7 Правила за употреба на салфетката от плат

На официален прием или на гости у приятели - Вие ще срещнете салфетката навсякъде.Тя може да бъде луксозна, голяма, малка, бяла, цветна.. Но помнете - сафетката от плат или хартия винаги има едно основно предназначение - да защити Вашите дрехи от петна.
Дори ако пред вас стои салфетник с обикновени хартиени салфетки, никога не пренебрегвайте правилата на обществения етикет:


Правило 1:
Ако са Ви дали салфетка - използвайте я! Не я оставяйте на масата недокосната. Салфетката е дадена, за да избършете ръцете и устата си, а също така да защити Вашите дрехи от всевъзможни петна. Приема се, че човек, който не използва салфетката е не особено добре възпитан!

Правило 2:
Изчакайте, докато домакинът на масата разтвори първи своята салфетка. Само след това може да вземете и своята.

Правило 3:
Ако салфетката е прекалено голяма и пада от коленете Ви, сгънете я до необходимия размер.

Правило 4:

Възпитаният човек не прави резки движения, когато е на масата. Не тръскайте агресивно салфетката, за да я разгънете. Не се чистете със салфетката като че е хавлиената Ви кърпа за след баня. Просто леко докосвайте устните си с крайчето й.

Правило 5:

Не бързайте да разтворите салфетката, а изчакайте докато бъде сервирано ястието.

Правило 6:
Ако е необходимо да напуснете масата за кратко, оставете салфетката на стола си или в ляво от чинията. Когато храненето приключи, оставете отново от ляво салфетката, но в никакъв случай в самата чиния.

Правило 7:

Къде е мястото на салфетката? На Вашите колене.
Разбира се, има изключения от това правило. Например в южна Италия или в Ню Джърси сервират спагети със сос от морски дарове. На такова ястие трябва да се насладите, без да се тревожите за петната по ризата си. Много италианци и американци/преселници от Италия/ защипват салфетката на врата си, като възприемат това поведение като неотлъчна част от яденето на спагети. В такива случаи е допустимо да се наруши правилото, че салфетката трябва да е на коленете.
comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign