Самомасаж: Как да се избавим бързо от болката

Масажът е отлично отпускащо и обезболяващо средство. За съжаление често не можем да отделим време, за да посетим професионален масажист, но за сметка на това можем да овладеем изкуството на самомасажа. Така може да избегнете много неприятни усещания и болежки в своето тяло.

5 Минути в полза на Вашето тяло

Масажът, който може да си направите сами, действа по същия начин, както действа и стандартният масаж. 5-8 минути масаж може да възвърне Вашата бодрост и да Ви донесе добро настоение. С този способ може да си спестите и много успокоителни и обезболяващи медикаменти.
Ето няколко примера за самомасаж при различни видове болки.

Мигрена
Седнете на стол, леко наведете глава назад и започнете да разтривате челото и кожата на скалпа си с палците на ръцете си. Масажирайте тези участъци, където е болката: челото и тила. Движенията трябва да са в посока от челото нагоре и към тила. Поглаждате и разтривайте главата си с кръгови движения, като постепенно се придвижвате към задната част на главата, където трябва да завършат движенията. Повторете процедурата от 4 до 8 пъти. При самомасаж може да използвате крем с етерични масла или виетнамски балсам против простуда.

Болки във врата
Добре е да масажирате тази област в седнало положение.Започнете масажа с поглаждане и разтриване с двете си ръче от тила, като след това преминете към врата и раменете - първо с едната си ръка, а след това с другата.

Болки в кръста
В този случай е хубаво да направите самомасажа след топла вана или след нанасяне на затоплящи  мазила. Много добро допълнение е да правите и упражнения, препоръчани от лечебната гимнастика. Масажът трябва да се извърши в областта на кръста, задните части и да стигне до горната задна част на бедрата. Процедурата трябва да повторя 2-3 пъти на ден.
Самомасажът започва с поглаждане с неголяма сила, след това поглаждатне с пръсти, като редувате двете страни на ръката - горна част и длан. След това преминавате към кръгови движения - палецът се използва като опора и разтривате с три пръста или свит юмрук.

Междуребрена невралгия
Сеансът се извършва в седнало положене, като поглаждате и разтривате леко областта на ребрата с края на палците си. След това трябва да разтриете и областта на подмишниците от към гърба с две ръце. Това може да извършите като кръстосате ръце пред тялото си и ги протегнете към определената част на гърба.

Болки в краката
Масажът се извършва в седнало положение, като прехвърляте кракът, който масажирате върху другия, за да може коляното и долната част на крака свободно да виси. Масажът започва с леки, поглаждащи движения, като след това преминава в по-енергични.

Болки в коленете
Колянната става може да масажирате в седнало или изправено положение на тялото. Основният начин на масаж е следният: първо масажирате с дланите на двете си ръце, след това с пръсти и накрая с основата на дланта. Масажът се извършва с леки движения. След това трябва многократно да сгънете и разгънете крака в коляното.

Синини или навяхване
При тези случаи ще помогне поглаждане, триене и месене на местата около травмата, а болезнения участък трябва само леко да се поглажда. Например, ако е травмирано коляното, трябва да масажирате около колянната става, а самата става само леко да поглаждате с две ръце.

Важно

Има случаи, в които самомасажът не е желателен. Това са: висока температура, остри възпалителни процеси, кръвотечение, наличие на гной, кожни заболявания, силно раздразнена кожа, възпалени вени и тромбози, сърдечно-съдова недостатъчност. Не е препоръчително да масажирате местата на кожата, където има бенки. Травми и бенки по кожата трябва предварително да закриете с пластир.

Правила за извършване на самомасаж

  • При самомасажа не трябва да възникват неприятни усещания за Вашето тяло, а също така и синини по него.
  • Мускулите трябва да са спокойни, затова трябва да изберете удобна поза.
  • Продължителността на масажа трябва да е от 5 до 20 минути.
  • Самомасажът трябва да се извършва с чисти, затоплени ръце. За по-добро плъзгане на ръцете използвайте масажен или детски крем.
  • Масажните движения трябва да са в посока по хода на лимфните възли, тъй като основната задача на масажа е да способства подобряването на лимфния дренаж, но това не трябва да засяга по никакъв начин лимфните възли.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign