции. Освен това, ученият предлага чрез използване на окситоцин да се преодоляват по-бързо някои фобии, а също да се постигат и по-добри резултати в … отслабването, доколкото всеки знае, че периода на влюбеност обикновено се съпровожда и с бързо отслабване.
“Моето откритие дава възможност да се създадат нов вид лекарства за любов, против стеснителност и за преодоляване на комплексите.”  - твърди д-р Тейлър. Вече е известно, че хормона окситоцин отговаря за сексуалното влечение, чувството на доверие, увереността и преодоляването на страха. Напълно е възможно след определено време да започнем да си купуваме от аптеките таблетки против омраза,прахчета против страх, а защо не и "любовен еликсир"...

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign