Благотворното портокалово масло

Отдавна са минали времената, когато познатите на всички ни портокали са били считани за редки и скъпи. Портокаловото дърво е родом от Изтока, в частност от Индия и Китай. В Европа за първи път са внесени през 17в. в Холандия.
Интересен исторически факт: Луи XIV завидял на портокаловата градинка на своя министър Фуке и поръчал да завъдят дръвчетата и във Версай.

Етеричното масло от портокал е безопасно и не е токсично, със сладък плодов аромат. От векове то се използва с медицинска и козметична цел. В Европа не се е използвало преди края на 17в., тъй като е било рядко срещано и изключително скъпо. Днес етеричното портокалово масло е едно от най-популярните в цял свят.

Важно! Най-висококачественото портокалово масло се получава чрез пресоване на кори с отделена от тях люспа.

Етерично масло от сладък портокал

Етеричното масло от сладък портокал притежава уникални свойства. То способства за намаляване на излишното тегло и премахване на целулита, поради тази причина най-често се използва в ароматерапията за масаж на тялото. Маслото регулира обмяната на мазнините и въглехидратите, добре пречиства кожата, изсветлява пигментните петна, способства обновяването на клетките и подобрява тена на лицето. Особено ефикасно въздейства на суха и дехидратирана кожа, тъй като я освежава и възстановява.

Как да го използвате:

* Обогатете козметичните си продукти: 3-5 капки се слагат на 10-15г от продукта.

Масаж: 4-5 капки портокалово масло се смесват с 1-2 с.л. бадемово масло.

Вана: В гореща вана добавете 5-7 капки портокалово масло, смесено с 2 с.л. козметична морска сол. Време на процедурата: 10-15 минути.

Противопоказания:

* Индивидуална непоносимост: маслото може да раздразни "капризната" кожа и да повиши нейната чувствителност към слънцето.

* Вътрешно не се приема!

Етерично масло от горчив портокал

Етеричното масло от горчив портокал има антисептично, антимикробно, антиревматично, антисклеротично, антитоксично, дезодориращо, обезболяващо, антидепресивно, противовъзпалително, спазмолитично, отхрачващо, тонизиращо и стимулиращо действие.

Интересно!
Портокаловият аромат е чудесно средство срещу депресии, стимулира мускулната активност, освежава възприятията и създава романтично настроение.

Как да го използвате:

*Използването му е аналогично с това на маслото от сладък портокал.

* Освен това може да се използва и вътрешно, тъй като е с благоприятен ефект върху лигавиците и храносмилателната система.

*Маслото от горчив портокал може да се използва като грижа за суха и нормална кожа.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign